سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مراقب این ۱۰ ترکیب در لوازم آرایشی بهداشتی باشید
![مراقب این ۱۰ ترکیب در لوازم آرایشی بهداشتی باشید](/web/imgs/16/161/2fbns1.jpeg)
نمک آلومینیوم، پارافین، فتالاتها و ... گاهی کارخانجات تولیدکننده مواد آرایشی و بهداشتی برای سادهتر کردن کار خود ترکیبات سمی، محرک و سرطانزایی را به مواد آرایشی یا بهداشتی مثل ژل دوش، صابونها و دئودرانتها اضافه میکنند. در اینجا به ۱۰ نوع از این ترکیبات اشاره میکنیم. قبل از خرید هر نوع ماده آرایشیبهداشتی توصیه میکنیم برچسب آن را خوانده و به این ترکیبات توجه کنید:
▪ نمک آلومینیوم یا کلورهیدرات آلومینیومکار این ترکیب بستن منافذ است. به همین دلیل اکثر کارخانجات در تهیه خوشبوکنندههای زیر بغل، پیلینگ و آرایشبرندهها از آن استفاده میکنند. از جمله خطراتی که این ترکیب به وجود میآورد این است که گرچه منافذ را مسدود میکنند و با این کار جلوی عرق کردن و بوی ناخوشایند را میگیرند، اما به هر حال اجازه خروج مواد سمی را از همه بدن نمیدهند.طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در انگلیس انجام شد نمک آلومینیوم موجود در برخی دئودرانتها میتواند با گیرنده استروژن در سلولها تداخل کرده و زمینهساز رشد سلولهای سرطان پستان شود.
▪ پارابنپارابن نوعی نگهدارنده است که از ورود باکتریها به کرمهای مرطوبکننده و کرمپودرها پیشگیری میکند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۴ میلادی در انگلیس انجام شد وجود پارابن میتواند عامل بروز سرطان پستان باشد. در این تحقیق ۲۰ نوع تومور مورد بررسی قرار داده شد که در تمامی آنها کم و بیش تجمع پارابن وجود داشت.
▪ فتالاتهافتالاتها نوعی حلال هستند که در لاک ناخن و انواع عطرها موجودند. گفته میشود که فتالاتها، سرطانزا، سمی و مسبب ناباروری هستند. تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ میلادی در آمریکا روی ۱۳۴ پسر انجام شد نشان داد ۹۵ درصد نوزادان هنگام تولد در خونشان فتالات وجود دارد، چون مادرانشان با این ترکیب تماس داشتهاند. در حال حاضر استفاده از فتالاتها در اکثر مواد آرایشی ممنوع شده است.
▪ فرمالدهیدفرمالدهید را میتوان در شامپوها، ژلهای حمام، پاککنندههای دهان و دندان، رنگ مو و برخی لاکها یافت. گفته میشود که این ترکیب میتواند مسبب بروز سرطان رینوفارنیکس شود. به همین دلیل مصرف آن در اکثر مواد آرایشی ممنوع است مگر در شرایطی که نتوان برای آن جایگزینی پیدا کرد.
▪ آلکیلفنولهاآلکیلفنولها که شامل نونیلفنولها و اکتیلفنولها میشوند را در رنگ موها و شامپوها میتوانید بیابید. بررسیها نشان داده این ترکیبات میتوانند در کار غدد درونریز اختلال ایجاد کنند. طبق تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ میلادی در چین انجام شد الکیلفنولها اثر مختلکنندگی گیرندههای استروژن را دارند و میتوانند زمینهساز ابتلا به سرطان پستان باشند. در حال حاضر تنها مصرف نونیلفنولها در مواد آرایشیبهداشتی ممنوع شده است.
▪ لوریلسولفات سدیماین ترکیب پاککننده و کفآور در اکثر صابونهای مایع، شامپوها، خمیردندانها و خمیرریشها موجود است. بررسیها نشان داده این ترکیب میتواند لایه محافظ روی پوست را نابود کرده و زمینهساز بروز آلرژی و التهاب روی پوست باشد.طبق تحقیقی که چندی پیش نتایج آن در مجله American college of Toxicology به چاپ رسید این ترکیب به راحتی در اپیدرم نفوذ میکند و تجمع ۵/۰ درصدی آن میتواند سبب تحریک شده و تجمع ۱۰ تا ۳۰ درصدی آن موجب آلرژی شدید پوستی شود.
▪ اترگلیکولاین ترکیب نوعی حلال و نگهدارنده است که در رنگ مو و عطریات موجود است. طبق تحقیقات موسسه فرانسوی Inserm در سال ۲۰۰۶ میلادی این ماده به راحتی از طریق پوست جذب شده و سبب بروز انواع سرطانها میشود. در حال حاضر استفاده از آن ممنوع اعلام شده است.
▪ EDTAاین ترکیب نوعی تثبیتکننده ضدانعقاد ژلهای دوش و شامپو است که میتواند سبب بروز التهاب در پوست، چشم و ریه و همچنین آلودگی محیط شود. متاسفانه روی مواد آرایشیبهداشتی حاوی این ترکیب هرگز قید نمیشود «آلرژیآور»!
▪ تریکلوکربن و تریکوزاناین دو ترکیب آنتیباکتریال در انواع دئودرانت، خمیردندان و صابونها موجود است و بررسیها نشان داده میتواند سبب مقاوم شدن باکتریها در برابر آنتیبیوتیکها شود و همچنین کارکرد پرزهای چشایی دهان را با اختلال روبهرو کند.مصرف این ماده در حد ۳/۰ درصد از سوی اتحادیه اروپا بلااشکال اعلام شده است.
▪ دیاکسید تیتاناین ترکیب در سفیدکنندههای دندان و در کرمهای ضدآفتاب موجود است. متاسفانه این ترکیب در دسته مواد سرطانزا قرار گرفته و تحقیقی که روی کارمندان در مواجهه با این ترکیب انجام شده نشان میدهد دیاکسید تیتان عامل ابتلا به سرطان ریه است. نانوذرات دیاکسید تیتان به راحتی از طریق پوست جذب شده و در تمامی ارگانها پخش میشود. در حال حاضر تجمع بیش از ۲۰ درصد دیاکسید تیتان در کرمهای ضدآفتاب ممنوع اعلام شده است.
▪ آیا استفاده از مواد آرایشی طبیعی راهحل مناسبی است؟نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که هرگز لوازم و مواد آرایشی و بهداشتی را چه طبیعی باشند چه شیمیایی چشم بسته نخرید. قبل از استفاده مقداری از آن را روی پوستتان تست کنید تا مطمئن شوید آلرژیزا نیست. گاهی حتی مواد طبیعی هم میتوانند آلرژیزا باشند.
▪ مواد آرایشیبهداشتی را از مراکز معتبر خریداری کنیدمواد آرایشی بهداشتی که در کنارههای خیابان یا مراکز غیرمعتبر با قیمتهای پایینتر به فروش میرسند چندان قابل اعتماد نیستند. تولیدکنندگان این مواد از ترکیبات ممنوعه که ارزانتر هم هستند برای ساخت مواد آرایشی کمک میگیرند و برایشان سلامت مصرفکننده اهمیتی ندارد. مواد آرایشیبهداشتی را از مراکز معتبر با مارک شناخته شده تهیه کنید و قبل از خرید هم برچسب روی آن را بخوانید تا از وجود نداشتن هر نوع ماده و ترکیب ممنوعه در آن مطلع شوید.
منبع: medisite.fr
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست