پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

پزشکی از نظر قرآن کریم


پزشکی از نظر قرآن کریم

از رسول گرامی و ائمه اطهار دستورات بهداشتی زیادی رسیده است که به بعضی از آنها در متن کتاب اشاره شده است و از جمله کتابهای بهداشتی پزشکی ائمه, کتاب طب النب و طب الصادق و طب الرضا را می توان نام برد

خداوند کریم در قرآن مجید برای بهتر و سالم ماندن جسم آدمیان دستوراتی فرموده و بوسیله پیامبر گرامی اش محمد مصطفی (ص) به بشریت ارزانی شده است.

قرآن کیم در سوره عبس آیه ۲۴ چنین می فرماید:

فلینظر الانسان الی طعامه یعنی آدمی باید به غذایش، بخوراکش و به آنچه می خورد توجه داشته باشد که از هر نظر پاک و تمیز ، حلال، مباح، و قابل خوردن باشد و از نظر بهداشت و سلامتی بایستی دقت کافی مبذول دارد که آنچه می خورد سالم باشد و چه از نظر ظاهر و چه از نظر باطن آلوده نباشد، مال کسی در آن نبوده، حق کسی را نخورد و توجه داشته باشد که چه می خورد باندازه کافی بخورد و آیا آنچه می خورد خوردنی است؟

ونیز بنگرد که آفرینس چقدر در بوجود آمدن این غذا از عناصر و عوامل مختلف استفاده کرده است و چه نیروهایی بکار رفته تا این غذا بصورت کنونی درآمده است.

و نیز در سوره اعراف آیه ۲۹ میفرماید:

خذوا زینتکم عند کل مسجد و کلوا و اشربوا و لا تسرفوا لا یح المسرفین.

ای فرزندان آدم زینت و آرایش خود را نزد هر سجده گاهی (در هر نمازی) فراگیرد (بهترین و پاکیزه ترین جامه های خود را بپوشید) و بخورید و بیاشامید و در خوردن و آشامیدن زیاده روی نکنید که خدا آنان را که اسراف و زیاده روی می کنند دوست ندارد.

باز قرآ« کریم برای برقراری بهداشت و محیط سالم چنین می فرماید:

یا ایها الناس کلوا مما فی الارض حلالا طیبا و لاتتبعوا خطوات الشیطان انه لکم عدو مبین(آیه ۱۶۴ سوره بقره).

ای مردم بخورید از آنچه خدا در روی زمین آفریده از حلالها و پاکیزه های آنها و از گامها (آثار و نشانه ها)ی شیطان پیروی ننمائید در آیه ۱۶۸ سوره بقره باز چنین می فرماید:

یا ایها الذین آمنور کلو من طیبات ما رزقناکم و اشکرو الله ان کنتم ایاه تعبدون ـ این آیه نیز دستور می دهد که از پاک و پاکیزه و حلال ها و قابل خوردنیها استفاده کنید و شکر نعمتهای خدا را بجای آورید.

آیات قرآنی بشر را از تصرف خائنانه در غذاها و خراب کردن مواد غذائی مردم و آلوده کردن آنها و خوب و بد را داخل کردن برای استفاده از سودجوئی شخصی و گران فروشی و ظلم و ستم بر مردم بازداشته و نهی فرموده و آنرا از زشتیها و پلیدیها می داند که در این باره آیه ۸۳ سوره طه چنین می فرماید:

کلوم من طیبات ما رزقناکم ولا تطغوا فیه فیحل علیکم غضبی و من یحلل علیه غضبی فقد هوی.

ترجمه: از غذاهای پاکیزه که روزیتان کردیم بخورید و در آن طغیان نکنید از حد و اندازه تجاوز ننمیید و نگذرید (حلال آنرا به حرام مبدل نکنید) سپاسگزار باشید و اسراف و زیاده روی نکنید که غضب و خشم من بر شما فرود می آید و غضب و خشم من بر هر که فرود آید محققاً هلاک و تباه خواهد شد.

برای بدست آوردن غذاهای پاکیزه و سالم و لطیف و برای بدست آوردن سالم ترین غذاها در محل سکونت انسانها (هم از نظر پاکی ظاهری و هم از نظر پاکی معنوی) آیه ۱۸ سوره الکهف چنین می فرماید:

...فابعثوآ احدکم بورقکم هذا الی المدینه فلینظر ایها ازکی طعاماً فلیاتکم برزق منه...

ترجمه: یکی از میان خود بشهر بفرستید با این پولهایتان که دارید پس باید که آن فرستاده دقت کرده خوب بنگرد تا کدام از فروشندگان غذای او پاکیزه تر است و آن فرستاده بیاورد برای شما از غذای پاکیزه و تمیز.

از این آیات قرآنی چنین بر می آید که خداوند متعال و اسلام مبین برای بهداشت و سلامتی آدمیان دستورات بس گرانبهایی داده و خاطرنشان ساخته است که انسانها بایستی از آلودگیهای غذائی ، خوراکی، زندگی ـ آموزشی و بطور کلی از همه زشتیها و پلیدیها دوری گزینند و گرد ناروائیها نگردند.

از رسول گرامی و ائمه اطهار دستورات بهداشتی زیادی رسیده است که به بعضی از آنها در متن کتاب اشاره شده است و از جمله کتابهای بهداشتی پزشکی ائمه، کتاب طب النب و طب الصادق و طب الرضا را می توان نام برد.