دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

زیبا دیدن مصائب کربلا


زیبا دیدن مصائب کربلا

● پرسش:
چرا حضرت زینب(س) در تبیین واقعه کربلا علی رغم تمام مصائبی که برایشان وارد شد فرمودند: «مارایت الا جمیلاً» لطفاً ریشه و دلایل چنین نگرشی را توضیح دهید؟
● پاسخ:
واقعه عاشورا …

پرسش:

چرا حضرت زینب(س) در تبیین واقعه کربلا علی رغم تمام مصائبی که برایشان وارد شد فرمودند: «مارایت الا جمیلاً» لطفاً ریشه و دلایل چنین نگرشی را توضیح دهید؟

پاسخ:

واقعه عاشورا از آغاز تا پایان علاوه بر این که از نظر ظاهری یک انقلاب بزرگ اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بود، که تأثیرات خود را در جامعه اسلامی تا قیامت برجای گذاشت، و به عنوان یک الگوی بزرگ تاریخی برای انقلاب های ضد استبدادی و استعماری و ضد ظلم و استکبار مطرح شد. از لحاظ معنوی نیز یک سیر و سلوک کامل است یعنی نهضت عاشورا یک الگوی چند بعدی برای انسانها است که در آن شخصیتهای متفاوت و الگوهای برجسته برای بشریت وجود دارد، که دارای امتیازات خاص و ویژه هستند که برای هر صنف از انسانها قابل الگوبرداری هستند، تک تک چهره های عاشورا از این ویژگی برخوردارند، از طفل شیرخوار امام تا سرباز هشتاد ساله اش و علمدار شجاعش از دختر خردسال تا بانویی بزرگ چون زینب(س) همه دارای مشخصه های یک الگوی کاملند لذا نهضت عاشورا یک نهضت الهام بخش و تأثیرگذار در ابعاد مختلف اجتماعی، سیاسی، عبادی، فرهنگی و... چنان نهضتی است که گاندی غیر مسلمان از آن الهام می گیرد و سایر انقلابهای جهان پس از هزار و چهارصد سال از آن الگو می گیرند و در مبارزات خود نیز پیروز می شوند بزرگترین و بارزترین نمونه انقلابهای بزرگ جهانی که تمام مبادلات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی جهان را دگرگون ساخت انقلاب اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه است، که از نهضت عاشورا الگو گرفت و رهبر آن فردی بود که در نهضت حسینی تربیت یافته و براساس الهام از راه امام حسین(ع) آموزه های نهضت خود را اعلام و عملی نمود، تمام این الگودهی ها یک پیروزی زیبایی است که از نهضت عاشورا به دست آورد و به جهانیان ارائه داد و این شعار را تجلی و عینیت بخشید که:

.۱ در برابر ظلم باید ایستاد.

.۲ خون بر زور و شمشیر پیروز است.

.۳ زندگی خفت بار هرگز و مرگ با عزت بهتر و برتر از زندگی همراه با خواری و زبونی است.

از جهات معنوی نیز اهل بیت پیامبر(ص) و خانواده امام حسین(ع)، در معرض یک آزمایش بزرگ قرار داشتند، چون این نهضت از آغاز یک معامله با خداوند بود که در نهایت اخلاص باید در آن شرکت جسته و با تمام بضاعت و توانایی به میدان امتحان گام بگذارند تا اعمال آن ها مورد قبول خداوند قرار بگیرد، اولیاء بزرگ الهی در مسیر سیر و سلوک خود از طرف خداوند مورد امتحان قرار می گیرند، چنان که قرآن به صراحت از امتحان ابراهیم و قبولی او سخن گفته و پس از قبولی رسالتی که به او تعلق گرفته از طرف خداوند، در قرآن مذکور است.

از این رو تمام اولیاء الهی مورد آزمایش قرار می گیرند، منتها هرکس به میزان مقام و ظرفیت خود.

امام حسین(ع) و اهل بیتش نیز در این نهضت علاوه بر انجام وظیفه از پس یک امتحان بزرگ بر آمده اند، و این آزمایش سخت را تحمل و با پیروزی به اتمام رسانده اند به همین لحاظ است که بانوی بزرگوار اسلام زینب کبری(س) چنین اظهار می دارد که ما جز زیبایی چیزی ندیدیم، چون در معرض امتحان معشوق، عاشق سعی می کند تمام مراحل را با هر سختی که باشد به جان و دل بخرد و به خواسته معشوق خویش نایل شود. از این جمله حضرت زینب(س) می توان استنباط کرد که آن بانوی مکرمه:

.۱ به یقین دانسته که انقلاب بزرگ حسینی به نتیجه بسیار گرانبهایی در طول تاریخ رسیده است.

.۲ در این نهضت علاوه بر آثار مادی و ظاهری آثار و ثمرات معنوی بسیار زیبا به دست آمده، و آن ها توانسته اند در امتحان با شکوه الهی با سرافرازی قبول شوند.

نهضت عاشورا بهترین الگو برای عرفا هست از آن جهت که یک سیر و سلوک نیز هست چون امام در این آزمایش بزرگ الهی از نظر معنوی به مقامی بس بزرگ دست یافت، چنان که نقل شده هر چه بلا سخت می شد رنگ در رخسار امام می افروخت، و نورانی تر می شد که نشانه قرب و ارتقای معنوی امام بود که عملش مورد رضای خداوند بود. این نیز برای عارف و سالک بسیار زیبا و بی بدیل است لذا برای درک جمله زیبای حضرت زینب، باید نهضت عاشورا را تحلیل معنوی و سیاسی اجتماعی کرد.

¤مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه