شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

دیپلماسی فعال ایران برای آرامش در غزه


دیپلماسی فعال ایران برای آرامش در غزه

بازخوانی تحرکات دیپلماتیک ایران برای خاتمه بخشیدن به فاجعه غزه

تحرکات دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در تحولات مربوط به غزه، آشکارا نشان داد که تهران عزمی جدی برای استقرار آرامش در منطقه دارد.

هرچند در طول محاصره نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران تلاش های دیپلماتیک خود را برای شکستن محاصره آغاز کرد اما با شروع حملات هوایی اسراییل ، تهران تمام کوشش خود را برای برقراری آرامش و نجات مردم بی گناه غزه که مورد آماج حملات سنگین رژیم صهیونیستی بودند، مصروف کرد.

در این ارتباط، ستادی برای پیگیری مسئله غزه در دولت تشکیل شد تا از آن طریق، تحرکات دیپلماتیک صورت گیرد.

در اولین اقدام "سعید جلیلی" دبیر شورای عالی امنیت ملی برای رایزنی با مقامات سوری و نیز رهبران گروه های مبارز فلسطینی مقیم دمشق، به سوریه رفت. جلیلی در دیدارهای جداگانه ای با "بشار اسد" رییس جمهوری سوریه ، "خالد مشعل" رییس دفتر سیاسی حماس و "رمضان عبدالله" دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با انتقاد از کشورها و مجامع بین المللی نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی، خواستار تلاش برای پایان دادن به « بی‌تفاوتی‌ها و رفع حصار از مردم ستم‌ دیده غزه » شد.

سعید جلیلی همچنین در دیدار با "میشل سلیمان" رییس جمهوری لبنان با اشاره به لزوم «مشورت و تبادل نظر میان کشورهای منطقه» ، بر « اهمیت برگزاری نشست فوری و اضطراری سران عرب برای کسب موضع متحد عربی در حمایت از فلسطینی‌ها و محکومیت جنگ رژیم صهیونیستی» تأکید نمود .

دبیر شورای عالی امنیت ملی کشور در دیدار با "فؤاد سینیوره" نخست وزیر لبنان نیز ضمن بررسی آخرین تحولات غزه، خاطرنشان ساخت: همه کشورها باید با استفاده از ابزارها و توانمندی‌های سیاسی خود برای متوقف کردن فوری کشتار و رفع حصار از مردم غزه اقدام کنند.

در همین پیوند "منوچهر متکی" وزیر امور خارجه در گفتگوهای تلفنی جداگانه ای با "ولید معلم" وزیر امور خارجه سوریه، "ناکاسونه" وزیر امور خارجه ژاپن، "علی باباجان" وزیر امور خارجه ترکیه و "عبدالرحمن شلغم" وزیر امور خارجه لیبی با انتقاد از سازمان های بین المللی به ویژه بی تحرکی شورای امنیت سازمان ملل ، خواستار اقدام فوری برای « توقف عملیات نظامی رژیم صهیونیستی، گشایش معبرها و بندر غزه و تسریع در ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه بین‌المللی همراه با مشارکت در بازسازی غزه» شد.

رییس جمهور کشورمان نیز با ارسال نمایندگانی ویژه پیام خود را حول محور غزه به سران برخی کشورها ارسال کرد؛ علیرضا علی احمدی وزیر آموزش و پرورش و دیدار با عبدالله ولید رییس جمهور سنگال و رییس دوره ای سازمان کنفرانس اسلامی، علی اکبر محرابیان وزیر صنایع و دیدار با رؤسای سران کشورهای آمریکای لاتین، علی سعیدلو معاون اجرایی رییس جمهور و دیدار با صباح الاحمد الجبار الصباح امیر کویت، مجتبی رحماندوست مشاور رییس جمهور و دیدار با عمر البشیر رییس جمهور سودان، محمدرضا رحیمی معاون حقوقی رییس جمهور و دیدار با پادشاه مراکش و زین العابدین بن علی رییس جمهور تونس، محمد عباسی وزیر تعاون و دیدار با مورالس رییس جمهور بولیوی، محمدحسین صفارهرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیدار با شیخ خلیفه بن سلمان آل خلیفه نخست‌ وزیر بحرین.

در همین راستا، دکتر محمود احمدی نژاد در بیستمین روز درگیری ها، با ارسال پیامی به "ملک عبدالله" پادشاه عربستان ضمن اشاره به اینکه « مردم بی گناه و بی دفاع غزه تحت هجوم وحشیانه و ددمنشانه صهیونیست های بی فرهنگ قرار دارند در حالی که در محاصره کامل و از زمین و هوا و دریا تحت شدیدترین حملات و بمباران ها هستند و سخت ترین ایام را می گذارنند» خواستار موضع گیری صریح آن کشور در برابر «حوادث سهمگین و آدمکشی آشکار و قتل عام فرزندان و پاره های امت اسلامی در غزه» شد.

جمهوری اسلامی ایران که همواره سیاست خارجی خود را بر پایه سه محور « عزت، حکمت و مصلحت» استوار ساخته، در مباحث مربوط به تحولات غزه، پیوسته بر لزوم همکاری های منطقه ای و تحرک سازمان های اسلامی برای خاتمه بخشیدن به بحران تأکید نموده است. از این رو، حضور رییس جمهوری ایران در اجلاس مشورتی سران برخی کشورهای عربی در دوحه قطر و ارائه پیشنهادی مبنی بر « ایجاد صندوق حمایت از فلسطین» نشان دهنده دیپلماسی فعال ایران برای استقرار صلح و نقش این کشور در منطقه است.

نشست فوق که با حضور رؤسای جمهور ایران، سوریه، الجزایر، لبنان، سودان و نیز مقاماتی از ترکیه، عراق، موریتانی، عمان ، سومالی، جیبوتی و کومور و نیز رهبران گروه های مقاومت و غیبت مصر و عربستان تشکیل شد، از اهمیت خاصی برخوردار است.

در همین پیوند، پیام محمود احمدی نژاد به همایش بین المللی "حمایت از مقاومت" در لبنان و تأکید بر لزوم ادامه راه مقاومت که همان « راه عزت و کرامت انسانی و راه آزادگان عالم» محسوب می شود، جلوه دیگری از دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران با نقش آفرینی عالی ترین مقام اجرایی کشور است.

امیرحسین کبیری



همچنین مشاهده کنید