یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

پابرهنه ها بیرون


پابرهنه ها بیرون

تا به امروز هیچ رویداد ورزشی دیگری نتوانسته است مانند مسابقات جام جهانی فوتبال اذهان عمومی جهان را به سمت خود بكشد از نخستین زمان شروع این مسابقات یعنی سال ۱۹۳۰ در اروگوئه تا به امروز همواره شهرت و اعتبار این مسابقات روبه افزایش بوده است

● همه آنچه جوانها باید درباره جام جهانی بدانند!

یك هفته دیگر به مسابقات جام جهانی نزدیكتر شدیم و جوانان فوتبالدوست شمارش معكوس را آغاز كرده اند! و كمتر از یك ماه دیگر شاهد دیدار نخستین بازی تیم ملی فوتبال كشورمان هستیم.

● جام جهانی فوتبال

تا به امروز هیچ رویداد ورزشی دیگری نتوانسته است مانند مسابقات جام جهانی فوتبال اذهان عمومی جهان را به سمت خود بكشد. از نخستین زمان شروع این مسابقات یعنی سال ۱۹۳۰ در اروگوئه تا به امروز همواره شهرت و اعتبار این مسابقات روبه افزایش بوده است.

بین سالهای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ بود كه نخستین جرقه برگزاری بازی های فوتبال در سطح وسیع و جهانی زده شد. با شروع جنگ جهانی دوم یك وقفه ۱۲ ساله در این رقابتها ایجاد شد (۱۹۵۰ - ۱۹۳۸) و زمانی كه این بازی ها از سر گرفته شد، شهرت و اعتبار خاص خود را پیدا كرد و بدون هیچ بحث و مخالفتی در حال حاضر می توان آن را به عنوان بزرگترین رویداد ورزشی منفرد در دنیای نوین ورزش دانست. از سال ۱۹۵۸ كه به طور متناوب بازی ها در اروپا و آمریكا انجام شده است تنها یك مورد تفاوت عمده دیده می شود و آن تصمیمی بود كه در ماه مه سال ۱۹۹۶ برای انتخاب دو كشور كره و ژاپن برای میزبانی مشترك بازی ها در سال ۲۰۰۲ گرفته شد.

● ركوردهای تیمی

بالاترین آمار قهرمانی این مسابقات متعلق به برزیل است كه ۵ دوره عنوان قهرمانی را به خود اختصاص داده است و پس از آن ایتالیا و آلمان هر كدام با ۳ عنوان قهرمانی جایگاه دوم را كسب كرد ه اند.

مجارستان با زدن ۲۷ گل در سال ۱۹۵۴ به عنوان زننده بالاترین تعداد گلها در یك جام جهانی تا به امروز معرفی شده است.

آمار جالب دیگر مربوط به بازی های همین سال (۱۹۵۴) و تعداد گلهای رد و بدل شده بین دو تیم اتریش و سوئیس است كه با نتیجه ۵-۷ و واردشدن مجموعاً ۱۲ گل به دروازه ها تاكنون مقام نخست را كسب كرده است.

همچنین در سال ،۱۹۸۲ مجارستان توانست السالوادور رابا نتیجه ۱-۱۰ شكست دهد!

● ركوردهای شخصی

«Gerard Muller» آقای گل مسابقات جام جهانی با ۱۴ گل است.

«Salenko» از روسیه در سال ۱۹۹۴ در یك مسابقه ۵ گل زد.

«Hakan Sukur» از تركیه در سال ۲۰۰۲ مقابل تیم كره جنوبی به عنوان زننده سریع ترین گل جام جهانی شناخته شد (۱۱ ثانیه).

Norman whiteside از ایرلند شمالی به عنوان جوانترین بازیكن تا به امروز با ۱۷ سال سن با حضور در جام جهانی سال ۱۹۸۲ شناخته شده است.

