شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

استانداردهای جهانی در خدمت جامعه جهانی اطلاعات


استانداردهای جهانی در خدمت جامعه جهانی اطلاعات

روسای سازمان های بین المللی استاندارد ISO , کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک IEC و دبیر کل اتحادیه بین المللی ارتباطات دوربرد ITU به مناسبت روز جهانی استاندارد ۱۴ اکتبر ۲۲ مهرماه با شعار محوری استانداردهای بین المللی در خدمت جامعه جهانی اطلاعات پیامی صادر کرده اند که در زیرمی آید

روسای سازمان های بین المللی استاندارد (ISO)، کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک (IEC) و دبیر کل اتحادیه بین المللی ارتباطات دوربرد (ITU) به مناسبت روز جهانی استاندارد (۱۴ اکتبر) ۲۲ مهرماه با شعار محوری " استانداردهای بین المللی در خدمت جامعه جهانی اطلاعات" پیامی صادر کرده اند که در زیرمی‌آید:

امروزه، ما بیش از هر زمان دیگر به اطلاعات بسیاری دسترسی داریم و هر چه از دامنه هزینه دستیابی به این اطلاعات کاسته شود، بر تعداد کاربران آن افزوده شود. به این ترتیب جامعه شناسان، دیگر به فن تکنولوژی، کامپیوتر یا حتی الکترونیک اشاره نمی‌کنند. جامعه ای که نسل حاضر آن را تشکیل می‌دهد جامعه ای معتقد به توسعه اطلاعات با امید به تغییرات بنیادین در تمامی جنبه های زندگی است. لیکن برای توزیع عادلانه منافع مترتب بر آن باید زمینه دستیابی جهان شمول آن را فراهم ساخت.

شبکه های کامپیوتری، الکترونیک، تلفن ها و تلویزیونهای دیجیتالی، سخت افزار و خدمات ذی ربط، ساختار لازم برای چنین جامعه ای را تامین می‌نمایند. بطور اجماع، آنها به عنوان تکنولوژی های اطلاعات و ارتباطات (ICTs) شناخته شده اند که بدون آنها ( تکنولوژی هایی که برای توزیع الکترونیکی دانش و اطلاعات مورد نیاز هستند) وجود جامعه جهانی اطلاعات ممکن نخواهد بود. ICT تقریبا بر تمامی جنبه های فرآیند توسعه اجتماعی از آموزش مراقبت های بهداشتی، مدیریت عمومی، اقتصاد، امور مالی و بانکداری، بازرگانی، تجارت و روابط بین الملل و انتقال فن آوری تا کاهش فقر تاثیر گذار می‌باشند.

ICT اکثرا در جوامع صنعتی پیشرفته، منابع خود را داراست و اکنون نقشی مهم و فزاینده در کمک به اقتصاد کشورهای در حال توسعه و در حال گذار به مرحله تحقق توانمندیهایشان ایفا می‌نماید. چالش کنونی، یافتن بهترین سازوکار برای کاربرد ابزارهای جامعه جهانی اطلاعات با هدف دستیابی به توسعه در مقیاسی جهانی و به حداکثر رساندن منافع و همزمان به حداقل رساند موانع موجود است.

کلید انجام امور ICT برای کشورهای در حال توسعه، استاندارهای بین المللی تدوین شده توسط کمیسیون بین المللی برق و الکترونیک، سازمان بین المللی استاندارد (ISO) و اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) است. استانداردهای بین المللی، استفاده از فناوری های کنونی و تکنولوژی های نوین، کاهش هزینه ها و رفع مشکلات، گشودن بازارها و دستیابی فراگیر و سریع به محصولات و خدمات را تسهیل میکنند. در دوره حاضر که به عصر همگرایی تکنولوژی های دیجیتالی معروف است، سازمان های سه گانه فوق بیش از هر زمان دیگر با همگرایی و هم پوشانی بیشتر در طیف کاملی از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات (ICT) فعالیت می‌نمایند.

استانداردهای بین المللی توافق هایی هستند که برای ارایه بهترین کارکرد در عرصه جهان صورت گرفته و پذیرفته شده اند و پیامد فرآیندی در برگیرنده شش اصل تعریف شده توسط سازمان تجارت جهانی (WTO) شامل ( دستیبابی آسان، شفافیت، رعایت توافق و بی طرفی، اثر بخشی و مرتبط، منسجم و توسعه فراگیر) می‌باشند.

بعد توسعه برای رسیدن به آنچه که " توزیع عادلانه اطلاعات" نامیده می‌شود به عنوان حلقه وصل بین دارندگان و نیازمندان اطلاعات و فناوری ICT حائز اهمیت است.

مزایای بالقوه استانداردهای بین المللی به اقتصادهای در حال توسعه و در حال گذار به نحوی چشمگیر شامل فرصت های بهتر برای صنعت کشورهای در حال رشد و بازارهای داخلی است. همچنین به کاهش هزینه ها، افزایش انتخاب شرکا توزیع کنندگان، تولید محصولات با پوشش و مقبولیت بازار جهانی و افزایش فرصت های صادراتی از طریق کاهش موانع فنی تجارت کمک می‌نمایند.

مشارکت در روند تدوین استانداردهای IEC، ISO و ITU به شرکا ذی نفع فرصت می‌دهد تا استانداردها را مطابق با دیدگاهها و نیازهای خاص خود چه در کشورهای توسعه یافته و چه در کشورهای در حال توسعه تدوین نمایند.

امسال، نخستین دور اجلاس جهانی با موضوع جامعه جهانی اطلاعات (WSIS) نه تنها گسترده وسیعی از مسایل اجتماعی، اقتصادی و فنی را در بر میگیرد، بلکه برنامه‌ای عملی برای دستیابی توزیع عادلانه اطلاعات را ترسیم مینماید. ISO، IEC ، ITU فعالانه درگیر فرآیند آماده سازی این جامعه (WSIS) برای اطمینان بخشیدن به این امر می‌باشند. که نقش حیاتی استانداردهای بین المللی در تامین بهترین ابزارهای حمایت از رشد جامعه جهانی اطلاعات و توسعه، مورد استقبال همه جانبه سران دولت هایی که در تاریخ ۱۰-۱۲ دسامبر ۲۰۰۳ در ژنو گردهم میآیند، قرار خواهد گرفت.

بر اساس ارزیابی کمیسیون اقتصادی ملل متحد آمریکای لاتین، جهان به حدود ۷۰ سال برای گسترش یکنواخت اطلاعات و ۴۰ سال برای گسترش اطلاعات از طریق تلویزیون نیازمند است ISO ، IEC و ITU تلاش میکنند تا استانداردهای بین المللی، رسیدن سریع تر به هدف توزیع عادلانه اطلاعات امروزی را تضمین نمایند.