یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

چشم منه زس به رونالدینیو است


چشم منه زس به رونالدینیو است

برزیل برای هموارکردن راه سخت جام جهانی بیستم می کوشد

یکی از اقدامات عجیب و غیرمنتظره مانو منه‌زس، سرمربی تیم ملی فوتبال برزیل در ۳ ماه و اندی اخیر که جواب هم داده، بازگرداندن رونالدینیو به این تیم بوده است. بعد از حدود ۲ سال دورماندن وی از ترکیب‌های دلخواه کارلوس دونگا که قبل از منه‌زس،‌ مربی برزیل بود و با احتساب ۳۲ ساله‌شدن رونالدینیو تصور می‌شد دوره وی در سله‌سائو پایان یافته باشد و جذب مجدد او بهره‌ای را نصیب این تیم نکند، اما منه‌زس با در نظرداشتن تصویری کلی و درازمدت در ذهنش و با هدف حضوری موفق در جام‌جهانی ۲۰۱۴ که میزبانی‌اش با خود برزیل است، رونالدینیو را از نو فراخوانده است و او نیز طوری مفید و موثر بازی کرده که اقدام منه‌زس غلط و کم‌ثمر جلوه نکند.

تصور و برنامه این مربی ۴۹ ساله که ۱۷ ماه پیش جانشین دونگای ناکام در جام‌جهانی ۲۰۱۰ شد، این است که در جام‌جهانی بعدی برزیل در کنار جوانان پرفروغ و متعددش همچون نیمار، گانزو و لوکاس به چند مهره میانسال و کهنه‌کار نیز نیاز دارد تا صحنه‌گردانی کنند و تیم ملی برزیل را از لحظات جانکاه عبور دهند. از نظر او و بسیاری از کارشناسان دیگر فشار روحی حضوری موفقیت‌آمیز در جامی که هر چیزی جز فتح آن از دید مردم برزیل یک فاجعه خواهد بود، مردانی را می‌طلبد که تجربه میدان‌های دشوار قبلی را داشته و سنگ زیرین آسیاب شده باشند و رونالدینیو یکی از آنهاست. درست است که او دیگر آن سوپراستار دست‌نیافتنی اواسط دهه گذشته نیست که بارسلونا را یک‌تنه پیروز می‌کرد و در آث.میلان هم ۲ فصل نه‌چندان درخشان را سپری کرد و اولین قهرمانی روسونری در سری A در ۷ فصل گذشته درست در همان سالی شکل گرفت که رونالدینیو به برزیل بازگشت و عضو فلامنگو شد، اما او همان تجربه و قدرت میدانداری را دارد که منه‌زس برای تیم عمدتا جوان خود می‌خواهد.

● دلایل اصلی

منه‌زس می‌گوید فرم خوب رونالدینیو از زمان بازگشت وی به لیگ برزیل و گل‌های متعددی که برای فلامنگو زده، از دلایل اصلی فراخوانی مجدد این هافبک خلاق به اردوی زرد و آبی‌ها بوده، اما خیلی‌ها مطمئن هستند که اگر رونالدینیو این گل‌ها را هم نمی‌زد، منه‌زس از دعوت وی غافل نمی‌ماند. اواسط شهریور امسال که تیم ملی برزیل با غنا در ورزشگاه کری‌ون‌کاتیج شهر لندن در مسابقه‌ای دوستانه رودررو و یک بر صفر برنده شد، رونالدینیو اولین بازی ملی‌اش را در مدت ۱۰ ماه برگزار کرد و این بعد از بازی‌ای بود که وی در بدو روی کارآمدن منه‌زس در سله‌سائو برای تیم ملی کشورش انجام داده بود. رونالدینیو در بازی‌هایی که برای تیم ملی کشورش در این مدت انجام داده، بد کار نکرده و گاه جرقه‌هایی زده که یادآور دوران اوج وی بوده است و این می‌تواند یک قوت قلب برای کادر فنی برزیل باشد، زیرا فرض و انتظار موجود این است که هرچه زمان بیشتر سپری شود، رونالدینیو جای پایش را در سله‌سائو بیش از پیش بازیابد و بتواند در جام جهانی ۲۰۱۴ و در اوج فشار روحی روی بازیکنان برزیل، آنها را به سمت و سوی لازم ببرد و به آنها بیاموزد که چطور عاری از استرس‌ و رها از نگرانی کار کنند و استوار بمانند.