«pele» بازیكن مشهور برزیلی نیز در سال ۱۹۵۸ جوانترین بازیكن جام بوده و همچنین جوانترین بازیكنی كه توانسته است تاكنون همراه تیمش قهرمان جام جهانی بشود. در سال ۱۹۵۸ برزیل قهرمان جهان شد.

«Roger Milla» از كامرون نیز با ۴۲ سال و ۳۹ روز مسن ترین بازیكن این مسابقات تا به امروز شناخته شده است. (در سال ۱۹۹۴) كه در این سال توانست یك گل به روسیه هم بزند.

ركوردهای جام جهانی

درسال ۱۹۹۴ و مسابقاتی كه در آمریكا برگزار شد به طور متوسط در هر بازی بیش از ۶۸‎/۹۹۰ نفر حضور داشتند.

در بازی فینال بین اروگوئه و برزیل در سال ۱۹۵۰ بالاترین آمار تماشاچیان در فینال (۱۷۴۰۰۰) بوده است.

در جام جهانی ۱۹۵۴ كه در سوئیس برگزار شد بالاترین تعداد متوسط گل برای هر بازی ثبت شده كه این رقم ۵‎/۳۸ گل در هر بازی است و مجموعاً ۱۴۰ گل در ۲۶ بازی بین دروازه ها رد و بدل شده است.

● میزبان های جام جهانی

از شروع این رقابتها یعنی سال ۱۹۳۰ تا آخرین دوره این مسابقات یعنی سال ۲۰۰۲ مجموعاً ۱۷ دوره این مسابقات برگزار شده است و تنها بین سالهای ۱۹۳۸ تا ۱۹۵۰ یك وقفه ۱۲ ساله دیده می شود.

اروگوئه به عنوان نخستین میزبان و پس از آن كشورهای ایتالیا، فرانسه، برزیل، سوئیس، سوئد، شیلی، انگلستان، مكزیك، آلمان غربی، آرژانتین، اسپانیا، مكزیك، ایتالیا، آمریكا، فرانسه و (كره و ژاپن مشتركاً) قرار دارند.

● میزبان و قهرمان!

در سال ۱۹۳۰ اروگوئه به عنوان میزبان و قهرمان این بازیها و در سال ۱۹۳۴ایتالیا دو عنوان میزبانی و قهرمانی را داشت.

این تكرار عناوین تا سال ۱۹۶۶ به وجود نیامد تا اینكه در این سال مجدداً میزبان عنوان قهرمانی را كسب كرد (انگلستان).

در سالهای ۱۹۷۴ و ۱۹۷۸ مجدداً این مورد درباره دو كشور آلمان و آرژانتین دیده می شود و برای آخرین بار در این مسابقات درسال ۱۹۹۸ و جام جهانی فرانسه، تیم این كشور توانست هم در جایگاه میزبان و هم قهرمان مسابقات شركت داشته باشد.

● مشكل میزبانی

همانطور كه گفته شد به دلیل وقوع جنگ جهانی دوم پس از سال ۱۹۳۸ مسابقات جام جهانی برگزار نشد و در سالهای ۱۹۴۲ و ۱۹۴۶ هر دو مسابقه لغو شد. «FIFA» كه مشتاق بود هر چه زودتر مسابقات را از سر گیرد شروع به برنامه ریزی كرد و مسؤولین آن سعی داشتند این مسابقات را در سال ۱۹۴۹ از سر گیرند. اما پس از جنگ، بسیاری از كشورهای اروپایی با ویرانی و خرابی شهرها و خانه ها مواجه بودند و برگزاری مسابقات و پذیرفتن میزبانی آن را چندان حیاتی و مفید نمی دانستند. از آنجایی كه مسأله پذیرش میزبانی به مشكل بزرگی مبدل شده بود، بیم آن می رفت كه این مسابقات به دلیل عدم وجود علاقه و تمایل كشورها در برنامه ریزی و سازماندهی به نابودی كشیده شود تا اینكه سرانجام برزیل این میزبانی را به شرط آنكه در سال ۱۹۵۰ برگزار شود، پذیرفت!

