شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

بررسی مقایسه ای نتایج پیوند کلیه در بیمارستان شهید هاشمی نژاد در سال های ۱۳۸۳ ۱۳۷۴ با سال های ۱۳۷۴ ۱۳۶۵


بررسی مقایسه ای نتایج پیوند کلیه در بیمارستان شهید هاشمی نژاد در سال های ۱۳۸۳ ۱۳۷۴ با سال های ۱۳۷۴ ۱۳۶۵

از سال ۱۳۶۵ تا کنون حدود ۱۷۶۰ مورد پیوند کلیه در بیمارستان هاشمی نژاد انجام شده است نتایج ۱۳۵۰ مورد پیوند در سال ۲۰۰۰ میلادی در کتاب clinical transplant به چاپ رسیده است

● زمینه و هدف:

از سال ۱۳۶۵ تا کنون حدود ۱۷۶۰ مورد پیوند کلیه در بیمارستان هاشمی‌نژاد انجام شده است. نتایج ۱۳۵۰ مورد پیوند در سال ۲۰۰۰ میلادی در کتاب clinical transplant به چاپ رسیده است. در سال‌های اخیر، موارد پیوند کلیه از دهنده غریبه به طور قابل توجهی افزایش یافته و داروی تضعیف کننده سیستم ایمنی جدیدی به نام Mycophenolate Mofetil (MMF) جایگزین ایموران گردیده است. مطالعه حاضر جهت تعیین نتایج کوتاه مدت و دراز مدت پیوند کلیــه در محدوده سال‌هــای ۱۳۸۳-۱۳۷۴ و عوامل موثر بر آن و هم چنین مقایسه آن با نتایج سال‌های ۱۳۷۴-۱۳۶۵ انجام شده است.

● روش بررسی:

مطالعه انجام شده از نوع گذشته‌نگر بود. براساس تاریخ انجام پیوند، بیماران به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول (محدوده سال‌های ۱۳۷۴-۱۳۶۵) شامل ۸۶۳ بیمار، ۵۷۲ مرد (۳/۶۶%) و ۲۹۱ زن (۷/۳۳%) بودند، متوسط سن در این گروه ۹/۱۰±۴/۳۳ سال بود. در ۳۶۵ (۴/۴۲%) گیرنده، اهدا کننده کلیه از فامیل و بقیه از غریبه بود. رژیم درمانی در اکثریت بیماران گروه دوم شامل سیکلوسپورین، ایموران و پردنیزولون بود. گروه دوم (محدوده سال‌های ۱۳۸۳-۱۳۷۴) شامل ۸۷۸ گیرنده که ۵۲۷ مورد مرد (۶۰%) و ۳۵۱ زن (۴۰%) بودند. متوســط ســن در ایــن گــروه ۱۲±۳۸ سال بود. در ۸۱۲ (۵/۹۲%) گیرنده، کلیه از دهنده غیــر فامیل اهدا شده بود. ۶۱۳ نفر از کل ۷۸ گیرنده کلیــه، در زمان مطالعــه تحــت درمان با MMF بودند. جهت بررسی نتایج از برنامه آماری spss ۹.۱ استفاده شــد. بــرای مقایسه دو گروه از آ‍زمون‌های T test و Chi-Square و Logistic regression analysis و بــرای بررسی بقا و عوامل موثر بر آن از روش‌های Kaplan-Meier و log rank test استفاده شد.

● یافته‌ها:

نتایج نشان داد که بقای بیماران در این دو دوره تفاوت چشمگیری نشان نمی‌دهد ۲۸/۰=P. ولی بقای کلیه پیوندی به طور معنی‌داری نسبت به قبل بهبود یافته است. (بقای یک ساله، ۷۶/۹۰% نسبت به ۰۲/۸۵%، ۵ ساله ۷/۷۴% نسبت به ۳۲/۶۵% و ۸ ساله ۶/۶۱% نسبت به ۶/۵۴%، P<۰.۰۰۱).

● نتیجه‌گیری:

در میان فاکتورهای سن و جنس گیرنده، زمان پیوند، پیوند از فامیل نسبت به غریبه، جنس و سن دهنده در رژیم درمان، تنها عامل موثر در بهبود بقای پیوند کلیه در مطالعه ما جایگزینی MMF به جای ایموران در رژیم درمانی بود (P<۰.۰۵). بهبود بقا کلیه پیوندی در محدوده سال‌های ۱۳۸۳-۱۳۷۴ نسبت به دوره گذشته اثرات سودمند داروی MMF را نشان می‌دهد که تاثیر منفی افزایش موارد پیوند از غریبه را پوشش می‌دهد.

عنوان فایل
بررسی مقایسه ‌ای نتایج پیوند کلیه در بیمارستان شهید هاشمی ‌نژاد در سال‌ های ۱۳۸۳-۱۳۷۴ با سال ‌های ۱۳۷۴-۱۳۶۵ application/pdf
baresi moghayese natayeje peivande koliye.pdf
180 KB
دانلود

عزت اله عبدی

شکوفه ساوج

حسین نژادگشتی

ساسان اریس

فریدون پروشانی نیا

یوسف عطایی پور

شهرزاد عصاره

احد قدس