یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
می خواهی بااخلاق شوی
وقتی ما به خطبه ها، نامه ها و حکمتهای متعدد نهج البلاغه نگاه میکنیم، میبینیم که این کتاب عظیم، بخش بزرگی از اخلاق را بیان کرده است. برای این که مدعایمان را ثابت کنم جملاتی از نهج البلاغه را به حضورتان عرضه میدارم. با توجه به آنچه راجع به علم اخلاق و راجع به مسائل اخلاق گفته شد، یکی از امّهات مسائل اخلاق را عنوان میکنیم و ببینیم در نهج البلاغه راجع به این موضوع چه سخنی گفته شده است. در علم «اخلاق» این مطلب هست که انسان اگر بخواهد زحمت بکشد و ملکات فاضلهای را که برای روح انسانی تصور میشود، تحصیل کند و ملکات رذیله را از خود دور کند، نیازمند است به این که از حظوظ و لذتهای بدن خودش چشم پوشی کند تا روحش کمال پیدا کند.توضیح مطلب این است: شما اگر بخواهید یک صفت فاضله را پیدا کنید، صفت شجاعت پیدا کنید، صفت عدالت پیدا کنید، صفت سخاوت پیدا کنید باید مدتها نفستان را در فشار صبر و تزکیه قرار بدهید، از شهوات خودداری کنید و از حظوظ و راحتیها و لذتها بکاهید تا یک صفت فاضلهای را در روحتان ایجاد کنید و همچنین باید تا میتوانید از هواها و لذتهای نفسانی خود بکاهید تا یک صفت رذیلهای را از خود دور کنید.
اصولا پیدا کردن هر یک از صفات فاضله، موقوف است به این که شما از هواهای خودتان و از لذتهای خودتان کسر کنید. به دست آوردن کمالات نفسانی، کمال روح و تکامل روح شما توقف دارد به این که از حظوظ بدن و از لذتهای بدن کسر کنید و هر چه از این بیشتر کسر کنید، به کمال روحتان بیشتر افزودهاید و اسلام برای این امر، برنامه خاصی درست کرده است. امام علی علیهالسلام این مطلب عظیم را در دو جمله بیان فرموده است. آن حضرت در ضمن خطبه ۱۸۳ با یک عبارت رسا و قلیل اللفظ ولی پرمحتوی، این معنا را روشن کرده و می فرماید: خذوا من اجسادکم فجودوا بها علی انفسکم. از اجسادتان بگیرید، از اجسادتان کسر کنید و به روحتان و بر نفستان منت بگذارید و آن را به کمال برسانید. این جمله رسای امام علی علیهالسلام عبارت از یک موضوع کلی علم اخلاق است: ای انسانی که میخواهی تعالی پیدا کنی: یا أَیُّهَا الْإِنْسانُ إِنَّکَ کادِحٌ إِلی رَبِّکَ کَدْحاً و خذوُا مِنْ اجْسادِکُم:راه تعالی و تکامل روح این است. باید از جسد بگیرید و به روان بیفزائید. این، خود، یکی از مهمترین مسائل اخلاق است که امام علی علیهالسلام با یک جمله بیان کرده است.
مسئله دیگر این است که گفتهاند: اگر انسان بخواهد که روحش ترقی پیدا کند، باید به بدن سختی بدهد، به بدن فشار وارد کند. مثال میآورند که روح و بدن انسانی مانند دو کفه ترازو هستند. اگر این کفه پایین بیاید، آن کفه بالا میرود. شدت و فشار بر بدن، تکامل روح میآورد. راحتی بر بدن تنزل روح میآورد، چه انسان مذهبی باشد و چه انسان غیر مذهبی. شما برنامه کار مرتاضین هند را ملاحظه کنید. آنها به بدن ریاضت میدهند تا روحشان قوی می شود. البته اسلام این نوع ریاضتها را تجویز نمی کند. اسلام اعمال و ریاضتهای خاصی را وسیله تزکیه و تکامل نفس انسان میشناسد و می فرماید: وَ انَّما هِیَ نَفْسی اروُضُها بِالتَّقْوی این نفس من است که آن را با تقوی ریاضت میدهم.
یعنی همه ریاضتها و تحمل سختی و فشار برای تکمیل روح، در اسلام امضا نشده است. بلکه آنچه امضا شده است، ریاضتهای خاصی است. انجام واجبات، ریاضت است؛ ترک محرمات، ریاضت است یک قدم بالاتر انجام مستحبات، ریاضت است؛ ترک مکروهات، ریاضت است. امام علی علیهالسلام میفرماید: با تقوی باید بدن و نفس را ریاضت داد تا انسان، مقام کمال مطلوب را پیدا کند. اینها خصوصیاتی از امّهات مسائل اخلاقی است. امام علی علیهالسلام در نهج البلاغه، از «صبر»، «رحمت»، «رجاء» و غیره صحبت کرده و نیز از صفات «کبر»، «حسد»، «بخل»، «جرم» و غیر آن صحبت فرموده است. خداوند به ما توفیق تخلّق به اخلاق الهی را عطا فرماید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست