سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مشکلات جنسی مردان و زنان دیابتی


مشکلات جنسی مردان و زنان دیابتی

در پاسخ به بیماران مبتلا به دیابت، به خصوص یکی از خوانندگان «سلامت» (آقای ۳۹ ساله‌ای که عنوان کرده‌اند هنوز ازدواج نکرده‌اند و نگران عوارض دیابت بر فعالیت جنسی‌شان هستند) به …

در پاسخ به بیماران مبتلا به دیابت، به خصوص یکی از خوانندگان «سلامت» (آقای ۳۹ ساله‌ای که عنوان کرده‌اند هنوز ازدواج نکرده‌اند و نگران عوارض دیابت بر فعالیت جنسی‌شان هستند) به این مبحث مهم می‌پردازم. یکی از عوارض بلندمدت دیابت، عارضه عصبی است که اختلال عملکرد جنسی جزو عارضه عصبی این بیماری محسوب می‌شود...

البته بیماری عروقی و مشکلات روانی ناشی از دیابت نیز در ایجاد اختلال عملکرد جنسی سهیم‌اند. بر اساس مطالعات مختلف حدود ۲۷ تا ۷۵ درصد از مردان دیابتی مشکلات جنسی دارند. این مشکلات شامل اختلال در میل جنسی به صورت کاهش میل جنسی، مشکلات انزال که به صورت کاهش مدت انزال یا کاهش حجم آن دیده می‌شود و در نهایت، اختلال در رضایت جنسی است. مردان دیابتی ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر از مردان بدون این بیماری دچار ناتوانی جنسی می‌شوند. مشکلات جنسی در زنان دیابتی هم شامل کاهش میل جنسی، کاهش لغزندگی دستگاه تناسلی، نزدیکی دردناک، اختلال در لذت جنسی، اضطراب، اختلال در رضایت جنسی و حتی عفونت‌های واژن می‌شود که ثانویه به این مشکلات جنسی ایجاد می‌شود. امروزه در درمان مشکلات جنسی ناشی از دیابت نسبت به گذشته توفیقاتی حاصل شده است و داروهایی وجود دارند که با مشورت پزشکان قابل تجویز است. همچنین روش‌هایی شامل تزریقات داخل جسم غاری (داخل بیشابگاه)، وسایل مکنده و محرک پاسخ‌های جنسی و درمان اینتریورترال و سکس‌‌تراپی است.

برخی داروها هم جهت استفاده در خانم‌های دیابتی وجود دارد. ایجاد تغییرات کیفی و سبک زندگی، همراه با ورزش و افزایش فعالیت‌های فیزیکی، کاهش وزن، کنترل و تنظیم مرتب قندخون می‌تواند موجب افزایش عملکرد جنسی در این افراد شود. اختلالات جنسی معمولا قبل از شروع اکثر عوارض دیابت خود را نشان می‌دهد؛ از این رو توجه به آن می‌تواند از دیگر عوارض خطرساز پنهانی مثل افزایش فشارخون، افزایش چربی خون و یا وجود پروتئین دفعی در ادرار، ما را مطلع سازد. لذا ضروری است همه بیماران مبتلا به دیابت برای بررسی و درمان مشکلات جنسی خود با درمانگران مرتبط با خانواده و سلامت جنسی مشاوره کرده و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنند. البته در مراکز کنترل دیابت نیز ارایه اطلاعات و مراقبت‌های لازم در این زمینه ضروری است و حتی باید برای پرسنل درمانی این مراکز در مورد تاثیر دیابت بر مسایل جنسی دوره‌های بازآموزی وجود داشته باشد. آموزش مستقیم بیماران دیابتی و گسترش پژوهش‌های درمانی مرتبط نیز باید بیشتر مورد توجه همگان قرار گیرد.

دکتر غلامحسین قائدی/ روان‌پزشک کلینیک سلامت خانواده و عضو هیات علمی دانشگاه شاهد