● یک اتهام

به منه‌زس این اتهام وارد شده که فراخوانی مجدد رونالدینیو به اردوی ملی حرکتی حساب شده از جانب وی به قصد کسب محبوبیت روی سکوها و ترمیم وضعیت نامناسب خود در این زمینه بوده و به کلام صریح‌تر او ستاره اسبق باشگاه‌های گر‌میو و پاری‌ سن‌‌ژرمن را به تیمش دعوت کرد تا در سایه شهرت او برای خودش محبوبیت بخرد و در حالی که طی ایام مربیگری‌اش در اردوی ملی برزیل نتوانسته است چندان پرطرفدار باشد، با بازی‌کردن رونالدینیو در این تیم صاحب چنین چیزی شود و از چنان منزلتی برخوردار گردد. این نظریه هرچه باشد، منه‌زس منکر آن است و می‌گوید: «من به محبوبیت رونالدینیو نزد طیفی از فوتبالدوستان برزیل و بهره‌مندشدن از حمایت آنها نیازمند نیستم و آنچه من می‌خواهم، وجود وی و بازی و فن و تجربه‌ای است که او به تیم بشدت جوان‌شده برزیل می‌افزاید. او در این مدت برای ما خوب بازی کرده و کم و بیش همانی بوده است که به او نیاز داشته‌ایم. در آینده نیز ما به رونالدینیو از همین منظر نگاه می‌کنیم و خواسته ما کلاس و هوش و بینشی است که او به سبب ۸ سال بازی در اروپا دارد و سایرین در اردوی ملی کنونی برزیل از آن بی بهره‌اند.

● زمانه عوض شده است

منه‌زس می‌گوید فوتبال ملی در سطح جهان و بازی‌های رسمی و دوستانه در این زمینه با آن چه پیشتر بود، فرق کرده ولی رونالدینیو در گذر زمان امکان تطابق با مولفه‌های فعلی را نیز برای خودش فراهم کرده است. سرمربی سله‌سائو که می‌داند تحت هر شرایطی محکوم به فتح جام جهانی بعدی به سبب میزبانی برزیل در این رقابت‌ها است (وگرنه مثل نسل سال ۱۹۵۰ که جام جهانی را در خانه باختند تا ابد منفور و لعن و نفرین خواهد شد)‌ اضافه می‌کند: «سرعت بازی برزیل در دوره‌ای که من مربی آن شده‌ام، بیشتر از گذشته شده و هدفم همسوشدن با فوتبال اروپا بوده که ذاتا و از قبل و همیشه از ما سریع‌تر عمل کرده و این سلاح را بیشتر از ما در خدمت داشته است. با این که رونالدینیو مدتی مدید از اردوی ملی برزیل دور بود و با سیستم‌های کاری من آشنایی نداشت،‌ به سرعت و از همان مسابقه نخست که در برابر غنا انجام داد،‌ خودش را با شرایط جدید تطابق بخشید و چیزی شد که باید می‌شد. وقتی او ریتم و روال بازی را به دست آورد و بر فضای مسابقات ملی از نو حاکمیت یافت به آرامی بازیسازی در خط میانی را برای ما در دست گرفت.

با این که ما در خط میانی کاکا و رامیرز را هم در اختیار داریم که به سبب تجربه زیادشان می‌توانند تعیین‌کننده خط بازی باشند، اما بازی غیرمنتظره و حرکات غافلگیر‌کننده رونالدینیو چیزی دیگر و همانی است که من برای تیم ملی به آن نیاز دارم. به واقع حوادث و نتایج اخیر، صحت ایده‌های مرا نشان داده است. این را که ما به بازیگرانی نظیر رونالدینیو برای عبور از بحران‌های احتمالی در زمان برگزاری جام‌جهانی بعدی نیاز داریم.»

