یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

کـم کـم جـهـان را کـشـف خـواهـم کـرد


کـم کـم جـهـان را کـشـف خـواهـم کـرد

وقتی کودکتان گوش هایش را نشان می دهد, یا اگر وسیله ای که صدا می دهد نشانش دهید, اولین واکنشش این است که آن را به سمت دهانش می برد, او کم کم با استفاده از اندام هایش با دنیای واقعی ارتباط برقرار می کند

وقتی کودکتان گوش‌هایش را نشان می‌دهد، یا اگر وسیله‌ای که صدا می‌دهد نشانش دهید، اولین واکنشش این است که آن را به سمت دهانش می‌برد، او کم‌کم با استفاده از اندام‌هایش با دنیای واقعی ارتباط برقرار می‌کند. این نشانه‌ها از ۳ ماهگی کودک آغاز می‌شود؛ وقتی که او در حال رابطه برقرار کردن با جهان هستی است...

در سال اول زندگی، کودک مدام مشغول مکیدن و جویدن است و با استفاده از این ۲ روش، کم‌‌کم با مزه‌ها آشنا و یک قدم به دنیای بزرگ‌ترها نزدیک‌تر می‌شود؛ به این معنی که با اندامش با دنیا ارتباط برقرار می‌کند و این حالت برایش بسیار جدید است. حس چشایی و حس بویایی در این مرحله با هم ارتباط دارند. او تمام چیزهایی که از جلوی زبانش رد شود، به سرعت می‌قاپد و برایش چندان تفاوتی ندارد که خوراکی باشد یا نه. حس چشایی او مشغول تشخیص است؛ نوک سینه مادرش را می‌گیرد و انگشتان خودش و حتی مادر را می‌مکد. او نزدیک به ۳ ماهگی شروع به شناخت اشیای اطراف می‌کند و اولین شناخت با کنجکاوی‌ لب‌هایش آغاز می‌شود. در آغاز ۷ ماهگی، علاقه‌مند می‌شود به اشیای اطرافش دست بزند، حالا سن خرابکاری‌هایش فرا رسیده است و اندام‌های اصلی‌اش را تشخیص می‌دهد و از آنها استفاده می‌کند.

● حس بویایی راه دیگر ورود به دنیای جدید

حس بویایی هم از مهم‌ترین حواس پنجگانه است. او در دومین هفته ورودش به این دنیا، بوی مادر را تشخیص می‌دهد پس حواستان باشد که فقط با شنیدن صدایتان قادر به تشخیص شما نیست. بینی‌ کوچک نوزاد از فاصله‌ای دور بوی شما را تشخیص می‌دهد.

● گوش‌ها وارد می‌شوند

نوزاد از بدو تولد صداها را به خوبی تشخیص می‌دهد. شاید حتی زودتر، چون در هفته ششم بارداری او می‌تواند صداها را تشخیص دهد و در ۹ ماهگی، نسبت به صداها با حرکت‌هایی مانند جابه‌جا شدن و لگدزدن واکنش نشان می‌دهد. با یک بازی ساده، حس شنوایی او را تحریک کنید؛ در یک دستتان یک اسباب‌بازی رنگی بگیرید و در دست دیگرتان یک اسباب‌بازی صدادار، خواهید دید او بلافاصله به سمت اسباب‌بازی صدادار برمی‌گردد و به آن اسباب‌بازی عکس‌العمل نشان می‌دهد. با وجود این او از صداهای بلند چندان خوشش‌ نمی‌آید و اولین واکنشش به چنین صداهایی گریه کردن خواهد بود. نوزاد بیشترین واکنش را به صدای مادرش نشان می‌‌دهد و این صدا را از هر صدای دیگری بهتر تشخیص می‌دهد. او به این صدا حساسیت بیشتری دارد و شک نکنید خیلی از صحبت‌های مادر را در ذهنش به صورت ناخودآگاه ضبط می‌کند. پس با او صحبت کنید، از احساساتتان برایش بگویید و با حرکات دست هم آن را نشان دهید.

● دریچه چشم‌ها به جهان هستی

در طول ماه اول، نوزاد در مدت‌هایی که بیدار است، چشم‌هایش را برای مدت بیشتری باز نگه می‌دارد. او در حال تحت تسلط درآوردن اندام‌هایش است و از طریق خنده‌های شما، حرف زدن‌ها و عکس‌العمل‌هایتان راحت‌تر به‌وسیله اندامش با محیط ارتباط برقرار می‌کند. در ۶ ماهگی تقریبا دید او کامل می‌شود و اشکال ۳ ‌بعدی را هم تشخیص می‌دهد. در ۳ ماهگی با دست‌هایش بازی می‌کند. دالی‌موشه در این سن به این دلیل که کودک با دست‌هایش ارتباط برقرار می‌کند، بازی مناسبی است. در ۴ ماهگی می‌تواند اشیاء را با دست جابه‌جا کند.

● اتفاقات روی پوست

احساسات کودک شما با لمس کردن تکامل پیدا می‌کند و مهارت‌های حرکتی او روزبه‌روز رشد می‌کنند. ابتدا نمی‌تواند چیزی را ضبط کند اما از طریق پوستش و حس لامسه این مهارت‌ها را فرامی‌گیرد. در این زمان عاشق ماساژ است. بدن کوچکش را به آرامی ماساژ دهید. در پایان ۳ ماهگی کارهایی که با انگشتانش انجام می‌دهد، برایش جذاب می‌شود. در ۵ ماهگی ارتباط نزدیک‌تری با اشیای اطراف برقرار می‌کند؛ دیوار را لمس می‌کند، دستش را داخل آب فرو می‌برد و مایع بودن را تشخیص می‌دهد. در ۱۱ ماهگی علاقه‌مند به پرتاب اشیایی است که شاید هنوز نمی‌تواند آنها را خودش بردارد. اولین قدم‌های او به دنیای جدید آغاز می‌شود؛ شروع راه رفتن.

منبع: Infant

ترجمه:آتنا جهانگیری