شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

عوامل ناباروری در مردان


عوامل ناباروری در مردان

غیر از عوامل عمدی و شخصی، ظاهرا کاهش ناخواسته امکان باروری در مردان نیز رو به افزایش نهاده است.
برای آن‌که بدانید معمولا چه عواملی سبب کاهش ناخواسته باروری یا حتی توقف بقای …

غیر از عوامل عمدی و شخصی، ظاهرا کاهش ناخواسته امکان باروری در مردان نیز رو به افزایش نهاده است.

برای آن‌که بدانید معمولا چه عواملی سبب کاهش ناخواسته باروری یا حتی توقف بقای نسل و ناباروری می‌شود خوب است در ذیل با برخی از آنها آشنا شوید:

اسپرم غیرطبیعی: در همه مردها مقداری اسپرم غیر‌طبیعی وجود دارد، اما منظور از غیرطبیعی وقتی است که درصد مشخص و استاندارد اسپرم طبیعی کمتر از میزان لازم باشد. علاوه بر شرط تعداد برای باروری، اسپرم غیرطبیعی ممکن است بدون دم یا دارای دو سر باشد.

واریکوسل: نوعی بیماری است که به سبب گشاد شدن سیاهرگ‌های اطراف بیضه پدید می‌آید. هرچند اغلب برای بارورسازی مشکلی محسوب نمی‌شود، اما گاهی ممکن است در تولید اسپرم اثرات نامطلوب بگذارد.

انسداد یا گرفتگی: جلوگیری از انزال احتمال وارد آمدن فشار به پروستات و لوله‌های مسیر خروج اسپرم را افزایش داده، امکان باروری را کاهش می‌دهد.

ضربات و ضایعات: وارد آمدن ضربه، برخورد توپ و اصابت اشیا و بخصوص توپ در حین ورزش نیز گاهی ممکن است به کاهش عملکرد دستگاه تناسلی یا حتی توقف اسپرم‌سازی بینجامد.

تماس با مواد سمی یا برخی شغل‌ها: اشتغال در اموری خاص و مداوم مثل رانندگی سبب حبس هوا و افزایش دمای ناحیه تناسلی می‌شود. برخی افراد که با مواد سمی چون اکسید اتیلن، کلرید وینیل، مس، مواد رادیو اکتیویته، اشعه، کادیوم و جیوه سر و کار دارند نیز در صورت رعایت نکردن توصیه‌های حفظ سلامت کارشان به ناباروری می‌کشد.

دخانیات و الکل: مصرف زیاد دخانیات و الکل سرعت حرکت اسپرم‌ها را کاهش می‌دهد و از آنجا که زمانی محدود برای رسیدن به تخمک و باروری آن به تشکیل نطفه می‌انجامد، استعمال بسیار دخانیات و مصرف زیاد الکل نیز باعث ایجاد مشکل خواهد شد.

پروستات حجیم، ترمیم فتق و عفونت در دستگاه تناسلی: هریک از آنها به نوعی در کاهش و حتی توقف امکان باروری مردان دخالت مستقیم یا غیرمستقیم دارد.

چاقی: اضافه‌وزن هر چه بیشتر باشد، بیماری‌های متعدد را به همراه خواهد آورد. چاقی یکی از عواملی به شمار می‌رود که ارتباط آن با ناباروری مردان طی تحقیقات گوناگون به اثبات رسیده است.

دیابت: ابتلا به این بیماری سبب تخریب DNA مردان شده، به ناباروری منتهی می‌شود. هر قدر وزن فرد و میزان قند خون او از حد طبیعی افزایش یافته باشد نیز تخریب گسترده‌تر خواهد شد.

رشید حسام -