یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

۹ انقلاب قابل حمل


۹ انقلاب قابل حمل

انقلاب مستمر در عرصه تولید رایانه بشر را از سیستم های عظیم الجثه اولیه به دستگاه های کوچکی رسانده که با چندین و چند برابر قدرت حجمی به کوچکی یک دفترچه یادداشت دارند و طبیعی است که در این سیر تحول تعدادی از محصولات قابل حمل نقشی مهم تر داشته اند

انقلاب مستمر در عرصه تولید رایانه بشر را از سیستم‌های عظیم‌الجثه اولیه به دستگاه‌های کوچکی رسانده که با چندین و چند برابر قدرت حجمی به کوچکی یک دفترچه یادداشت دارند و طبیعی است که در این سیر تحول تعدادی از محصولات قابل حمل نقشی مهم‌تر داشته‌اند. کارشناسان MSNBC به انتخاب ۱۰ کامپیوتر قابل حمل با نقشی انقلابی در رایانش همراه دست زده‌اند که از نظرتان می‌گذرد.

● Osborne ۱

با وجودی که بر سر انتخاب اولین کامپیوتر قابل حمل جهان، اختلاف نظر بسیاری وجود دارد، اما عمدتا به جعبه سنگین وزنی که مجهز به ۲ فلاپی درایو و یک صفحه نمایش ۵ اینچی است و در سال ۱۹۸۱ طراحی شد، لقب «اولین کامپیوتر قابل حمل محبوب جهان» را داده‌اند. این کامپیوتر با نام Osborne ۱ وزنی معادل ۵/۲۴ پوند داشته و از صفحه کلید مجزایی برخوردار بود که می‌توانست نقش سرپوش را برای این سیستم کیف مانند بازی کند، به طور کلی اندازه این دستگاه به اندازه صندلی مسافر در هواپیما بود.

این سیستم با بسته نرم‌افزاری خاصی شامل واژه پرداز WordStar صفحه گسترده SuperCalc و زبان برنامه‌نویسی Basic عرضه شد.

● PC-۱۲۱۱ شارپ

کارشناسان Osborne ۱ را اولین کامپیوتر قابل حمل تجاری موفق می‌دانند. اما معتقدند که PC-۱۲۱۱ شرکت شارپ که بیش‌تر شبیه یک ماشین حساب قابل برنامه‌ریزی است، اولین کامپیوتر قابل حمل محسوب می‌شود.

برخی از افراد این سیستم را با نام TRS-۸۰ PC-۱ می‌شناسند که از طریق Radio Shack به فروش می‌رفت. این سیستم که در سال ۱۹۸۰ طراحی شد، ابعادی ۶ اینچی و از نظر اندازه با Osborne ۱ قابل مقایسه نیست.

ایوان کوبلنتز، مدیر گروه Mid Atlantic Retro Computing Hobbyists، که موزه کامپیوتر را در مرکز علوم عصر اطلاعات مدیریت می‌کند، می‌گوید: PC-۱۲۱۱ نیز مبتنی بر زبان برنامه‌نویسی Basic است و از آنجا که با Osborne ۱ در یک سال طراحی شده‌اند، از خیلی جهات به هم شبیه‌اند.

● Epson HX -۲۰، اولین نوت‌بوک

Epson HX -۲۰ در سال ۱۹۸۱ معرفی شد و اولین نوت‌بوکی به شمار می‌آید که توانست نظر مدیران کسب‌وکار‌ها را به خود جلب کند. این ماشین ۵/۳ پوندی، مجهز به کیبورد کامل و یک صفحه نمایش بود که می‌تـوانست یک متن ۴ خطی شامل هر خط ۲۰ کاراکتر را نشان بدهد. پرینتری به اندازه یک ماشین حساب و یک پوشش پلاستیکی که آن را شبیه یک کیف دستی می‌کند، از سایر ملزومات این دستگاه بود. این نوت‌بوک نیز مبتنی بر زبان برنامه‌نویسی Basic عرضه شد.

● Grid Compass، اولین لپ‌تاپ فضاپیما

Grid Compass، اولین کامپیوتری است که صفحه نمایش تخت داشته و به صورت لولایی باز و بسته می‌شود. این کامپیوتر که در سال ۱۹۸۲ معرفی شد، ‌توسط کارشناسان و مهندسان ناسا، طراحی شده بود و در دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ نیز چندین بار در ماهواره‌های فضا‌پیما مورد استفاده قرار گرفت. Grid Compass، با سیستم‌عامل ویژه‌ای راه‌اندازی می‌شد و مجموعه نرم‌افزاری آن شامل برنامه‌های واژه‌پرداز، صفحه گسترده و مدیریت پایگاه داده بود. برخی کارشناسان آن را لپ‌تاپی زمخت و غول‌پیکر می‌دانند، زیرا از منیزیم ساخته شده بود که بسیار سنگین است.

