جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

رمضان قطعه ای از بهشت بر روی زمین


رمضان قطعه ای از بهشت بر روی زمین

ماه رمضان ماهی است که خداوند روزه آن را بر شما واجب ساخته است , پس هر کس از روی ایمان و قصد قربت آن را روزه بدارد , مثل روزی است که از مادر متولد شده است از گناهانش پاک و بیرون می شود

ماه مبارک رمضان از نظر زمانی ، موقعیت، برنامه عبادی، ارزش قرآنی، آثار و برکات فردی و اجتماعی، سازندگی های فردی و ... ویژگی هایی خاص دارد، بخشی از این ویژگی ها از دیدگاه روایات بیان می‌شود.

۱) ماه خدا:

پیامبر اکرم (ص:) “رمضان ماه خداست و آن بهار فقرا است”(۱)

پیامبر اکرم (ص:) “ رمضان ماه خدا و شعبان ماه من است”.(۲)

۲) ماه ضیافت خداوند:

پیامبر اکرم (ص:) “ماهی است که در آن به خداوند دعوت شده اید.”(۳)

حضرت علی ( ع: ) “ ای روزه دار در کار خود اندیشه کن ، پس بدرستی که تو در ماه خود و میهمانی پروردگار خویش هستی، بنگر در شب و روزت چگونه هستی”.(۴)

۳) سرور ماه ها:

پیامبر اکرم (ص:) ماه رمضان آقا و سرور ماههاست(۵)

۴) آغاز سال :

به لحاظ سرآغاز بودن آن برای فصل نوینی در عبادت و خودسازی در رسیدن به تقوا، در روایاتی به عنوان اول سال به شماره آمده و این اهمیت ماه رمضان را در دیدگاه ائمه هدی می‌رساند:

امام صادق(ع:) “ماه رمضان آغاز سال است”(۶)

۵) برخورداری از شب قدر:

لیله القدر که به تعبیر قرآن کریم از هزار شب با فضیلت‌تر است در این ماه است.

پیامبر اکرم (ص:) ماه رمضان رسیده است . ماه مبارکی است که در آن شب قدر که از هزار ماه برتر است. (۷)

۶) ماه نزول قرآن کریم:

امام رضا (ع: ) “ آن ماهی است که در آن خداوند قرآن را نازل فرمود در آن حقی را از باطل جدا ساخت.” (۸)

۷) ماه نزول کتب آسمانی:

برخی از روایات ، نزول کتابهای آسمانی دیگر را هم به این ماه شریف نسبت داده اند ، از جمله در حدیثی از امام صادق (ع) نقل شده است: تورات درششم رمضان، انجیل در دوازدهم رمضان، زبور در شب هجدهم رمضان و قرآن مجید در شب قدر نازل گردیده است.(۹)

۸) ماه فریضه روزه:

روزه از مهمترین تکالیف سازنده عبادی است و انجام این فریضه در این ماه مبارک است و به همین جهت گاهی از این ماه به عنوان “شهرالصیام” یا ماه روزه یاد می‌شود.

پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: ماه رمضان ماهی است که خداوند روزه آن را بر شما واجب ساخته است ، پس هر کس از روی ایمان و قصد قربت آن را روزه بدارد ، مثل روزی است که از مادر متولد شده است از گناهانش پاک و بیرون می‌شود.

۹) ماه آزادی از دوزخ

به خاطر لطف و مغفرت الهی و زمینه بودن عبادات این ماه و توبه ها و استغفارها برای آمرزش بندگان و آزادشدن از آتش دوزخ به آن “شهر العتق” یا ماه آزاد شدن یا آزاد کردن هم گفته اند.

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: این ماه را ماه عتق نامیده اند چون خداوند را در هر شب و روز این ماه ، ششصد آزاد شده از عذاب دوزخ است(۱۰)

۱۰) ماه رحمت و مغفرت:

بهار رحمت و آمرزش الهی، ماه رمضان است .در حدیثی از رسول خدا (ص) آمده است: هرگاه ماه رمضان وارد شود، درهای رحمت الهی گشوده می‌شود، درهای دوزخ بسته می‌شود و شیاطین به غل و زنجیر کشیده می‌شوند. (۱۱)

در حدیثی دیگر می فرمایند: “ماه رمضان ماهی است که آغازش رحمت ، وسطش آمرزش و پایانش اجابت دعا و آزاد کردن از آتش است.” (۱۲)

۱۱) ماه گشایش درهای بهشت:

بهشت ، پاداش اهل طاعت و عبادت است. روزه هم از تکالیف الهی است . انجام این فریضه، عبادت های دیگر این ماه ، تلاوت قرآن کریم، احسان، صدقات، استغفار و توبه ، همه زمینه ساز برخورداری از پاداش خداوند و بهشتی شدن است. در روایات متعددی تاکید شده است که در این ماه درهای بهشت باز است درهای دوزخ بسته است و شیاطین به بند کشیده شده اند، یعنی فضای خاصی پدید می‌آید که بندگان خدا هر چه بیشتر به بندگی نزدیک شوند واز پیروی نفس اماره و وسوسه‌های شیطان وگناهان دور شوند.

۱۲) در میان دوازده ماه سال ، فقط نام ماه رمضان در قرآن کریم آمده که دلالت بر عنایت خاص خداوند براین ماه مبارک است.این ویژگی های ذکر شده، و سایر ویژگی‌های این ماه مبارک ، عامل و انگیزه ای است که روزه دار ، قدر و قیمت این فرصت طلایی را بشناسد و در تهذیب و شناخت نفس و خودسازی و گام نهادن در بستر عبودیت و طاعت بیشتر بکوشد.

علی محمدی تودشکیمحقق و استاد دانشگاه

منابع:

۱- ثوار الاعمال ، ج ۲ ، ص ۸۴

۲- کنز العمال ج ۸، ص ۴۶۶

۳- امالی، صدوق ، ص ۸۴

۴- فضائل الاشهر الثلاثه ، ص ۱۰۸

۵- بحارالانوار ، ج ۴۰، ص ۵۴

۶- الاقبال ، ج ۱، ص ۳۲

۷- بحار الانوار، ج ۹۷، ص ۱۷

۸- علل الشرایع، ص ۲۷۰

۹- کافی، ج ۴، ص ۱۵۷

۱۰- بحارالانوار ، ج ۹۶، ص ۳۸۱

۱۱- فضائل الاشهر الثلاثه، ص ۱۴۳

۱۲- الکافی، ج ۴، ص ۶۸