شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا
سونوگرافی دو بعدی یا استاندارد
نی نی بان، گروه ترجمه: این مطلب سومین مطلب بسته انواع سونوگرافی در بارداری است. سونوگرافی یا اولتراسوند یکی از بخش های مراقبتی دوران بارداری است که بسیاری از زنان باردار دست کم یک بار در طول بارداری آن را انجام می دهند. سونوگرافی برای اولین بار یک نگاه اجمالی از جنین به شما ارائه می دهد.
تفسیر سونوگرافی دو بعدی
سونوگرافی امواج صوتی را از طریق رحم میفرستد. این امواج مانند اکو از جنین انعکاس پیدا میکند و به صورت تصویر روی صفحه نمایش قرار میگیرد. بافتهای سخت از جمله استخوان بیشتر امواج صوتی را ساطع میکنند و اکو بزرگتری ایجاد میکنند. این حالت باعث تصویر سفید میشود. بافتهای نرم هم خاکستری معلوم میشوند. مایعات مانند مایع آمنیوتیک جنین شما را احاطه کرده و به صورت سیاه دیده میشود چون امواج صوتی از آنها بدون صدا رد میشود.
اولین اسکن شما میتواند بسیار هیجان انگیز باشد زیرا یک دید کلی از جنین به شما میدهد. مهمتر از اینکه شما میتوانید در این اسکن فرزندتان را ببینید معمولا این اسکن برای اطمینان از سلام نوزاد و احتمال دوقلو یا چند قلویی انجام میشود. اولین سونوگرافی جنسیت جنین را به شما نمیگوید اما در اسکن اول ضربان قلب جنین و آناتومی کلی او مانند سر و شکم و اندامش بررسی می شود.
دو بعدی خطرناک نیست
دهها سال است که اسکن سونوگرافی در دوران بارداری انجام میشود و هیچ کس ضرری برای آن نیافته است. برای ایجاد شرایط ایمن فرد سونوگرافی کننده معمولا از دستور العمل خاصی پیروی میکند. مطالعات هیچ ارتباطی بین انجام این اسکن با وزن هنگام تولد، سرطانهای دوران کودکی و اختلال شنوایی و یادگیری پیدا نکردند. با این حال بیشتر کارشناسان معتقدند این کار باید توسط متخصص انجام شود.
کاربرد این سونوگرافی
بسته به مرحلهای از بارداری که این نوع سونوگرافی در آن انجام میشود، اسکن میتواند موارد زیر را معلوم کند:
- بررسی ضربان قلب جنین
- مشخص کردن تک قلویی، دوقلویی و بیشتر
- تشخیص بارداری خارج رحمی که در آن جنین خارج از رحم و معمولا در لولههای فالوپ تشکیل میشود.
- تشخیص علت خونریزی، در صورتی که وجود داشته باشد.
- مشخص کردن زمان دقیق بارداری با توجه به اندازهگیری جنین
- ارزیابی وجود سندرم داون با اندازه گیری مایع پشت گردن جنین در هفته 11 تا 14
- بررسی طبیعی بودن همه اندامهای جنین
- ارزیابی میزان مایع آمنیوتیک
- مشخص شدن جنسیت جنین
فردی که سونوگرافی را انجام میدهد ژلی را روی شکم قرار داده و پروب را روی پوست حرکت میدهد تا تصاویری از جنین به دست آورد. اگر اوایل بارداری اقدام به سونوگرافی کردید بهتر است چند لیوان آب بنوشید تا مثانه پر شده و رحم راحتتر دیده شود. اگر جنین در عمق لگن باشد یا شما اضافه وزن داشته باشید تصویر واضحی نخواهید داشت. در این صورت ممکن است سونوگرافی واژینال انجام شود. این کار تصویری روشن و واضح از جنین را در مراحل اولیه بارداری نشان خواهد داد. مبدل واژن توسط پوششی شبیه کاندوم و با مقدار زیادی ژل وارد واژن خواهد شد. نیازی به وارد شدن زیاد این مبدل نیست چون ممکن است به جنین آسیب وارد کند.
صدمات سونوگرافی
اگر مثانه شما پر باشد اسکن از شکم ناراحتی خاصی جز فشاری مختصر روی شکم ندارد اما اگر درد داشته باشید باید به پزشک اطلاع دهید. او ممکن است از شما بخواهد نیمی از مثانه تان را خالی کنید تا انجام این کار راحت تر باشد. در سه ماهه سوم نیازی به پر بودن مثانه نیست. در این مرحله جنین بزرگ است و مایع آمنیوتیک اطراف آن به ایجاد تصویر روی صفحه نمایش کمک خواهد کرد.
لزوم سونوگرافی دو بعدی
بسیاری از زنان دست کم یک اسکن در دوران بارداری انجام میدهند اما بهتر است بدانید که بسیاری از اختلالات با سونوگرافی مشخص نمیشود. اگر پزشک برای شما سونوگرافی تجویز کرد بهتر است دلیل آن را بپرسید اما در نهایت تصمیم نهایی با شماست.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست