پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

اوضاع آنفلوانزای فصلی


اوضاع آنفلوانزای فصلی

اوایل بهمن ماه امسال، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد احتمالا آنفلوانزای فصلی در سال جاری شدیدتر خواهد بود و تعداد افراد آلوده نیز افزایش خواهند یافت.

اوایل بهمن ماه امسال، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد احتمالا آنفلوانزای فصلی در سال جاری شدیدتر خواهد بود و تعداد افراد آلوده نیز افزایش خواهند یافت. موارد شدید بیماری و مرگ و میر ناشی از آنفلوانزای فصلی در برخی کشورهای منطقه شرق خاورمیانه گزارش شده که نشان‌می‌دهد تعداد بستری‌های ناشی از عفونت ریه به دنبال آنفلوانزا و موارد مرگ و میر ناشی از آن افزایش یافته است...

نتایج بررسی‌های آزمایشگاهی هم نشان می‌دهد ویروس غالب در منطقه شرق مدیترانه ویروس H۳N۲ فصلی و H۱N۱ پاندمیک (دارای شیوع جهانی) است. در ترکیه، گونه غالب تاکنون H۳N۲ بوده است. افزایش شدت بیماری آنفلوانزای سال جاری در کشورهای سوریه و مصر هم گزارش شده است. در اروپا هرچند در آغاز فصل آنفلوانزا، گونه غالب H۳N۲ بوده اما رفته‌رفته گونه H۱N۱ پاندمیک نیز افزایش یافته و به اندازه H۳N۲ رسیده است. امسال در آمریکای شمالی و کانادا نیز گونه غالب، همان H۱N۱ است. در کشور ما از اواخر آبان‌ماه با سرد شدن هوا، رفته‌رفته تعداد بیماران دچار علایم تنفسی شبه‌آنفلوانزا افزایش پیدا کرد و تا پایان دی ماه به‌تدریج اوج گرفت. بر اساس نتایج آزمایشگاهی، ۹۷ درصد گونه‌های شناسایی‌شده، H۳N۲ است که عامل آنفلوانزای A است. سالمندان، کودکان، زنان باردار و افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای و افراد بسیار چاق، در اثر ابتلا به آنفلوانزا دچار عوارض شدیدتری می‌شوند.

البته بزرگسالان، میانسالان و جوانان نیز از عوارض آنفلوانزا در امان نیستند و سازمان جهانی بهداشت به کشورهای عضو این سازمان توصیه کرده برای بازآموزی و تقویت پزشکان درمانگر اقدام کنند و مطمئن شوند آنها دستورالعمل‌های لازم را درست به‌کار می‌گیرند. به پزشکان توصیه شده برای بیمارانی که در فصل آنفلوانزا دچار ذات‌الریه شده‌اند، درمان را هرچه سریع‌تر آغاز کنند. در مورد بیمارانی که به‌دلیل وخامت بیماری در بیمارستان بستری می‌شوند هم توصیه شده پزشکان در صورت شک به آنفلوانزا سریع درمان ضدآنفلوانزا را تجویز کنند و منتظر جواب آزمایشگاه نشوند. هرچند درمان ۵ روزه معمولا تجویز می‌شود اما در کسانی که وضعیت بالینی وخیمی دارند، توصیه شده درمان بیشتر ادامه یابد.

دکتر محمود سروش

رییس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت