دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
چگونه استرس را در کودکان از بین ببریم؟
ورزش و بازیهای رقابتی یکی از سالمترین راههای گذران اوقات فراغت، شاد بودن، افزایش مهارتها و پیدا کردن دوستهای جدید برای کودکان است، اما این بازیها همیشه هم موجب شادی و نشاط آنها نميشوند. فشاری که برای پیروز شدن بر کودک وجود دارد ميتواند او را تحت تاثیر قرار دهد و موجب ناراحتی و استرس او شود. در برخی موارد، فشاری که بر کودک وجود دارد ناشی از کمالطلبی خود اوست.
برخی کودکان دوست دارند همیشه بهترین باشند و تحمل شکست برای آنها بسیار سخت است، اما در اغلب موارد، این فشار بیرونی است؛ کودکان تلاش ميکنند اطرافیان خود از جمله والدین، مربی و سایر افراد مافوق خود را راضی کنند و تنها راه آن را پیروز شدن در بازیهای رقابتی ميدانند. در هر دو صورت، نحوه برخورد کودک با این فشار، و نحوه برخورد بزرگترها به صورت مستقیم یا غیر مستقیم، نه تنها بر عملکرد کودک در بازی و لذت او از آن تاثیر ميگذارد، بلکه ميتواند تاثیری بلند مدت بر توانایی او در مقابله با سایر چالشهای زندگی داشته باشد.
استرس چگونه بر عملکرد کودک تاثیر ميگذارد؟
استرس یک شمشیر دو لبه است. از طرفی باعث ميشود تمرکز، قدرت و آگاهی بدن افزایش یابد، و از طرف دیگر اگر میزان آن بیش از حد باشد انرژی کودک را تقلیل ميدهد و منجر به ناکامي او ميشود. استرس را ميتوان به دو نوع مثبت و منفی تقسیم کرد. استرس مثبت زمانی شکل ميگیرد که فرد در حال انجام کاری لذت بخش باشد، اما در عین حال بخواهد از آن کار بهترین نتیجه را کسب کند.
این نوع استرس انرژی را افزایش ميدهد و باعث افزایش هوشیاری فرد ميشود که در نهایت ميتواند در موفقیت تاثیر زیادی داشته باشد، اما استرس منفی زمانی شکل ميگیرد که فرد با تعداد زیادی امور ناخواسته مواجه باشد. اگر فرزند شما با دوستش دعوا کرده است، تکالیف مدرسه خود را در خانه جا گذاشته یا از سرویس مدرسه جا مانده است، احتمال اینکه بتواند در بازی بسکتبال بعد از ظهر آن روز تمرکز کافی داشته و موفق شود کمتر خواهد بود.
چگونه در چنین مواردی باید به کودک کمک کرد؟
با کمي دقت و توجه به رفتارهای کودک در طول بازی و عملکرد کلی او، والدین ميتوانند به تفاوت بین استرس مثبت یا منفی فرزندشان پی ببرند. برای مثال، آیا فرزند شما قبل از بازی تمرکز خوبی دارد و آماده است یا نگران نتیجه مسابقه است؟ فرزند شما با اشتباهاتش در طول بازی چگونه برخورد ميکند؟ آیا او در طول بازی ميتواند احساسات خود را کنترل کند یا اعمالش از کنترل او خارج هستند؟
چگونه در چنین مواردی باید به کودک کمک کرد؟
با کمي دقت و توجه به رفتارهای کودک در طول بازی و عملکرد کلی او، والدین ميتوانند به تفاوت بین استرس مثبت یا منفی فرزندشان پی ببرند. برای مثال، آیا فرزند شما قبل از بازی تمرکز خوبی دارد و آماده است یا نگران نتیجه مسابقه است؟ فرزند شما با اشتباهاتش در طول بازی چگونه برخورد ميکند؟ آیا او در طول بازی ميتواند احساسات خود را کنترل کند یا اعمالش از کنترل او خارج هستند؟
البته بسیاری از این رفتارها به شخصیت فرزند شما مربوط ميشوند. درست مانند بزرگسالان، برخی کودکان در مقابل فشار و استرس آرامش بیشتری دارند. اما آنچه که تشخیص آن ممکن است کمي سخت باشد، نقش شما و سایر بزرگسالان در کمک به کودک برای مقابله با این استرس است. برای مثال، والدینی که به فرزند خود و موفقیت او بیش از حد توجه و افتخار ميکنند، در اغلب موارد با اینکار به استرس فرزند خود ميافزایند، البته اینکه شما نسبت به فرزند خود بی تفاوت نباشید و از موفقیت او خوشحال باشید خیلی خوب است، اما تشویق و فشار آوردن به کودک با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند.
نمونهای از این سختگیری و فشار، نشان دادن عکسالعمل شدید به اشتباهات کودک در طول بازی است. اگر کودکان مدام خود را به خاطر اشتباهاتشان سرزنش کنند، فرصت عبرت آموزی و پیدا کردن نقاط ضعف خود را از دست ميدهند. به رفتارهای جزئی خودتان دقت کنید. کلمات تاثیرات شگفتانگیزی دارند، پس سعی کنید از آنها به موقع و به جا استفاده کنید. خصوصا زمانیکه قصد انتقاد دارید. ابتدا سعی کنید نقاط قوت فرزندتان و سایر بازیکنان را به او یادآوری کنید.
