چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
نوزاد عاشق زل زدن به چشم مادر است
ساعت اول پس از تولد که نوزاد در اوج هوشیاری و چشمهایش کاملا باز است، فرصت بیبدیلی برای برقراری ارتباط عاطفی بین والدین و فرزند بهشمار میرود.
۴۱ درصد مادران در دوران بارداری نسبت به فرزند متولدنشده خویش عشق میورزند ولی ۲۴درصد آنها موقع تولد عاشقش میشوند. تحقیقات گسترده حاکی از نقش خارقالعاده عواملی همچون نگاه نوزاد و والدین، برقراری تماس پوستی مادر و نوزاد و تغذیه زودهنگام با شیر مادر در تحکیم روابط عاطفی والدین و به خصوص مادر و نوزاد است. مادر علاقه خاصی به چشمهای فرزند خود دارد و در صورتی که در ساعت اول عمر نوزاد با وی تنها باشد، ۸۵ درصد آنچه به زبان میآورد، راجع به چشمهای نوزاد است. نوزاد هم اگر در ساعت اول زندگی روی سینه مادر قرار گیرد به چهره مادر و به خصوص به چشمان وی علاقه زیادی نشان میدهد. فقط ظرف چند ساعت اولیه پس از تولد، نوزاد میتواند صدای مادر را تشخیص دهد و از چهره او خاطره داشته باشد. مطالعات در مورد نوزادان نارس و نوزادان ترم نشان داده است که تماس زودهنگام مادر و فرزند موجب تفاوت محسوس رفتاری آنها میشود و علاوه بر این طول مدت تغذیه و توفیق در امر تغذیه را هم افزایش میدهد. همچنین کودکان رشد بیشتری خواهند داشت و شیوع عفونت در بین آنها به مراتب کمتر میشود. در کشورهای صنعتی، اغلب بلافاصله پس از تولد، نوزاد را نزدیک یا روی پستان مادر قرار میدهند. بعضی از نوزادان شروع به مکیدن میکنند ولی اکثر آنها فقط به نوک پستان لیس میزنند یا به مادر خیره میشوند. به نظر میرسد اغلب نوزادان بیشتر علاقهمند به نگریستن به چهره مادر و بهخصوص چشمان او هستند. اگر نوزادان به حال خود روی سینه مادر رها شوند، اکثرا ۳۰ تا ۴۰ دقیقه پس از تولد با جستوجو و یافتن پستان، مکیدن پستان را شروع میکنند.
از هیجانانگیزترین مشاهدات عصر حاضر، کشف توان نوزاد در یافتن پستان مادر و تصمیمگیری برای زمان شروع اولین تغذیه است. برای انجام این مطالعه باید از شستن دستهای نوزاد و پستان مادر اجتناب کرد تا بوی مایع آمنیوتیک از دست نوزاد زدوده نشود. ظاهرا به دلیل وجود ماده خاصی که هم در ترشحات غدد اطراف نوک پستان و هم در مایع آمنیوتیک وجود دارد، نوزاد با ارتباط دادن بین مزه و بوی دست خود و نوک پستان مادر برای یافتن نوک پستان به آن سو حرکت میکند و آن را مییابد. وقتی نوزاد پس از تولد روی شکم مادر قرار میگیرد، میتواند با استفاده از پاهایش خود را به طرف جلو بکشد یا در حرکت افقی به طرف نوک پستان برود و در نهایت بدون کمک، خود را به پستان مادر برساند و دهان را روی هاله اطراف نوک پستان گذاشته و به درستی پستان را به دهان گیرد و بمکد و از نزدیک به تماشای چهره مادر بپردازد. وقتی نوزاد پستان مادر را میمکد، اکسیتوسین در خون مادر ترشح میشود که انقباض رحم، خروج جفت و کاهش خونریزی را به دنبال دارد. پرولاکتین و اکسیتوسین در مغز مادر ترشح میشوند. اکسیتوسین یا هورمون عشق موجب خوابآلودگی خفیف، حالت خوشی، بالا رفتن آستانه درد و افزایش احساس عشق نسبت به فرزند و ارتقای روابط مادر و فرزند میشود و همه اینها نعمتهایی است که مادران و نوزادان با سزارین از دست میدهند.
دکتر محمداسماعیل مطلق
دانشیار دانشگاه جندی شاپور و مدیرکل دفتر سلامت جمعیت،خاانواده و مدارس وزارت بهداشت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست