سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

توانایی تفکر خلاق


توانایی تفکر خلاق

این نوع تفکر، هم به حل مسئله و هم به تصمیم گیری های مناسب کمک می کند. با استفاده از تفکر خلاق، راه حل های مختلف و جدید برای مسائل و پیامدهای هر یک از آنها بررسی می شود. این مهارت، …

این نوع تفکر، هم به حل مسئله و هم به تصمیم گیری های مناسب کمک می کند. با استفاده از تفکر خلاق، راه حل های مختلف و جدید برای مسائل و پیامدهای هر یک از آنها بررسی می شود. این مهارت، ما را قادر می سازد تا مسائل را از ورای تجارب مستقیم خود ببینیم و حتی زمانی که مشکلی وجود ندارد و تصمیم گیری خاصی مطرح نیست، با سازگاری و انعطاف بیشتری زندگی کنیم.

با استفاده از این مهارت، تصمیم گیری های ما مناسب تر انجام می شود و مسائل به طور عملی تر حل خواهد شد. توانایی تفکر خلاق اجزایی دارد که عبارت است از:

تفکر مثبت

یادگیری فعال با جست و جوی اطلاعات جدید

ابراز وجود

تشخیص حق انتخاب های دیگر برای تصمیم گیری

تشخیص راه حل های جدید برای مشکلات

برای ایجاد یا پرورش تفکر خلاق می توان از این روش ها استفاده کرد:

۱) خلق مطالبی که خلاف باورهای مرسوم و عمومی علمی باشد. مثلاً تلاش شود تا نظریات رایج قدیمی را رد و راه های جالب و نظریات جدیدی ارائه کرد.

۲) با استفاده از اطلاعات قدیمی، در موقعیت های مشابه، اطلاعات، حقایق و اصول تازه تری مطرح شود.

۳) بررسی و تفکر در مورد مسائلی که برای انسان مجهول مانده، به جای پرداختن به دانسته ها و اطلاعات موجود.

۴) طرح سؤال هایی مانند «چطور»، «اگر» و «از چه راه هایی» درباره اطلاعات و دانسته ها و پاسخ به آنها، یعنی پرداختن به این که چگونه یک چیز به چیز دیگر منجر می شود، همین طور اندیشیدن به راه های مختلف برای رسیدن به جواب.

۵) استفاده از سؤال های محرک، یعنی توجه بیشتر به گزاره های پرسشی که نیاز به درک عمیق دارد، بهتر است از سؤال هایی که نیاز به ترجمه، تفسیر، تعریف، اکتشاف و تجزیه و تحلیل دارد، استفاده شود.

۶) اندیشیدن و جست و جو برای یافتن رازهای هر چیز.

۷) مطالعه زندگی افراد خلاق.

۸) ایجاد فرصت برای بازی کردن با اطلاعات، با استفاده از حقایق و اطلاعاتی که قبلاً آموخته شده و تجربه کارهای جدید.

۹) تقویت مهارت های مطالعه خلاق؛ یعنی به جای آن که بگوییم چه خوانده ایم، عقایدی را که در نتیجه خواندن به دست آورده ایم، بیان کنیم.

۱۰) استفاده از روش اکتشافی. در این روش باید به جست و جوی راه حل برویم، بنابراین بیش از جواب مسئله، چگونگی یافتن جواب مهم است.