پس از کاهش التهاب بازی، نقاط ضعف را نیز با ملایمت و به قصد بهبود عملکرد فرزندتان به او بگویید. همچنین به نوعی به فرزندتان بفهمانید که این بازی آنقدرها هم که او تصور ميکند مهم و جدی نیست. مسابقات ورزشی و رقابتی برای کودکان فواید بسیاری دارند. یادگیری انجام کار گروهی، مقابله با چالشها، کنترل احساسات، درس گرفتن از اشتباهات و... از جمله فواید این مسابقات هستند. اما این تاثیرات مثبت زمانی خود را نشان ميدهند که شما به آنها اجازه بروز دهید. سعی نکنید همیشه وضعیت را کنترل کنید. به فرزندتان نشان دهید که به او اعتماد دارید و مدیریت شرایط را به خود او واگذار کنید.
راههای مقابله کودکان با استرس
تکنیکهای زیر برای مقابله با استرس را به فرزندتان آموزش دهید. این راهکارها به افزایش آرامش کودک در اوج هیجان و استرس ناشی از بازی کمک ميکند.
راههای مقابله کودکان با استرس
تکنیکهای زیر برای مقابله با استرس را به فرزندتان آموزش دهید. این راهکارها به افزایش آرامش کودک در اوج هیجان و استرس ناشی از بازی کمک ميکند.
نفس عمیق: برای استفاده از این راهکار، محیط خلوتی را پیدا کنید، بنشینید و به آرامي از طریق بینی خود نفسهای عمیق بكشيد و ریه خود را از هوا پر کنید. قبل از بازدم، باید نفس خود را به مدت 5 ثانیه نگهدارید و سپس آن را به آراميخارج کنید. بهتر است اینکار را حداقل پنج بار تکرار کنید.
آرامش عضلات: یک دسته از عضلات بدن خود را منقبض کنید. پنج ثانیه صبر کنید، سپس عضلات را شل کنید. این کار را پنج بار تکرار کنید، اما هر بار دسته عضلات را تغییر دهید.
تصور ذهنی: چشمان خود را ببندید، یک منظره یا تصویر زیبا را مجسم کنید. در حالیکه صحنه زیبا را تجسم ميکنید، سعی کنید استرس را از خود دور کنید. ميتوانید به جای یک منظره زیبا، پیروزی را تصور کنید. با تصور کامیابی خود در بازی، اعتماد به نفستان افزایش ميیابد.
تمرکز بر حال: به جای نگرانی برای آینده یا افسوس برای اشتباهات گذشته، به حال فکر کنید. افکار مثبت را پرورش دهید و افکار منفی را از خود دور کنید. جملاتی مانند «من از اشتباهاتم درس ميگیرم» یا «من ميتوانم به هدفم دست پیدا کنم» را با خود تکرار کنید.
از بدنتان غافل نشوید: قبل از بازی به خودتان برسید. غذایی که شب قبل ميخورید و میزان خواب تاثیر زیادی بر عملکرد بدن در طول بازی دارد.
در کمال گرایی افراط نکنید: همیشه سعی نکنید بهترین و کاملترین باشید، و از هم تیميهای خود نیز چنین انتظاري نداشته باشید. به هر حال همه ما گاه اشتباهاتی ميکنیم. هیچکس کامل نیست. سرزنش خود و دیگران پس از هر اشتباه فقط منجر به کاهش اعتماد به نفس کل گروه ميشود.
چگونه با استرس بیش از حد کودک برخورد کنیم؟
کودکی که استرس دارد ممکن است قبل از بازی دچار دردهای فیزیکی شود یا شب قبل نتواند خوب بخوابد و یا حتی چند روز پیش از مسابقه تمرکز خود را بر دروس مدرسه از دست بدهد. چنین وضعیتی ميتواند برای سلامت کودک خطرناک باشد. به همین دلیل، لازم است شما به عنوان پدر یا مادر کودک برای مقابله با این استرس مخرب اقدامي انجام دهید.
گاه صحبت کردن با کودک و اینکه او بتواند مشکل و دغدغهاش را با کسی در میان بگذارد در کاهش استرس تاثیر بسیاری دارد. اگر او با شما در رابطه با مشکلات و ترسهایش صحبت کرد، او را سرزنش نکنید و به او بفهمانید که همچنان او را باور دارید و به او افتخار ميکنید. گاه کودکان دوست ندارند در یک مسابقه شرکت کنند و یا ورزشی را به صورت حرفهای دنبال کنند، اما نميتوانند این مسئله را با والدین خود در میان بگذارند.
برخی کودکان بخش زيادي از وقت خود را صرف ورزش و آماده شدن برای مسابقات ورزشی ميکنند، در نتیجه دیگر فرصتی برای انجام تکالیف مدرسه یا حتی خوش گذراندن با دوستان خود ندارند. خستگی بیش از حد، میل و اشتیاق به ورزش را از کودک ميگیرد. پس بهتر است که در تشویق فرزندمان به ورزش کردن و شرکت در مسابقات ورزشی افراط نکنیم. فراموش نکنید که هدف اصلی از ورزش کردن، یاد گرفتن کار گروهی، مهارتهای اجتماعی، افزایش اعتماد به نفس و گذراندن اوقاتی خوش است. این اهداف را همواره مد نظر قرار دهید و به فرزندتان نیز یادآوری کنید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست