سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

ورود کودک جدید را چگونه بپذیرد؟


سبک زندگی: بایدها و نبایدهایی که با ورود فرزند جدید باید رعایت کنیم. شاید شما هم این موضوع را تجربه کرده باشید که ورود فرزند جدید به خانواده بحران‌های مختلفی را برای اولین فرزند خانواده به وجود می‌آورد. بحران‌هایی که اگر با درایت پدر و مادر کودک مدیریت و کنترل نشود ممکن است در دراز مدت اختلال‌های روانی برای فرزند اول به همراه داشته باشد چرا که او مدت‌ها در کانون توجه پدر و مادر و دیگر اعضای خانواده بوده و با از راه رسیدن یک خواهر یا برادر جدید موقعیت خود را از دست رفته می‌بیند.

ورود کودک جدید را چگونه بپذیرد؟


به این ترتیب او احساس ناخوشایندی را تجربه می‌کند که درک کردنش برای بزرگسالان اندکی دشوار است. فرزند اول خانواده از سویی دوست دارد با نوزاد تازه رسیده دوست و مهربان باشد و از سوی دیگر احساس می‌کند که با ورود او جایگاهش در معرض خطر قرار دارد. بنابراین در عین حال که با نوزاد جدید مهربان است و او را در آغوش می‌کشد، رفتارهای پر خاشگرانه و حسادت آمیز نیز انجام می‌دهد. با مطالعه این مطلب می‌توانید برخی از ساده‌ترین روش‌های آشتی دادن فرزند اول با فرزند تازه‌رسیده را فراهم کنید. ورود تازه‌وارد را به فرزندتان خبر دهید.
یکی از بهترین روش‌ها برای دعوت از فرزند جدید به خانواده آن است که فرزند اول خانواده را درباره این موضوع مطلع کنید. به این ترتیب که به او آگاهی لازم را برای ورود یک نوزاد تازه وارد به جمع خانواده بدهید. البته درک کودک از این موضوع کاملا به سن و میزان درک او از مسائل مرتبط است چرا که برخی کودکان خردسال اطلاع دقیقی از گذشت زمان ندارند و این مسئله موجب می‌شود صحبت‌های شما را به فراموشی بسپارند. اما فرزندان بزرگتر توانایی بهتری در درک مفاهیم و گذشت زمان دارند. با او گفت‌وگو کنید و برایش توضیح دهید که با ورود یک عضو جدید چه تغییراتی در فضای خانواده به وجود می‌آید و چه مسئولیت‌هایی برعهده اعضای خانواده گذاشته می‌شود.
فرزند اول را فراموش نکنید
یکی از سخت‌ترین لحظاتی که تمامی فرزندان اول در خانواده‌ها آن را پشت سر می‌گذارند لحظه  بازگشت مادر به همراه نوزاد جدید از بیمارستان است. این لحظه‌، لحظه‌ای بسیار تکان دهنده برای فرزند اول است چرا که توجه تمامی اعضای خانواده، پدر بزرگ، مادربزرگ، عمه، خاله و مهمتر از همه پدر و مادر تنها به نوزاد است و این مسئله موجب می‌شود فرزند اول خانواده احساس تنهایی زیادی داشته باشد و اگر این روند در روزها و ماه‌های آتی دنبال شود موجب افسردگی کودک و گوشه‌گیری او از اعضای خانواده شده و حس نفرت از نوزاد جدید را در او تقویت می‌کند.
از اشتباه‌های کودک‌تان چشم‌پوشی کنید
با ورود نوزاد جدید به خانه احتمال بروز واکنش‌هایی مانند حسادت، استرس، پرخاشگری و اضطراب تفاوتی از سوی فرزند اول تقویت می‌شود چرا که او تصور می‌کند توجه و محبت والدینش را از دست داده و همین مسئله می‌تواند موجب بروز اضطراب یا استرس در او شود و او وادار به انجام رفتارهایی نامعقول شود. به عنوان مثال وقتی که او دست کودک را در در دست گرفته و آن را بفشارد، به حدی که نوزاد احساس درد کند. در این شرایط شما باید بسیار با احتیاط عمل کنید و به فرزندتان بگویید که حتما حواست پرت شده و به اندازه کافی مواظب خواهر یا برادر کوچکت نبودی. حالا بیا کمک کن تا ببینیم چه مشکلی برای دستش پیش آمده و آیا او آسیب دیده یا نه. و در این حین با احتیاط مسئولیت دیگری برای فرزند اول‌تان قائل شوید تا به مرور از میزان اضطراب و استرس او بکاهید.
