یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
صادرات جهادگران عراق به خارج از مرزها
هنگامی که محمد الدارسی سال گذشته پس از گذراندن دوره محکومیت خود به جرم شرکت در فعالیت های شبه نظامی از زندانی در لیبی آزاد شد، تنها یک هدف داشت که عبارت بود از به قتل رساندن امریکایی ها در عراق. او بدین منظور یک مامور جذب نیروهای جهادی را در اینترنت پیدا کرد و قرار ملاقاتی را بر روی یک پل در دمشق پایتخت سوریه با وی ترتیب داد. هنگامی که او به محل ملاقات رسید، از سوی مامور جذب نیرو به الدارسی ۲۴ ساله گفته شد که به وجود وی در عراق نیازی نیست. در عوض او به جنگی در خارج از عراق کشیده شده بود.
الدارسی از قول مسوول گردآوری نیرو گفت که یک تیم از شبه نظامیان از عراق عازم اردن شده اند و در آ نجا خود را آماده حمله به امریکاییان و یهودیان می کنند. او از الدارسی خواست تا به عضویت این گروه درآمده و خود را در میان اجتماع جهانگردان در فرودگاه ملکه آلیا در امان منفجر کند. الدارسی در اعترافات ۹ صفحه ای خود نزد مقامات اردنی پس از شکست طرح حمله اذعان کرد که به این درخواست پاسخ مثبت داده بود.
بر پایه اظهارات مقامات رسمی دولت های اروپایی، خاورمیانه ای و امریکا و نیز براساس مصاحبه های انجام شده با رهبران گروه های شبه نظامی در لبنان، اردن و لندن، جنگ عراق که برای چندین سال شبه نظامیان را به خود جلب کرده بود، حال صادرکننده ستیزه جویی شده که در عملیات شورش مسلحانه کارآزموده شده اند.برخی از این ستیزه جویان در میان امواج پناهجویان عراقی کشور را ترک کرده و از مرز می گذرند. مقامات دولتی می گویند برای کنترل عبور و مرور از مرزها دچار مشکل هستند. اما سایر این جنگجویان عراق را به منظور انجام ماموریت های ویژه ترک می کنند.
مقامات اردنی معتقدند که در برنامه حمله به فرودگاه اردنی، یک کارشناس سازنده بمب بغداد را با هواپیما ترک کرد تا مواد منفجره را برای الدارسی آماده کند.برآورد تعداد ستیزه جویانی که عراق را برای عملیات در دیگر نقاط ترک کرده اند، حداقل به اندازه محاسبه شبه نظامیان خارجی که به جریان شورش های مسلحانه در عراق پیوسته اند سخت است. اما نشانه های این خروج بزرگ واضح است و مقامات مربوطه در ایالات متحده و خاورمیانه می گویند که تمایل بالقوه شبه نظامیان برای رفتن به کشورهای دیگر قابل ملاحظه است.
ژنرال اشرف ریفی مدیرکل نیروهای امنیت داخلی لبنان اخیراً در مصاحبه ای گفت؛ «هر کشوری که ادعا کند از این جریان در امان است، سر خود را در شن فرو کرده است.» وی افزود که هفته گذشته، ارتش لبنان خود را در هنگامه نبردی بر ضد یک گروه شبه نظامی به نام فتح الاسلام یافت که اعضای آن حدود ۵۰ تن از بازگشتگان جنگ در عراق هستند. تاکنون بیش از ۳۰ سرباز لبنانی در جریان نبرد با این گروه در اردوگاه آوارگان فلسطینی نهرالبارد در نزدیکی طرابلس کشته شده اند. ارتش لبنان در این میان از خارج درخواست ارسال کمک کرده است.
نخستین فروند از هشت هواپیمای مملو از تجهیزات نظامی از سوی ایالات متحده هم اکنون وارد لبنان شده است.
رهبر گروه مذکور، شاکر العبسی نام دارد که یکی از دستیاران ابومصعب الزرقاوی رهبر القاعده در سرزمین بین النهرین به شمار می رفت که تابستان سال گذشته کشته شد. در مصاحبه ای با نیویورک تایمز که اوایل ماه جاری انجام گرفت، العبسی اعلام کرد نیروهای امنیتی سوریه داماد او را که درصدد گذشتن از مرز عراق و یاری رساندن به شورشیان در آن کشور بود از پای درآورده اند.
● خطری برای منطقه
رهبران گروه های شبه نظامی هشدار می دهند که وضعیت در لبنان نشان دهنده پخش شدن ستیزه جویان در منطقه است. دکتر محمد المصاری، یک تبعیدی سعودی در بریتانیا که یک پایگاه اینترنتی هوادار جهادی ها را به نام Tajdeed.net اداره می کند، در مصاحبه ای گفت؛ «گفته می شود اکنون ۵۰ رزمنده از عراق در لبنان حضور دارند، اما با دوراندیشی می توانم بگویم که در آنجا یکصد برابر این تعداد یعنی ۵ هزار تن یا شاید هم بیشتر وجود دارند که تنها در انتظار زمان مناسب برای وارد عمل شدن به سر می برند.» وی افزود؛ «موجی از پیکارجویان در حال جابه جا شدن در منطقه هستند و مبارزه در همه جا تا زمانی که ایالات متحده دست از اعمال خود بردارد، ادامه خواهد یافت.»