برزیل و آلمان پیش از وقوع جنگ هر دو از پیشنهاد دهندگان میزبانی بازیهای سال ۱۹۴۲ بودند. از آنجایی كه هر دو بازی سالهای ۱۹۳۴ و ۱۹۳۸ در اروپا برگزار شده بود، ترجیح داده می شد مسابقات سال ۱۹۴۲ در یك كشور از آمریكای جنوبی برگزار شود. به همین خاطر پذیرفتن میزبانی بازیهای سال ۱۹۵۰ از جانب برزیل ازچند جهت حائز اهمیت بود و به سرعت پذیرفته شد.

پس از اطمینان از یافتن كشور میزبان مشكل بعدی FIFA برای متقاعد كردن كشورها جهت فرستادن تیم های ملی خود به این رقابتها بود و تمایل داشتند بیش از هر كشوری ایتالیا را راغب به این امر كنند چرا كه ایتالیایی ها در سالهای قبل برنده این مسابقه بودند. اما كشور ایشان در پایان جنگ جهانی دوم با ویرانی و مشكلات عمده ای روبرو بود و تمایل چندانی برای شركت در این بازیها نداشتند ولی سرانجام راضی به حضور در این بازیها شدند. گرچه شایعاتی ایجاد شد و درخواست كردند كه FIFA هزینه سفر تیم ملی ایتالیا به برزیل را تقبل كند.

● عجایبی دیگر از جام جهانی ۱۹۵۰

شكل گروههای شركت كننده در بازیهای این سال غیرعادی و عجیب بود. بعضی گروهها شامل ۲ ، ۳ یا ۴ تیم بودند؛ چرا كه بعضی كشورها شرایط لازم برای شركت در این مسابقات را نداشتند، برای مثال هندی ها نتوانستند در این مسابقات شركت كنند چون FIFA به آنها اجازه نداد با پای برهنه بازی كنند! همچنین به علت بحران های پس از جنگ به آلمان و ژاپن اجازه شركت در این مسابقات داده نشد.

سرانجام نیز از میان تیم های شركت كننده ۴ تیم برزیل، اسپانیا، سوئد و اروگوئه بعد از این وقفه ۱۲ ساله به مرحله پایانی رسیدند و سرانجام فاتح این مسابقات برای دومین بار اروگوئه شد.

● فاتحین مسابقات جام جهانی از آغاز تا به امروز

▪ از شروع این مسابقات در سال ۱۹۳۰ تا به امروز تنها ۷ كشور:

اروگوئه، ایتالیا، آلمان، برزیل، انگلستان، آرژانتین و فرانسه توانستند فاتح جام باشند. از میان تمام ۲۰۷ تیم رقابت كننده در بازی های جام جهانی ۷۸ تیم تنها یك بار این شانس را به دست آورده اند. از میان اینها فقط ۱۱ تیم به بازیهای نهایی راه یافته اند و از این میان همانطور كه ذكر شد تنها ۷ تیم توانسته اند در این ۱۷ دوره فاتح جام باشند و با ۷ بار حضور و ۵ بار پیروزی در مسابقات نهایی برزیل مقام نخست را در میان این ۱۱ تیم دارد و نكته جالب تر اینكه برزیل تنها تیمی است كه در مسابقات پایانی تمام دوره های جام جهانی تا به امروز شركت داشته است.

در مسابقات سال ۱۹۷۰ و ۱۹۹۴ در هر دو مورد برزیل رودرروی ایتالیا قرار گرفت و هر دو بازی را برد. از میان هفت برنده جام تا به امروز شش كشور حداقل یك بار در خانه خودشان فاتح جام شده اند. غیر از برزیل كه در سال ۱۹۵۰ علی رغم میزبان بودن شكست خورد و نتوانست جام را در كشور خود به دست آورد. باید منتظر باشیم تا ببینیم آلمان چه خواهد كرد!

پردیس شكیبا