یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

سی سنبر


سی سنبر

دركتب طب سنتی و به فارسی با نامهای « سی سنبر » ، « سوسنبر » ، « نمام » ، « سه سنبل » ، « حاشا بری » ، « اویشن وحشی » و به عربی « نمام الملك » نامبرده می شود .به فرانسوی Serpolet و Thym rouge و Thym batard و به انگلیسی Serpollet و Wild thyme گفته می …

دركتب طب سنتی و به فارسی با نامهای « سی سنبر » ، « سوسنبر » ، « نمام » ، « سه سنبل » ، « حاشا بری » ، « اویشن وحشی » و به عربی « نمام الملك » نامبرده می شود .به فرانسوی Serpolet و Thym rouge و Thym batard و به انگلیسی Serpollet و Wild thyme گفته می شود. گیاهی است از خانواده L abiatae نام علمی ان Thymus serpyllum L می باشد.

مشخصات

گیاهی است پایا دارای شاخه های پر پشت و خزنده كه به یك دسته گلهای خوشه ای قرمز یا بنفش رنگ منتهی می شود. برگهای ان سبز تیره معطر و بی كرك ، بیضی ، كوچك ، گلهای ان تاتیر ماه و مرداد ماه تمام می شود. از این گیاه واریته هایی در ایران درمناطق مختلف دامنه های البرز ، دره لاز و اذربایجان در تبریز و سایر مناطق ایران میروید . تكثیر این گیاه از طریق كاشت قسمتی از بوته ای با ساقه زیر زمینی ان می باشد.. ساقه زیر زمینی ان كمی چوبی و ساقه های هوایی ان در قسمت قاعده چوبی به رنگ قهو ه ای و در قسمت فوقانی ساقه سبز ونرم می باشد.

تركیبات شیمیایی

از نظر تركیبات شیمیایی سیب سینبر دارای درحدود ۵/۰ درصد استنس روغنی فرار است كه شامل فنلهای :

پی سیمن و ترپنو ترپن الكل و تیمول كاروا كرول می باش.

اسانس سی سنبر به اسانس سرپوله معروف می باشد . گیاه سی سنبر در اروپا به عنوان بادشكن ، ضد عفونی كننده شناخته می شود، به علاوه از دم كرده ان برای بیماری های پوستی استفاده می كنند وبرای اختلالات كبدی و معده و رفع ترشحات چركی ادرار و حیض بسیار مفید است.

از نظر طبیعت طبق نظر حكمای طب سنتی خیلی گگرم و خشك است.و از نظر خواص معتقدند كه فرح افزاست و باز كننده گرفتگی ها وانسداد مجاری می باشد.

مقوی معدهو روده و قلب استو قوت تریاقی و ضد سمی دارد و ضد عفونی كننده و مدر است و ترشح ادرار و حیض را زیاد میكند به عبارت دیگر تاحدودی قاعده اور است. با سركه ببرای رفع سر درد نافع است. ضماد ان برای بیماری هی بلغمی و درد سینه مفید است.

دم كرده ان برای سكسكه و دل پیچه و قطره قطره ادرار كردن و خرد كردن سنگ مثانه و درد رحم نافع است ، شیاف ان برای خوشبو كردن رحم موثر استو. برای ریه مضر است . و از این نظر باید با كتیرا خورده شود. مقدار خووراك ازگرد خشك ان ۵ گرم است. استمرار خوردن ان مضر است وباید متناوبا خورده شود. دم كرده ۱۶ – ۱۲ گرم خشك ان در ۱۰۰۰ گرم اب جوش كه با قند شیرین شود و قدری صمغ عربی كوبیده دران بریزند در رفع سیه سرفه و سرفه های تناوبی و گریپ و سرما خوردگی و همچنین در بینایی ضعیف مفید است.

اگر دم كرده ان را با عسل شیرین كنند اثر محسوسی در رفع تشنج بخصوص تشنج دستگاه تنفسی دارد و برای گریپ ، سیاه سرفه ، اسم مرطوب مفید است. و چون قابض است گرد ان در استعمال خارج برای جلوگیری از خونریزی از بینی مفید است. ضمنا خوردن دم كرده سر پوله برای رفع میگرن و سرگیجه نافع است و برای رفع اشفتگی وحالت قی و رفع ترشی معده موثر می باشد .

در استعمال خارج از دم كرده ان برای تسكین دردهای عصبی و سیاتیك استفاده میگردد و برای رفع نرمی استخوان كودكان می توان انها را با دم كرده سی سنبر استحمام كرد.

مالیدن اسانس سی سنبر « سرپوله » روی عضو برای تسكین درد نقرس وسیاتیك و روماتیسم اثر محسوس دارد.

در فرانسه از ۲۰ – ۱۰ گرم دم كرده گیاه خشك در یك لیتر اب جوش ۳ – ۲ فنجان در روز به عنوان ضد اسپاسم برای تسكین حمله های اسم می خورند . همچنین ۱۵ گرم گیاه خشك را در ۱۰۰ گرم اب جوش دم كرده و پس از خنك شدن روی اتش ملایم نگه می دارندتانیم گرم بماندو درهر ساعت یك قاشق سوپ خوری از ان را میخورند برای تسكین سرفه خیلی موثر است.