دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

فایده‌های مشورت


فایده‌های مشورت

هر گروهی که مشورت کند، به راه رشد و هدایت رهنمون شده است.

رایزنی با افراد صاحب نظر، سودهای فراوانی به همراه دارد که برخی از آنها عبارتند از:

۱. رشد و پیشرفت: امام حسن مجتبی(ع) در این باره می‌فرماید: «هر گروهی که مشورت کند، به راه رشد و هدایت رهنمون شده است.» هدایت شدن، یعنی حرکت کردن در راه راست و بی‌گمان، خرد جمعی در مقایسه با خرد فردی، درست‌ترین و بهترین‌ها را انتخاب می‌کند و به رشد نزدیک‌تر است. به عقیده مشاوران کاردان، یکی از هدف‌های فرایند مشاوره، بنا بر نظریه سلسله مراتب نیازهای انسانی مازلو، نیازهای اولیه او و از جمله آنها رشد و تکامل فرد است. حضرت علی(ع) می‌فرماید: «مشورت، عین راهیابی است.» نیز فرموده است: «هر که با خردمندان مشورت کند، با انوار خردهای آنان روشنی یابد و به راه راست و رستگاری هدایت شود».

۲. بالا رفتن قدرت تصمیم گیری: از دیگر فایده‌ها و هدف‌های مشاوره در نظر مازلو، تسلط بر شیوه‌های برخورد، حل مشکل، تصمیم گیری و اعتماد به نفس است. روبه‌رو شدن با فکرهای گوناگون، فرصت‌های بهتری از تصمیم گیری و شیوه‌های برخورد را به انسان می‌بخشد و قدرت انتخاب و تصمیم گیری او را بالا می‌برد. در نتیجه، به توانایی او در حل مشکلات و رسیدن به موفقیت می‌افزاید.

۳. رهایی از پشیمانی: اگر انسان در انجام دادن کارهای مهم با دیگران مشورت کند، حتی اگر در کاری شکست هم بخورد، کسی او را سرزنش نمی‌کند، چنان که در سخن امام کاظم(ع) آمده است: «هر کس مشورت کند، اگر درست عمل کرد، تحسین می‌شود و اگر اشتباه کرد، سرزنش نخواهد شد».

۴. از بین رفتن غرور کاذب: هنگامی که فردی با دیگری مشورت می‌کند، ناخواسته به این حقیقت اعتراف می‌کند که اندیشه‌هایی بالاتر از اندیشه‌های او نیز وجود دارد. در نتیجه، از دام غرور و خودرأیی رها می‌شود و فروتنی اختیار می‌کند. در نامه امام علی(ع) به محمد بن حنفیه آمده است: «کسی که خود را بی‌نیاز از نظر دیگران بداند، در معرض خطر واقع می‌شود و هرکس آرای دیگران را بپذیرد، خطرگاه‌ها را می‌شناسد».

۵. ایجاد همزمان حس دیگرخواهی و اعتماد دوسویه: در فرآیند مشاوره، مراجعه کننده از مشکلات شخصی خود برای مشاور سخن می‌گوید و درددل می‌کند. در این میان، شایسته است مشاور، مشکل او را از آنِ خود بداند و در آن خوب بیندیشد تا بتواند نهایت توان و تلاش خود را در رفع آن به کار بندد. بدین ترتیب، مشاور اعتماد لازم را میان دو طرف ایجاد می‌کند و از موانع موجود در برقراری ارتباط خود و مراجعه‌کننده می‌کاهد و برای به سلامت گذشتن از بحران پیش آمده، ایده‌های راه‌گشا و ارزنده‌ای را به وی پیشنهاد می‌کند. ۶. تقویت بنیان اعتماد به‌نفس: بی‌گمان، از هدف‌ها و انگیزه‌های مشورت اهل بیت(ع) با یاران خویش، رشد و بالندگی شخصیت آنها و ایجاد یا تقویت حس اعتماد به‌نفس در آنان بوده است. تا بدین وسیله آنها را از توانایی درونی‌شان آگاه سازند و به بهره‌گیری از آنان فراخوانند. پیشوایان دین بر اثر همفکری و رایزنی با پیروانشان، ذهن آنان را از ایستایی، پس‌روی و رخوت می‌رهاندند و بر گستره اندیشه و عقلشان می‌افزودند.