چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ده نکته در رابطه با XML


ده نکته  در رابطه با XML

با ارائه XML توسط کنسرسیوم وب ، قدرت تازه ای در عرصه تکنولوژی های مطرح عرض اندام نمود . در این مقاله با توجه به اهمیت تکنولوژی فوق ، به برخی از نکات کلیدی و مهم آن اشاره می گردد.
نکته …

با ارائه XML توسط کنسرسیوم وب ، قدرت تازه ای در عرصه تکنولوژی های مطرح عرض اندام نمود . در این مقاله با توجه به اهمیت تکنولوژی فوق ، به برخی از نکات کلیدی و مهم آن اشاره می گردد.

نکته اول) کنسزسیوم وب با طراحی XML ، امکان استفاده از آن را در اینترنت ، مجموعه وسیعی از برنامه ها ، سیستم های عامل مستقل ، سخت افزار و زبان های کامپیوتر فراهم کرده است . XML روشی مطمئن بمنظور تبادل اطلاعات بین سیستم های متفاوت است .

نکته دوم ) تکنولوژی XML دارای مجموعه ای از تکنولوژی های مرتبط نظیر : RDF,Schema و XSL بوده که هر یک از آنان بر اساس XML ایجاد شده اند .

نکته سوم) در زمان ایجاد سندهای XML ، می بایست قوانین اندکی را رعایت نمود. مثلا" هر تگ شروع می بایست با یک تگ پایان ، خاتمه یابد ( <letter> b < /letter> ) . در صورت رعایت قوانین ، سند XML یک سند " خوش شکل " حواهد بود .

نکته چهارم) تکنولوژی Schema ، ساختار داده های موجود در XML را تشریح می نماید . فایل های XML ، اجباری به داشتن یک Schema نداشته و این امر یک گزینه اختیاری است . سندهای "خوش شکل " XML ، دارای اشاره گری به یک Schema بوده و بدین ترتیب سند XML "معتبر" می گردد . بنابراین درصورتیکه سند XML دارای یک Schema نباشد ، سند معتبر نخواهد بود .

نکته پنجم) تکنولوژی XSLT ،امکان تغییر یک سند XML را از یک فرمت به فرمت دیگر فراهم می نماید. حرف "T" ، نشاندهنده "تبدیل " است . XSLT ، مشابه یک زبان برنامه نویسی کامل بوده و دارای امکانات مشابه زبان های برنامه نویسی نظیر : for-each ، if و متغیر است . پس از تبدیل فرمت یک سند XML ، خروجی ( نتیجه عملیات تبدیل ) می تواند بصورت Html ، متن، WML، و یا صرفا" یک سند XML با فرمت دیگر باشد. ( همواره سند می بایست خوش شکل باشد ) . با استفاده از XSLT می توان سندهای XML را به WML تبدیل تا زمینه استفاده از آنان بر روی تلفن های مبتنی بر WAP فراهم گردد .

نکته ششم) تکنولوژی Schema ، درسال ۲۰۰۱ میلادی استاندارد شده است . Schema و DTD دارای موارد اختلاف کاملا" مشهودی می باشند . Schema جدیدتر بوده و مبتنی بر XML و انعطاف پذیر است . DTD در عین کامل بودن بدلیل عدم انعطاف پذیری لازم و طراحی مبتنی بر XML گزینه ای مناسب برای تشریح ساختار یک سند XML نمی باشد . DTD توسط SGML که قبل از XML ارائه شده ، مطرح و می توان از آن برای ارائه راه حل های مبتنی بر SGML استفاده نمود. تا قبل از سال ۱۹۹۸ عمدتا" از DTD استفاده می گردید .

نکته هفتم) معتبر سازی یک سند XML توسط پارسر انجام می گیرد . پارسر، برنامه ای است که یک سند XML را خوانده و در رابطه با معتبر بودن آن اتخاذ تصمیم می نماید. فرآیند تصمیم گیری در رابطه با معتبر بودن یک سند XML ، اعتبارسنجی نامیده می شود. پارسر ، قادر به اتخاذ تصمیم در رابطه با "خوش شکل " بودن و "معتبر " بودن یک سند XML است .

نکته هشتم) تمام تگ های مشابه : <book> XML </book> و یا <price> ۱۲۰۰۰ </price> ، المان نامیده می شوند. المان تهی بصورت <comments> </comments> نمایش داده می شود .

نکته نهم) در صورتیکه XML زیر را داشته باشیم :

<name> webmaster </name>

و در یک فایل XML مشابه دارای المانی بصورت <name> BMV </name> باشیم و بخواهیم بین آنها تفاوت قائل شویم ( بین نوع نام المان ها ) ، از namespace استفاده می گردد . namespace روشی بمنظور مشخص نمودن المان ها بصورت کاملا" اختصاصی می باشد .

نکته دهم) پارسر شرکت ماکروسافت MSXML نامیده شده و اولین مرتبه همراه IE۴ عرضه گردید . پارسرهای متعدد دیگر نظیر " Saxon,Xalan,Oracle XSL, Sablotorn , Unicorn, Napa , ۴XSLT, Instant Saxon و XML Full Parser نیر وجود دارد .