پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

سلامت بارداری، ویژگی لباس و کفش مناسب


یکی از نگرانی های مادران باردار اتنخاب لباس بارداری و استاندارد بودن آن است، از ماه سوم يا چهارم بارداري کم‌کم شکم خانم باردار جلو مي‌آيد، از اين زمان به بعد است که بايد براي دوران بارداري لباس حاملگی خريد کند و لباس‌هاي مخصوص بپوشد.
اين که چه بخريد و از چه مارکي و چند تا بخريد، به بودجه شما بستگي دارد. مي‌توانيد کمي بيشتر، اما يک‌بار هزينه کنيد و لباس‌هايي بخريد که اندازه آنها قابل‌ تنظيم و با بالا رفتن سن بارداري، مدل آنها قابل‌تغيير باشد. به هر حال، پوشيدن لباس‌هاي قبل از بارداري، بعد از ماه چهارم به سلامت شما و جنين تان آسيب مي‌رساند.
از ماه چهارم بارداری
لباس بايد راحت و گشاد باشد. لباسي که مي‌پوشيد نبايد به شکم و پاها بچسبد، وزن آن بايد روي شانه‌ها باشد و به واسطه کمربند يا کش، اين وزن روي شکم نيفتاده باشد.
همچنين خانم باردار بايد بتواند به راحتي لباس را بپوشد و در بياورد و وقتي لباس را به تن دارد، راحت بنشيند و بلند شود و موقع راه رفتن دست و پا گير نباشد.
در ماه‌هاي آخر بارداري مرکز ثقل بدن نيز به سمت جلو خم مي‌شود و براي حفظ تعادل معمولا خانم‌هاي باردار شانه‌ها را عقب مي‌دهند، اما اين حالت باعث کمردرد مي‌شود. انجام هر نوع حرکتي که دامنه حرکت مفاصل در آن بالا باشد، مثل پوشيدن لباس‌هاي تنگ که لازم است  دست‌ها خيلي عقب يا بالا برود، توصيه نمي‌شود.
لباس و کفش بارداری
کلا لباس و کفش بارداري بايد سبک و راحت باشد و در تابستان و زمستان برحسب گرمي و سردي بدن مادر انتخاب شود. البته معمولا خانم‌هاي باردار ناگهان حس گرما يا گرگرفتگي پيدا مي‌کنند و حرارت بدن شان بالاست و نيازي به پوشيدن لباس‌هاي خيلي گرم ندارند.

1- به دليل تجمع آب در بدن در دوران بارداري، بيشتر خانم‌هاي باردار دچار ورم‌ پاها مي‌شوند و پوشيدن کفش‌هايي که قبل از بارداري مناسب بود، ممکن است اواخر بارداري به‌دليل تنگي کفش، زمينه فرو رفتن ناخن در گوشت را افزايش دهد. براي پيشگيري از اين مشکل، کفش راحت بپوشيد.
2- به دليل تغييرات هورموني در دوران بارداري، ناحيه ساق پا خشک مي‌شود بنابراين خانم باردار بايد پوستش را مرتب مرطوب و به جاي استفاده از صابون‌ها، از پن‌هاي خنثي استفاده کند و از پوشيدن جوراب، چکمه يا لباس‌هايي با الياف پشمي که خارش را افزايش مي‌دهد، خودداري کند.
معمولا لباس‌هاي بارداري، گشاد و راحت هستند و جنس لطيفي دارند، اما گويا مادران جوان امروز، تمايلي به پوشيدن اين لباس‌ها ندارند.به هيچ‌وجه شلوار جين نپوشند، چون ضخامتي که اين شلوار دارد و مدل آن که چسبان است، مانع تبخير رطوبت بدن مي‌شود و خود اين لباس عامل ايجاد عفونت است.
لباس خانم باردار بايد به او آرامش بدهد چون هر چقدر اعصاب مادر راحت‌تر باشد، رشد و سلامت جنيني که در شکم دارد، بهتر خواهدبود.
حتما تجربه کرده‌ايد روزي که يک لباس نامناسب و ناراحت به تن داريد يا کفش نامناسبي پوشيده‌ايد، چقدر بيشتر از روزهاي ديگر خسته و دچار تنش مي‌شويد. اين تنش براي افراد معمولي هم مضر است، اما براي خانم باردار، زيان آن بيشتر خواهد بود. اگر از پوشيدن شلوار جين خوشتان مي‌آيد، حداقل شلوارهاي مخصوص بارداري را که طرح پارچه‌شان جين‌مانند است، انتخاب کنيد. اين شلوار نبايد ضخيم باشد و مانع حرکت بدن تان شود.
سعي کنيد رنگ لباسي که مي‌پوشيد، روشن و ملايم باشد تا به شما آرامش بدهد. رنگ‌هاي آبي و سفيد به‌خصوص در فصل گرما، بهترين انتخاب هستند.
در جنس لباس دقت کنيد
چون پوست خانم باردار حساس و خشک مي‌شود و الياف مصنوعي مخصوصا اگر لباس تنگ باشد و به پوست بچسبد، باعث آسيب مي‌شود. اين لباس‌ها از نظر بهداشتي هم مشکل‌ساز هستند، چون جلوي تبخير عرق را مي‌‌گيرند و زمينه را براي ابتلا به عفونت قارچي مساعد مي‌کنند.

هرچند پوشيدن يک لباس نامناسب تاثير مستقيمي روي سلامت و رشد جنين ندارد، اما لباس تنگ احساس آرامش را از مادر مي‌گيرد و اين ناآرامي روي جنينش تاثير خواهد داشت. فشار لباس روي شکم باعث افزايش دماي بدن و عرق کردن زياد هم مي‌شود که به اين طريق آب بدن از دست مي‌رود. همزماني اين موضوع با فصل گرم و نياز بيشتر بدن به آب براي سلامت مادر مضر است.