چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بیماری خروسک کودکان را چگونه درمان کنیم؟
گاهی کودکان به دنبال سرماخوردگی دچار حمله شدید و مشکل تنفسی میشوند که در اصطلاح به آن خروسک میگویند که این بیماری بر اثر التهاب نای و حنجره ایجاد میشود.
دکتر بیتا نجفیان، متخصص بیماریهای کودکان و فوق تخصص نوزادان در تعریف این بیماری در گفتگو با «جامجم»، به عفونت و التهاب ناحیه گلوتیک و ساب گلوتیک (پایینی گلو) خروسک (Group) میگوید.
به گفته وی، سن شایع این بیماری از ۶ ماهگی تا ۳ سالگی بوده و در فصول سرد و در پسران شایعتر است و تقریبا عامل تمامی موارد بیماری، ویروس است.
بیماری در ابتدا شبیه یک سرماخوردگی معمولی آغاز و بتدریج پس از یک تا ۲ روز علائم اصلی به صورت سرفه، خشونت صدا و استریدور (خرخر شدید) ظاهر میشود.
طبق گفته دکتر نجفیان، سرفهها خشک و پشتسر هم بوده و صدایی شبیه فوک یا آخر صدای خروس است که بر حسب شدت بیماری ممکن است به صورت تندی تنفس، زجر تنفسی، کبودی و بالاخره نارسایی تنفسی هم بروز کند.
این فوق تخصص نوزادان با اشاره به این که معمولا در خروسک، شدت تب خفیف است و بندرت به بیش از ۳۹ درجه میرسد، اذعان میکند: بیماری ۳ تا ۷ روز طول میکشد و در روزهای دوم و سوم به شدت بیماری افزوده میشود.
دکتر نجفیان میگوید: از مشخصات بیماری تندی تنفس (بیش از ۴۰ بار در دقیقه)، آبریزش از دهان، سختی بلع و تب بالاست که در شب تشدیدمیشود.
گفته میشود سوار شدن عفونت باکتریال در این بیماری نادر است و در چنین وضعی به شکل اوتیت یا التهاب گوش میانی بروز میکند.
تشخیص بیماری
اصولا تشخیص خروسک از سوی پزشک و با علائم بالینی است که در صورت شک، پزشک میتواند رادیوگرافی رخ و نیمرخ گردن را درخواست کند تا نمای باریک شدن (نای) را ملاحظه کند.
وی خاطرنشان میکند: نبود این علامات دلیل بر رد بیماری نیست و در آزمایش خون افزایش گلبولهای سفید از نوع لنفوسیت دیده میشود.
نحوه درمان
دکتر نجفیان با اشاره به این که خروسک (لروپ) یک عفونت ویروسی است و درمان آن نگهدارنده و محافظتی تا پایان دوره بیماری است، میافزاید: بیشتر بیماران را میتوان به صورت سرپایی یا با چند ساعت تحت نظر بودن آنها در اورژانس درمان کرد.
وی اصول درمان سرپایی خروسک را شامل استراحت، مصرف مایعات و بخور میداند و ابراز میکند: خانوادهها باید توجه داشته باشند که در صورت بروز علائمی همچون آبریزش از دهان، کبود شدن لب، بیقراری، تند شدن تنفس و اضطراب در کودک سریعا وی را به پزشک برسانند.
پیشگیری، قبل از درمان
شستن مکرر دست و تماس نگرفتن با افرادی که دچار عفونتهای تنفسی هستند، از راههای پیشگیری از خروسک است.
این فوقتخصص نوزادان درباره بیماری در کودکان شیرخوار میگوید: بهتر است تا هر زمانی که کودک قادر به گرفتن سینه مادر است، به او شیر داده شود و نباید کسی در اطراف او سیگار بکشد.
دکتر نجفیان تصریح میکند: باید پیش از تجویز هر دارویی (حتی شربت سرماخوردگی) به کودک، با پزشک اطفال مشورت شود و وی را از مکانهای پرجمعیت و تماس با افراد بیمار دور نگه داشت.
نکته کلیدی
یکی از نکات مهمی که در درمان سرپایی و بستری کودک حائز اهمیت است، حضور مادر بر بالین کودک است که میتواند بسیار کمککننده باشد، زیرا آغوش مادر، بهترین بستر برای کودک بیمار است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست