شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

مشکلی که جدی نمی گیریم


مشکلی که جدی نمی گیریم

با توجه به پیچیدگی زندگی های امروزی نسبت به گذشته بسیاری از افراد در طول عمر خود به نوعی با افسردگی حتی از نوع ساده آن دست به گریبان خواهندبود

با توجه به پیچیدگی زندگی های امروزی نسبت به گذشته بسیاری از افراد در طول عمر خود به نوعی با افسردگی حتی از نوع ساده آن دست به گریبان خواهندبود.

برخی افراد این احساس را برای مدت طولانی تر، به طور متناوب و با تأثیرات بیشتر و عمیق تری تجربه می کنند و بعضی دیگر هم در کوتاه مدت به آن دچار می شوند. امروزه به علت شیوع بالای افسردگی به خصوص در جوامع درحال توسعه باید توجه مضاعفی نسبت به آن داشت.

ناتوانی از لذت بردن در زندگی، احساس بی ارزشی و پوچی داشتن، گوشه گیری نسبت به دیگران، زود عصبانی شدن، بلاتکلیفی، مشکلات تمرکز، کم خوابی و یا پرخوابی از علایم مهم افسردگی است.

هرچند که به نظر می رسد ابتلا به بسیاری از مشکلات و اختلالات روانی در زنان و مردان یکسان است اما مطالعات جدید نشان می دهد که این توازن در مبتلایان به دو نوع از شایع ترین مشکلات روانی برقرار نیست، این دو نوع عبارتند از اختلالات اضطرابی و افسردگی که در زنان دو برابر مردان است.

یک متخصص بیماری های رفتاری دراین زمینه می گوید: افسردگی به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات روحی و روانی در مردان نسبت به زنان در حدود ۱۵ درصد کمتر است، به همین علت این موضوع همواره مورد توجه متخصصان بهداشت روان بوده است.

وی با اشاره به این که جوانان، نوجوانان، زنان متأهل و فقیر بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند معتقد است که در حال حاضر افسردگی یکی از رایج ترین و جدی ترین مشکلات سلامت روانی است که در معمولی ترین حالت خود، احساس دلتنگی، گرفتگی، بدخلقی را به همراه دارد و غالبا برای مدت زمان کوتاهی ادامه می یابد و موجب کم تحرکی در زندگی روزانه می شود.

● افزایش ارتباطات اجتماعی

این درحالی است که عوامل متعددی مانند وراثت، شخصیت فرد و محیط در بروز افسردگی دخالت دارند اما امکان بروز افسردگی در افرادی که سابقه ابتلا به این بیماری را در خانواده خود دارند، بسیار زیاد است.

در موارد خفیف یا واکنشی افسردگی نیازی به تجویز دارو نیست و روان درمانی، افزایش ارتباطات اجتماعی و حمایت اجتماعی کافی است، همچنین اعتقادات فردی و تشکیل خانواده نیز تا حد زیادی در بهبود این بیماری موثر خواهدبود.

در نوع شدید آن هم امروزه درمان های دارویی بسیار موثر و کم عارضه ای وجود دارد، البته تشخیص بیماری، انتخاب نوع دارو و مدت درمان آن برعهده پزشک معالج است. ضمن اینکه داروهای ضدافسردگی، اعتیادآور نیست و عوارض چندانی نیز ندارند.

برخی محققان دراین زمینه معتقدند ارائه آمارهایی از این دست به نوعی در افزایش تعداد مبتلایان به افسردگی موثر است، اما عده ای نیز باور دارند حتی اگر این اعداد و ارقام به طور چشمگیری اغراق شده باشد، می تواند در خوشبینانه ترین حالت، به عده زیادی از زنان جامعه کمک کند. زیرا بخش مهمی از گرفتاری ها و مشکلات زنان درعصر حاضر ناشی از ناآگاهی و غفلت آنان درباره مسائل مختلف زندگی شان است.

در حقیقت بیشتر زنان بویژه در جوامع درحال توسعه از روحیه، حالات و ویژگی های ذهنی و روانی خود اطلاع کاملی ندارند و در نتیجه نمی توانند در مواقع ضروری تصمیم بجا و قاطع بگیرند و به همین علت نیز بیشتر راه های درمانی را طولانی و غلط طی می کنند.

اما مشکل مهم تر آن که درباره آنچه آگاهند نیز غفلت دارند و این غفلت برای آنان خطرساز است. بررسی های جدید نشان می دهد که زنان برای ابتلا به افسردگی مستعدترند و این موضوع با مسائل شغلی، ارتباطات اجتماعی، مسئولیت پذیری، دغدغه مالی و حمایت های روانی و اجتماعی ارتباط معناداری دارد.

در واقع زنان به علت حساسیت های بالا، زودرنج بودن و حالت های عاطفی شدید بیشتر در معرض احساسات و هیجانات منفی قرار می گیرند و در مواجهه با مشکلات و ناکامی ها نیز زودتر تسلیم می شوند، اما این مسئله بیشتر در حد یک فرضیه است تا اصلی اثبات شده، زیرا هنوز آمار مدون و مشخصی درباره آن تهیه نشده است.

اما نکته اینجاست که بسیاری از افراد ناراحتی های روحی و روانی خود را جدی نمی گیرند. اما باتوجه به تجربه و تحقیقات صورت گرفته مشخص شده که بیماری هایی که زنان به آن مبتلا می شوند متفاوت از مردان است به طوری که ایست قلبی نخستین علل مرگ و میر و بعد از آن بیماری افسردگی مهم ترین عاملی است که زنان به آن دچار می شوند، همان طور که ظهور برخی بیماری ها همچون سکته مغزی نیز در مردان شایع تر است.

ضمن اینکه بسیاری از زنان در دوران بارداری یا پس از آن به افسردگی مبتلا می شوند به طوری که تحقیقات نیز نشان داده افسردگی پس از زایمان در میان زنان بسیار شایع است و نزدیک به یک سوم زنان باردار، درجاتی از افسردگی را تجربه می کنند.

این نوع افسردگی گاه از همان روزهای نخست تولد نوزاد و گاهی نیز یک تا سه ماه بعد از تولد نوزاد شروع می شود و با نشانه هایی همچون حساس شدن، زودرنجی و غمگین شدن همراه است. سابقه افسردگی پیش از دوران بارداری و سابقه این بیماری در اعضای خانواده، ضعف جسمانی شدید، اضطراب و نگرانی از سلامت نوزاد، آزمایش های دوره بارداری و حتی نوع زایمان همگی در بروز این نوع افسردگی موثر است.

این مسئله در آنان ناتوانی های زیادی ایجاد می کند، بنابراین ضروری است بیمار از طریق مشاوره و درمان دارویی درموارد ویژه، از پیشرفت آن جلوگیری کند.

در این بین باید به نقش حمایتی و مهم همسران در این باره اشاره کرد زیرا بسیاری از افسردگی ها بویژه در دوران بارداری به خاطر بی توجهی و ناآگاهی اطرافیان ایجاد می شود حال آن که حمایت های عاطفی و روانی همسران پس از زایمان می تواند تا حد زیادی از اضطراب و نگرانی زنان بکاهد.

بررسی های انجام شده نشان می دهد افراد در سن ۳۵تا ۴۰سالگی در اوج خطر ابتلا به افسردگی قرار می گیرند. براساس تحقیقاتی که از میان بیش از ۸۰۰هزار نفر به دست آمده، مشخص شده است افراد در میانسالی بیش از هر دوره دیگر از زندگی خود با خطر افسردگی روبه رو هستند. البته اگر افراد پس از پشت سر گذاشتن میانسالی و رسیدن به سن پیری، از سلامت جسمی به طور نسبی برخوردار باشند، بار دیگر روحیه ای شاد و رضایتمند خواهند داشت.

از سوی دیگر این تحقیق نشان می دهد خطر افسردگی در نوجوانان و سالمندان کمتر از بقیه گروه های سنی است و زنان و مردان در دهه چهل زندگی به یک میزان مستعد ابتلا به افسردگی هستند.

بررسی ها در گذشته نشان داده بود که احتمال ابتلا به افسردگی تقریبا در سراسر عمر فرد یکسان است اما آخرین تحقیقات ثابت کرده است که افسردگی در میانسالی بیش از هر دوره دیگر رخ می دهد.

● هیجانات منفی را دور بریزید

نکته ای که محققان به آن اشاره می کنند این است که افسردگی به سراغ همه می آید. مرد و زن، مجرد و متاهل و آن هایی که بچه دارند و ندارند اما هنوز علت این که چرا میانسالی دوره مستعد افسردگی برای مردان و زنان است، دقیقا مشخص نیست.

براساس این پژوهش، اغلب افراد با رسیدن به سن پنجاه سالگی از خطر افسردگی رهایی می یابند و وقتی به سن هفتاد سالگی می رسند درصورتی که سلامت کافی داشته باشند، همچون یک جوان سالم شادمانی می کنند.

شاید درک این موضوع که زنان و مردان به یک میزان مستعد ابتلا به افسردگی در دهه چهل زندگی خود هستند، قوت قلبی برای زنان میانسال باشد.روان شناسان تاکید می کنند زنانی که دچار افسردگی اند و ازنظر روحی، ضعیف و شکننده ترند و به سرعت تحت تاثیر احساسات و هیجانات منفی قرار می گیرند، از خواندن مطالب جنایی، ناراحت کننده و به ویژه دیدن این نوع فیلم ها خودداری کنند اما با این وجود برخلاف توصیه های جدی روانشناسان، بسیاری از زنان نسبت به سلامت روانی خود بی تفاوت و یا شاید کم توجه اند.

علیرضا ضیاعی