یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

لازانیای بادمجان, لازانیایی متفاوت


لازانیای بادمجان, لازانیایی متفاوت

غذایی که با سبزیجات می توان از کالری ا ش کاست

‌چند سالی است که به منوی غذاهای ایرانی‌ها، البته غذاهایی از نوع فست فودی که چندان هم آسان پخته نمی‌شود، لازانیا نیزاضافه شده است. این غذا چون از خانواده ماکارونی است، طرفداران بسیاری پیدا کرده ولی کالری بالایش برای برخی افراد، محدودیت‌هایی را در مصرف و مشکلاتی در صورت زیاده‌روی به دنبال دارد. لازانیا در اصل ایتالیایی است و با نام lasagna در میان مردم این کشور شهرت دارد. ماده اصلی‌اش لایه‌های خمیری تهیه شده از گندم است که همان پاستای پهن شده بوده و با سس خاصی طبخ می‌شود. غذایی که امروزه در تمامی ‌کشورها جای خود را باز کرده و بر حسب ذایقه‌های مختلف به روش‌های گوناگون و با مواد غذایی متنوعی پخته می‌شود...

● مواد لازم (برای چهار نفر)

▪ لازانیا یک بسته

▪ سینه مرغ ۳۰۰ گرم

▪ قارچ خرد شده دو لیوان

▪ بادمجان حلقه شده دو لیوان

▪ پیاز متوسط یک عدد

▪ پنیر پیتزا به میزان دلخواه

▪ رب، نمک و آویشن به میزان دلخواه

● طرز تهیه

برای تهیه مایه میان لازانیا ابتدا پیاز را خرد کرده و سرخ کنید و سپس سینه مرغ را که از قبل خرد کرده و آن را در آب‌لیمو و پیاز گذاشته‌اید، اضافه کنید.

در مرحله دوم، بادمجان‌های حلقه شده و پخته شده در فر و قارچ‌های خرد شده را اضافه کنید. آن‌گاه به مایه رب، نمک و آویشن بزنید و با کمی‌آب روی حرارت ملایم بگذارید تا نیم پز شوند. در قابلمه‌ای دیگر ورقه‌های لازانیا را در آب در حال جوش ریخته و پس از نرم شدن آبکش کنید سپس در ظرفی که می‌خواهید در فر قرار دهید به ترتیب ورقه‌های لازانیا را افزوده و سپس مایه را در میان آنها بریزید و به این ترتیب ظرف را کاملاً پر کرده و روی آن را با سس سفید و یا پنیر پیتزا پوشانده و برای نیم ساعت در فری که از قبل گرم شده است، بگذارید.

● خمیر لازانیا

خمیر لازانیا که شکل فرآوری شده آرد گندم بوده و در کارخانه تولید می‌شود در گروه نان و غلات جای گرفته و ۳۰ گرم پخته آن معادل ۱ واحد بوده و ۸۰ کیلوکالری انرژی دارد. انتظار می‌رود مانند بقیه اعضای هم گروه خود دارای مقادیر آهن و ویتامین‌های گروه B باشد اما در طی مراحل فرآوری شدن نظیر آسیاب کردن به شدت مقدار املاح و ویتامین‌هایش در مقایسه با خود گندم کم می‌شود. جالب است بدانید در کشورهای پیشرفته پروتکل‌های اجرایی وجود دارد در این راستا که مقادیر ویتامین و املاحی که طی فرآوری از بین می‌رود در پایان افزوده شود، به این عمل غنی‌سازی می‌گویند که متاسفانه در ایران هنوز اقدامی‌ جدی در این خصوص صورت نگرفته و فقط برخی کارخانه‌ها شخصا اقدام به غنی کردن محصول خود با یک یا چند ماده معدنی یا ویتامین می‌کنند.

● خواص بادمجان

این سبزی میزبان انواع ویتامین‌ها و مینرال‌هاست. به علاوه دارای ترکیباتی است که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند که از آن جمله می‌توان به کافئیک اسید و کلروژنیک اسید اشاره کرد. به علاوه در این سبزی فلاونوییدها نیز یافت می‌شوند که از مهم‌ترین‌های آنها می‌توان ناسونین را نام برد.

مطالعات نشان داده‌اند این سبزی ترکیبی به نام اسید فنولیک را نیز به همراه دارد که خاصیت آنتی‌اکسیدانی داشته و بدن را در برابر انواع عفونت‌های باکتریایی و قارچی محافظت می‌کند. در بافت این سبزی ترکیبی به نام کلروژنیک اسید نیز موجود است که به عنوان یک ترکیب آنتی‌اکسیدان شناخته شده و پایین آورنده کلسترول بد خون بوده و خاصیت ضد‌ویروسی و ضد‌باکتریایی نیز دارد. این سبزی در دسته سبزی‌های کم کالری جای می‌گیرد و مصرف نصف لیوان پخته آن ۲۵ کالری انرژی دارد اما در صورت سرخ شدن قطعاً کالری‌اش افزایش خواهد یافت. به این دلیل بخار پز و یا کباب شده آن توصیه می‌شود.