● برخلاف باتیستا

حرف‌های فوق به این معناست که برای منه‌زس این مساله اهمیت ندارد که رونالدینیو در زمان برپایی جام جهانی بعدی ۳۵ سال خواهد داشت و ایتالیا به خاطر اصرار در استفاده از بازیکنانی با این‌گونه سن و سال‌ها از حذف‌شده‌های پرسر و صدای مرحله نخست جام‌جهانی ۲۰۱۰ در آفریقای جنوبی بود. منه‌زس به این خاطر که زرد و آبی‌پوشان با هدایت وی در مرحله یک‌چهارم نهایی مسابقات امسال جام ملت‌های آمریکای جنوبی به دست تیم ظاهرا ناامید پاراگوئه حذف شدند مورد انتقادات زیادی قرار گرفت، اما او برخلاف سرمربی آرژانتینی (سرخیو باتیستا)‌ که به سبب یک ناکامی مشابه خلع و اله‌خاندرو سابه‌یا جانشین‌اش شد از سرنوشتی یکسان رهایی یافت، زیرا این دفاعیه را داشت که مسابقات در خاک برزیل برپا نشده بود و این تیم برای این منظور راهی آرژانتین شده بود، حال آن که باتیستا به عنوان مربی‌ای که قدر میزبانی را ندانسته و جام را در خانه پرانده است، قربانی و حذف گشت.

● احتمال تغییر

با این حال همان ناکامی جایگاه منه‌زس را در تیم ملی برزیل سست ساخته و با این که این تیم به سبب داشتن مجوز حضور مستقیم در دور پایانی جام جهانی ۲۰۱۴ تا آن زمان فقط چند مسابقه رسمی در چارچوب جام کنفدراسیون‌های ۲۰۱۳ خواهد داشت، اما اگر دو سه ناکامی پرسروصدای دیگر مانند باخت پرسروصدای یک بر صفر چندی پیش در برابر فرانسه در دیداری دوستانه را متحمل شود، بعید نیست که برزیلی‌ها عذر او را بخواهند و در جام جهانی پیش رو با مربیگری مردی دیگر پای در میدان نهند. به واقع نیز مانومنه‌زس نه گزینه اول فدراسیون فوتبال برزیل برای هدایت تیم ملی این کشور بلکه فقط گزینه دوم بود و اگر برای این پست گزینش شد به این سبب بود که انتخاب نخست که موریس رامالیو بود به سبب مخالفت تیم باشگاهی‌اش نتوانست به پیشنهاد فدراسیونی‌ها جواب مثبت بدهد.

● وقت بدهید

با وجود این منه‌زس مدعی است که به او و ساختار تیم ملی برزیل باید وقت بیشتری برای نشان‌دادن تمامی قابلیت‌هایشان داده شود. او در فاصله کمی تا زمستان ۲۰۱۱ و شروع سال ۲۰۱۲ می‌گوید: «تیم ملی برزیل در دوره کار من دستخوش تغییراتی اساسی شده و یک دوره انتقالی را می‌گذرانده است. در این دوره بیش از ۲۰ جوان اولین بازی‌های ملی خود را تجربه کرده‌اند و انتظار دارند که به آرامی در سطح ملی نیز شکوفا شوند. ما خط ارتباط‌هایی با گذشته و فردا مانند رونالدینیو و کاکا هم برای آنها در ترکیب تیم ملی گذاشته‌ایم و بنابراین شرایط تیم ملی فعلا خطیر و حساس و در حال شکل‌گیری و هرگونه پیشداوری در این زمینه غلط است. امید من این است که با امثال رونالدینیو راه سخت موجود تا جام جهانی خانگی را کوتاه و هموار کنیم.

سایت فیفا

مترجم: وصال روحانی



همچنین مشاهده کنید