یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
که یاران فراموش کردند شعر
در حال حاضر به نظر میرسد شعر نسبت به داستان، رمان، نمایشنامه یا فیلمنامه، مخاطب کمتری در ایران دارد. این مساله دلایل متعدد دارد که هرکدام به نوبه خود، نقشی در شکلگیری این وضعیت داشتهاند.
البته در دیگر نقاط دنیا هم تا آنجا که من میدانم، مردم از رمان، قصه یا نمایشنامه نسبت به شعر، بیشتر استقبال میکنند. اما جامعه ما، جامعهای است که مردم آن با شعر بزرگ شدهاند و شعر در کشور ما از قدمت بسیار بسیار زیادی برخوردار است.
به عنوان مثال سرودهای اوستایی در ایران قدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد.
در کنار این مساله، کشور ما سرزمین شاعرانی مثل فردوسی، سعدی، حافظ، مولوی و ... است؛ شاعرانی که قرنهای قرن است اشعار و سرودههایشان، ورد زبان مردم بوده و خواهد بود.
پس باید دید چه اتفاقی افتاده که مردم ایران که با شعر زندگی میکردهاند، حالا علاقهای به خواندن شعر ندارند.
سعدی میگوید:
چنان قحطسالی شد اندر دمشق
که یاران فراموش کردند عشق
این شعر سعدی حالا وصف حال ماست، یعنی وضعیت به گونهای شده که به نظر میرسد «یاران فراموش کردهاند شعر».
همانطور که اشاره شد، این وضعیت دلایل متعددی دارد که یکی از آنها میتواند مشکلات و مسائل بغرنجی باشد که خاص زندگی در شهرهای بزرگ است و شعر چون با زبان استعاره و اشاره حرف میزند، نمیتواند پاسخگوی این مسائل باشد، در حالی که این مسائل در رمان یا قصه شکافته و تجزیه و تحلیل میشود.
دلیل بعدی این است که شاعران چند دهه اخیر توانایی شاعران قدیم را ندارند، شاعران دوره مشروطه یا شاعران دهه ۴۰ مثل اخوان و سپهری و... شعرهایشان گروه زیادی را در بر میگرفت اما الان شعرها جنبه خصوصی پیدا کردهاند و مثل یک واگویه شخصی هستند.
دلیل دیگر به نظر من به عملکرد رسانهها بازمیگردد که شعر را خیلی خوب مثل داستان، رمان، نمایشنامه یا فیلمنامه معرفی نمیکنند.
همین که یک قصه به تصویر کشیده میشود به ازدیاد خواننده و مستمع کمک میکند، اما شعر باید اجرا شود، اشعار شاعران کهن از سوی برخی خوانندهها به شکل خوبی اجرا میشود، اما شعرهای جدید را نمیشود به این شکل اجرا کرد، نوع اجرای آنها با اشعار شاعران قدیم تفاوت دارد و اگر خوب اجرا شوند، میتوانند در بیشتر شدن علاقه مردم به شعر کمک کنند.
به نظر میرسد مسوولان فرهنگی ما هم در اینباره باید فکری بکنند، چون بین اشعار شاعرانی که هستند و سابقه شاعریشان به دهههای گذشته بازمیگردد، شعرهای خوب زیادی وجود دارد که اگر به مرحله خواندن و اجرای خوب برسد، میتواند باعث بالا رفتن تیراژ کتابهای شعر هم شود.
عبدالعلی دستغیب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست