دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

جوانه ها با خانه ها قد می کشند


جوانه ها با خانه ها قد می کشند

فضای سبز عمودی جایگزین فضای سبز افقی

کمبود زمین و قیمت بالای آن در شهرها بویژه شهرهای بزرگ مثل تهران، ایجاد فضای سبز را با مشکلاتی مواجه کرده است. از طرف دیگر تصویب قوانینی که مالکین اماکن مسکونی و تجاری را ملزم به تأمین حداقلی فضای سبز می‌کند لزوم استفاده از همه فضاهای شهری را برای ایجاد فضای سبز می‌طلبد. براساس مصوبه شورای شهر تهران در سال ۸۷ مبنی بر تعیین بهای تشویقی و شاخص‌های اقتصادی جلب شهروندان در ایجاد و توسعه فضای سبز بر بدنه و فضاهای بلااستفاده ساختمان‌ها در شهر تهران، مالکین تشویق به استفاده از فضای سبز بر بدنه و بام ساختمان‌ها شدند و از آنجایی که کلانشهرها با مشکلاتی مثل آلودگی‌های هوا و یا پدیده گلخانه‌ای روبه‌رو هستند استفاده از فضای سبز عمودی مثل دیوار سبز و پشت‌بام سبز می‌تواند مشکلات اینچنینی را تا حدود زیادی حل کند. بر همین اساس گسترش فرهنگ استفاده از فضای سبز در محل زندگی و محیط کار، همگام بودن کشورهای پیشرفته در استفاده از این صنعت، بهبود نسبی مسائل و معضلات زیست محیطی، رونق تولیدات داخلی کشور از جمله ورق‌های پلاستیکی و مشتقات آن و به‌کارگیری نیروهای جوان و مستعد در بازار فقط بخشی از مزایای علمی اثبات شده دیوار سبز به شمار می‌رود.

▪ کاهش آلودگی صوتی: گیاهان به تنهایی بین ۳-۲ دسی‌بل و لایه خاک با قطر ۵/۷ سانتیمتر، ۵ دسی‌بل انعکاس صدا را کاهش می‌دهد.

▪ تصفیه هوا: از طریق کاهش پدیده جزیره گرمایی شهر

(Island Effect Heat) (انعکاس رنگ ساختمان‌ها، خیابان‌ها و سطوح تیره رنگ به هوا و تولید گرما) و همچنین تصفیه ذرات معلق موجود در هوا کیفیت هوا افزایش می‌یابد.

▪ تنوع گیاهی: محیط‌هایی را برای حفظ تنوع زیستی ایجاد می‌کند.

▪ عایق حرارتی: چنانچه دیوارسبز در نمای ساختمان به کار برده شود مانعی برای خروج حرارت از ساختمان در زمستان و مانعی برای خروج هوای خنک در تابستان است.

▪ کاهش مصرف برق: اگر در نمای ساختمان‌ها دیوارسبز به کار برده شود نیاز ساختمان را به مصرف وسایل گرمایشی و کولر کاهش داده که منجر به کاهش مصرف انرژی می‌شود.

▪ زیبایی: دیوار سبز در منازل و محل کار یکی از راه‌های زیباسازی مکان‌های اداری و مسکونی است. این اختراع موجب ایجاد فضای سبز و محیطی فرح‌بخش و دل‌انگیز در محیط کار برای مراجعین و همچنین افزایش راندمان کاری کارمندان می‌شود.

▪ کاهش آلودگی هوا: گیاهان از طریق جذب دی‌اکسید کربن، گرد و غبار و تولید اکسیژن موجب کاهش آلودگی هوا می‌شوند.

▪ افزایش رطوبت نسبی: به علت نگهداری آب از طریق گیاهان و خاک کمک شایانی را به مطبوع‌سازی هوا می‌کند.

▪ کاهش اثرات گلخانه‌ای: چنانچه در سطح وسیع به کار برده شود میزان کربن موجود در هوا را کاهش می‌دهد.

▪ اتوماسیون کامل: از طریق آبیاری قطره‌ای منجر به حداقل نگهداری و مصرف آب (از طریق چرخش آب در سیستم) می‌شود.

● مزایای علمی اثبات شده پشت‌بام سبز روی بام ساختمان‌ها

▪ مزایای اکولوژیکی

- بهبود شرایط میکرو کدیما: به علت تولید رطوبت و ایجاد هوای خنک موجب مناسب شدن شرایط رشدگیاهان می‌شود.

به علاوه مزایایی همچون کاهش آلودگی صدا، کاهش تأثیر جزیره گرمایی و کاهش آلودگی هوا که در قسمت مزایای دیوار سبز ذکر شده است.

▪ مزایای اقتصادی

- افزایش ارزش ملک: پشت‌بام سبز می‌تواند موجب تغییر ساختار از طریق تبدیل یک سقف خشک، زشت و تقریباً بلااستفاده به یک دارایی مناسب شود.

- کاهش مصرف انرژی: در ساختمان‌های چند طبقه تا ۱۰ درصد و در ساختمان‌های یک طبقه بین ۳۰-۲۰ درصد موجب کاهش مصرف برق می‌شود.

- افزایش عمر سقف: عمر سقف را حداقل ۲برابر و بیشتر اوقات تا ۳برابر افزایش می‌دهد و در واقع سقف را از تشعشعات اشعه فرابنفش نور خورشید حفظ می‌کند.

▪ ایجاد محیط مناسب تفریحی

- کاهش تأثیرات منفی جریان آب: برمبنای بیلان یک ساله مقدار کلی جریان آب باران بین ۹۰-۵۰ درصد کاهش می‌یابد و در واقع حجم باران را در خود نگه می‌دارد و بتدریج به سوی چاه‌ها روانه می‌کند.

- خشک شدن سقف‌ها: تصعید گیاهان روی سقف موجب تسریع در امر خشک شدن سقف می‌شود.

- کاهش دمای سقف از ۶۰ درجه به ۲۵‌درجه