● MicroOffice RoadRunner، تحولی دیگر

یکی دیگر از کامپیوتر‌های انقلابی در عصر لپ‌تاپ‌ها، MicroOffice RoadRunner است. این لپ‌تاپ نیز به صورت لولایی باز و بسته می‌شد و یکی از ۳ یا ۴ لپ‌تاپی بود که در سال ۱۹۸۲ معرفی شد و با وجودی که اهمیت بسیاری در تایخچه رایانش داشت، اما در زمان خود چندان مطرح نشد.

● TRS-۸۰ مدل ۱۰۰، یکی از رویا‌های روزنامه‌نگاران

این سیستم یک کامپیوتر قابل حمل به شمار می‌آید که در سال ۱۹۸۳ توسط شرکت Kyocera طراحی شد و اولین بار در ژاپن با نام Kyotronic ۸۵ به فروش رفت.

حق طراحی این کامپیوتر توسط شرکت‌های Tandy، NEC و Olivetti خریداری شد و سپس این شرکت‌ها، مدل‌های خود را از جمله TRS-۸۰ مدل ۱۰۰ شرکت Tandy در سرتاسر جهان به فروش رساندند. این سیستم به کیبورد کامل و صفحه نمایش LCD مجهز است که می‌تواند متن ۸ خطی را که هر خط ۴۰ کاراکتر دارد نمایش دهد. TRS-۸۰ همچنین از کاربرد واژه‌پرداز ویژه روزنامه‌نگاران برخوردار بود و به همین دلیل این کامپیوتر را مخصوص روزنامه‌نگاران می‌دانند. TRS-۸۰ شامل ۴ باتری AA بود که می‌توانست تا ۲۰ ساعت انرژی لازم را تولید کند.

● Macintosh اپل

شرکت اپل در سال ۱۹۸۹ با ساخت لپ‌تاپ مکینتاش به بازار کامپیوتر‌های قابل حمل وارد شد. این ماشین مجهز به باتری سرب – اسید، نزدیک به ۱۶ پوند وزن داشت که می‌توان آن را در فهرست سنگین‌ترین کامپیوتر‌های قابل حمل قرار داد. صفحه نمایش ماتریسی این سیستم، در زمان خود، پیشرفته‌ترین فناوری بود که باعث شد قیمت ۶ هزار و ۵۰۰ دلاری برای آن تعیین شود. البته این سیستم، جزو کم‌فروش‌ترین کامپیوتر‌ها شناخته شد، اما مدل بعدی آن با نام Power Book ۱۰۰ که دو سال بعد معرفی شد، با فروش زیادی همراه بود.

● ThinkPad ۷۰۰c، نوت‌بوک خوش خط و خال

سری نوت‌بوک‌های ThinkPad شرکت IBM، مجهز به اولین ماوس، صفحه نمایش ۴/۱۰ اینچی TFT و طراحی مشکی و جذاب که در سال ۱۹۹۲ به بازار آمد، طراحی نوت‌بوک‌ها را به کلی دگرگون کرد و آنها را به سمت طراحی‌های جذاب‌تر پیش برد. سری ۷۰۰c این نوت‌بوک، به پردازنده ۲۵ مگاهرتزی و هارد درایو ۱۲۰ مگابایتی مجهز بود و ۷/۵ پوند وزن داشت که وزن استاندارد نوت‌بوک‌ها شناخته شد.

● XO، لپ‌تاپی برای هر کودک

نیکولاس نگروپونته، دانشمند رشته علوم کامپیوتر از موسسه فناوری ماساچوست، رویایی در سر می‌پروراند: لپ‌تاپ ارزان قیمت و کم مصرفی که دست هر کودکی از کشور‌های در حال‌ توسعه دیده شود. XO،‌ اولین لپ‌تاپ بنیاد OLPC (یک لپ‌تاپ برای هر کودک) بود که رویای نگروپونته را به حقیقت پیوند داد. اولین لپ‌‌تاپ XO در سال ۲۰۰۷ با قیمت ۲۰۰ دلار برای کمک به کودکان سرتاسر جهان نظیر پرو عرضه شد. اگرچه این لپ‌تاپ هنوز قابلیت‌های محدودی دارد ولی می‌توان به جرات گفت یک لپ‌تاپ شگفت‌‌آور برای کودکانی است که نمی‌توانند به کامپیوتر‌های آنچنان پیشرفته دسترسی داشته باشند.

ترجمه: نسترن صائبی