● فواید گوشت

بسیاری از خانواده‌ها از گوشت چرخ کرده برای تهیه مایه لازانیا استفاده می‌کنند اما به دلیل چرب بودن بهتر است به جای گوشت قرمز از سینه مرغ و یا گوشت شترمرغ استفاده شود. می‌دانید گوشت مرغ کم‌چرب بوده و نصف سینه آن معادل سه واحد گوشت قرمز است و تقریباً ۴۵۰ کیلوکالری انرژی دارد. اما گوشت شترمرغ نیز گزینه دیگری است که به شما توصیه می‌شود. این گوشت نیز قرمز است با اینکه جزو گوشت پرندگان بوده و تصور می‌شود سفید باشد. در عوض چربی کمتر، پروتئین و آهن بیشتری دارد بنابراین مصرف آن برای هر چه مغذی‌تر کردن این غذا پیشنهاد می‌شود.

● قارچ و خواص آنتی‌اکسیدانی

جالب است بدانید با اینکه ارزش غذایی قارچ تا مدت‌ها مورد بحث قرار داشت، پژوهشگران به تازگی اعلام کردند که قارچ‌های خوراکی به عنوان منابع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با سرطان‌ها کمک کنند. این ماده خوراکی حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها، سلنیوم، ریبوفلاوین و سایر مواد مفید و سالم است که می‌توانند از سیستم ایمنی بدن حفاظت کنند. مطالعات نشان داده‌اند، قارچ دارای ترکیبی به نام لنتینان است که وج ودش از رشد تومورهای بدخیم و بیماری‌های قلبی عروقی جلوگیری می‌کند. هر ۱۰۰ گرم از این سبزی ۱۳ کالری انرژی دارد و بنابراین جزو سبزی‌های کم کالری به حساب می‌آید.

● همراه این غذا بخورید

اغلب این غذا را با پنیر پیتزا تهیه می‌کنند. در صورتی که لاغر هستید، می‌توانید از این نوع پنیر به غذایتان بیفزایید اما در صورت اضافه وزن بهتر است از مصرف آن کم کرده و سس سفیدی را به آن اضافه کنید که به شرح زیر تهیه می‌شود. آرد گندم کامل را تهیه کرده و به آن شیر کم‌چرب اضافه کنید تا قوام بیاید سپس آن را با انواع ادویه‌ها مزه‌دار کنید و از افزودن خامه و کره بپرهیزید و به لایه‌های لازانیایتان اضافه کنید.سس قرمز نیز چاشنی است که به این غذا اضافه می‌شود و بهتر است از نوع خانگی باشد. برای کامل کردن این غذا، آن را با سالاد سبزیجات تازه و آب پرتقال یا شربت آب‌لیمو میل کنید تا به این ترتیب جذب انواع ویتامین‌ها موجود افزایش پیدا کند.

● ماندگی و کهنگی

نگهداری طولانی مدت هر ماده غذایی پخته، گذشته از اینکه ریسک فساد و مسمومیت‌های غذایی را می‌افزاید از کیفیت فیزیکی و حس ارگانولپتیکی آن می‌کاهد. برای نگهداری، پس از سرد شدن غذا را در ظرف دردار در یخچال قرار دهید و کمتر از ۲ روز آن را میل کنید. به علاوه، بهتر است برای گرم کردن آن فقط به‌اندازه وعده ای که می‌خواهید میل کنید، آن را حرارت دهید.

● اگر دیابت دارید

اگر مبتلا به دیابت هستید به لازانیایتان بادنجان بیشتری بیفزایید. بادنجان را سرخ نکنید بلکه آن را در فر بپزید. فراموش نکنید که کنترل مقدار کربوهیدرات مصرفی برای شما بسیار اهمیت دارد بنابراین، مقدار لازانیای مصرفی را کنترل کنید. پنیر پیتزا را به دلیل چربی‌اش کم مصرف کنید و اگر از سس سفید استفاده می‌کنید، در نظر بگیرید که هر ۳ قاشق غذاخوری آرد معادل یک واحد نان و نشاسته است بنابراین چه بهتر که از سس سفید نیز صرف‌نظر کنید.

● اگر چربی خون دارید

اگر چربی خون دارید، ضمن مصرف کمتر پنیرپیتزا از کلیه مواد غذایی پرکالری مانند ورقه‌های لازانیا و حتی روغن مصرفی کم کرده و به میزان سبزیجات موجود اضافه کنید. به علاوه می‌توانید سبزیجاتی مانند کدو و کرفس بخارپز شده را که کاهنده چربی خون هستند نیز به مایه تان اضافه کنید.

● اگر کودک بد غذایی دارید

اگر کودک بد غذایی دارید، این غذا یک انتخاب مناسب برای وادار کردن بچه‌ها به غذا خوردن است زیرا شکل و طعم آن برای بد غذا ترین بچه‌ها نیز دوست داشتنی است. شما می‌توانید با افزودن قارچ، پنیر پیتزا و کمی‌آویشن هر ماده غذایی را که فرزندتان از خوردنش سرباز می‌زند، به او بدون دردسر بخورانید.



همچنین مشاهده کنید