از ناتوانی نوزاد برای فرزندتان بگویید
برای فرزندتان توضیح دهید که نوزاد تازه وارد بسیار کوچک و ناتوان است و برای برطرف کردن نیازهایش مثل گرسنگی و تشنگی نیاز به کمک اعضای خانواده دارد. درباره مراحل رشد نوزاد برای او توضیح دهید و البته مراقب باشید که به هنگام توضیح دادن این مسائل نوزاد را خیلی آسیب‌پذیر تصویر نکنید تا برای نخستین فرزندن‌تان نگرانی و اضطراب ایجاد کنید. به این ترتیب محبت کودک‌تان را نسبت به نوزاد تقویت کنید و با تشویق او بخشی از مسئولیت نگهداری و مراقبت از نوزاد را به او بسپارید.  
 هر روز با کودکتان بازی کنید
اگر سلامت روحی و روانی فرزند اول برای شما مهم است باید مدت زمان مشخصی را هر روز به او اختصاص دهید. دقت داشته باشید که در این فرصت با فرزندتان تنها باشید تا بتوانید تمامی حواس‌تان را بر او متمرکز کنید. به عنوان مثال با او به پارک یا یک فضای تفریحی بروید و به این ترتیب به او بفهمانید که هنوز هم برای شما عزیز است و شما به او و نیازهایش توجه می‌کنید. یکی از بهترین روش‌ها برای انتقال میزان محبت‌ پدر و مادر به فرزند اول آن است که با نزدیک شدن ساعت خواب، کنار و روی تخت بنشینید و دست کم 10 تا 15 دقیقه با او حرف بزنید و اجازه دهید او با شما درباره فرزند جدید و حضورش در خانواده درددل کند. برایش قصه بگویید و او را برای داشتن خوابی آرام هدایت کنید.
هرگز عدالت را فراموش نکنید
همیشه به خاطر داشته باشید که در قضاوت و داوری میان فرزندان‌تان به هیچ وجه جانبداری فرزند کوچک‌تر را نکنید و به صرف این‌که او کوچک‌تر و ضعیف‌تر است حق و ناحق نکنید. هرگز از فرزند بزرگتر خود نخواهید که به خاطر بزرگتر بودن، کوتاه بیاید. سعی کنید عدالت را رعایت کنید و با واقع‌بینی حقیقت ماجرا را کشف کنید و منصفانه تصمیم‌گیری کنید. باید مراقبت باشید که تنها یک تصمیم نامناسب و ناعادلانه می‌تواند فرزند اول شما را دچار بحران کند و حسادت او را نسبت به خواهر یا برادر کوچکتر از خود تحریک کند.
این توصیه‌ها را جدی بگیرید
کارشناسان حوزه کودک راهکارهای متنوعی را به منظور پیشگیری از حسادت‌ها و تغییرحالت‌های فرزند اول با تولد دومین فرزند خانواده به خانواده‌ها ارائه می‌کنند که توجه و به کار بستن آنها می‌تواند تا حد زیادی سازگاری و علاقه‌مندی اولین کودک خانواده را به دومین فرزند افزایش دهد.
پس از ورود به منزل بلافاصله به سراغ نوزاد نروید. پیش از آن سراغ فرزند بزرگتر را بگیرید و کمی با او بازی و صحبت کنید.
در جمع فامیل و دوستان‌تان توجه همه را به فرزند بزرگتر جلب کنید و از ویژگی‌های مثبت او در جمع تعریف کنید. به دیگران یادآوری کنید که حضور او را در جمع جدی بگیرند و همگی دور نوزاد جمع نشوند.
به نشانه‌های حسادت و اضطراب ناشی از تولد فرزند دوم توجه کنید. جویدن ناخن، مکیدن انگشت‌ها، کابوس دیدن، شب ادراری و لکنت زبان از جمله اختلال‌های شایعی است که با تولد کودک دوم در فرزند اول دیده می‌شود.
به هیچ وجه برای افزایش میزان تمرکز و مراقبت‌تان از نوزاد جدید، فرزند بزرگتر را حتی  برای مدت زمانی کوتاه نزد مادربزرگ یا یکی از اقوام نفرستید. مسئولیت‌های فرزند اول را افزایش دهید. به او اجازه دهید تا مسئولیت انتخاب رنگ لباس یا وسایل مورد نیاز نوزاد بر عهده او باشد.