نشانه های این رفت و آمد در داخل و خارج عراق و دیگر مناطق به چشم می خورد. در ماه گذشته، در عربستان سعودی، مقامات دولتی اعلام کردند که ۱۷۲ نفر را که طرح هایی برای حمله به تاسیسات نفتی، دفاتر دولتی و پست های نظامی آماده کرده بودند بازداشت کرده اند. به گفته این مقامات برخی از بازداشت شدگان در عراق آموزش دیده بودند.
مقامات رسمی در اروپا در مصاحبه هایی اظهار کرده اند که تلاش می کنند گروه های کوچکی از مردان مسلمان را که پس از سفرهای کوتاه مدت به عراق، جایی که محتمل است در کنار شورشیان جنگیده باشند و حال به خانه بازگشته اند تحت نظارت داشته باشند. یکی از این اشخاص تبعه ای هلندی متولد عراق به نام وصام الدلیمی است که توسط دادستانان امریکایی به انجام سفرهای متعدد به عراق با هدف تهیه فیلم های آموزشی درباره ساخت بمب های کنار جاده ای متهم شده است. وی این اتهام را رد می کند. الدلیمی در ژانویه گذشته به ایالات متحده مسترد و به توطئه چینی جهت به قتل رساندن اتباع امریکایی، در اختیار داشتن وسایل مخرب و آموزش دادن ساخت بمب و استفاده از مواد منفجره متهم شد.
دنیس پلوچینسکی، یک تحلیلگر ارشد اطلاعاتی پیشین وزارت امور خارجه امریکا، در گزارشی که ۱۷ آوریل برای دولت این کشور تهیه کرد ادعا کرد ستیزه جویان آبدیده در نبرد عراق در مقام تهدید بزرگتری برای غرب نسبت به تندروهای آموزش دیده در افغانستان ظاهر شده اند؛ چون عراق به صورت آزمایشگاهی برای تاکتیک های جنگ چریکی شهری درآمده است. پلوچینسکی می گوید؛ «مشابهت هایی عملیاتی میان اقدامات تروریستی شهری در عراق و در شهرهای اروپا و ایالات متحده وجود دارد. مهارت های تروریستی بیشتری از عراق نسبت به افغانستان به خاک اروپا انتقال یافته است.» او در این مورد به استفاده از خانه های امن، عملیات شناسایی و ساخت بمب و خمپاره اشاره می کند.یک مقام برجسته نظامی امریکایی که وظیفه وی دنبال کردن مسیر تروریست ها در عراق و کشورهای اطراف آن است و به دلیل حساس بودن موضوع خواست نامش فاش نشود، گفت؛ «پاسخ من به این سوال که آیا جهاد بر ضد غرب از میدان نبرد عراق تغذیه خواهد کرد مثبت است و این موضوع بیش از مورد افغانستان مصداق پیدا می کند.»
شبه نظامیان در عراق شروع به پخش نوارهای ویدئویی آموزشی و خبرنامه های الکترونیکی روی اینترنت کرده اند که نشانگر یکسری فنون و تکنیک های هراس انگیز، از به رمز درآوردن اطلاعات تا تله های انفجاری و استفاده از موشک های زمین به هوا بوده و این راهنمایی های فنی به آزادی در سراسر فضای مجازی اینترنت در گردش است.
تاکتیک های عمومی مورد استفاده در عراق در بخش های دیگر از جهان نیز سر برآورده اند. به عنوان مثال در بمب گذاری های انتحاری سومالی و الجزایر که اخیراً رخ داد، همزمان با این حملات نوارهایی ضبط شده انتشار یافت که در آنها بمب گذاران به وصیت پرداخته بودند. این سبک و سیاق مورد علاقه تروریست ها مدت ها است که از سوی شورشیان عراق استفاده می شود.
● مشکلات موجود در اردن
شاید این موضوع تعجب برانگیز نباشد که اردن، صحنه اجرای طرح حمله به فرودگاه، در زمره نخستین کشورهایی بود که آثار بسط یافتن جنگ به ماورای عراق را احساس کرد. اردن با عراق هم مرز است و یک هم پیمان ایالات متحده نیز به شمار می آید. اعتقاد بر آن است، زرقاوی که خود یک اردنی بود پشت تلاش نافرجام پرتاب راکت به دو کشتی نیروی دریایی امریکا در سواحل بندر عقبه در سال ۲۰۰۵ و کمی پس از آن بمب گذاری های انتحاری در سه هتل امان که منجر به مرگ ۶۰ تن شد، قرار داشته است. هفته گذشته، جورج بوش اعلام کرد که در اوایل سال ۲۰۰۵ اسامه بن لادن به زرقاوی نماینده خود در عراق دستور داده بود تا حملات تروریستی را علیه ایالات متحده و دیگر کشورها سازماندهی کند.
مایکل ماس - سعود مخنت
مترجم : رامین ندیمی
منبع؛ نیویورک تایمز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست