یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

کدام رنگ ها خانه شما را چاق یا لاغر می کنند


کدام رنگ ها خانه شما را چاق یا لاغر می کنند

طبیعی است که نمی توان کل خانه را به رنگ نارنجی درآورد اما برای استفاده از بقیه رنگ ها بهتر است اثرات آنها بر روح و ذهن را شناخت و با کاربردشان در طراحی مدرن آشنا شد

طبیعی است که نمی توان کل خانه را به رنگ نارنجی درآورد اما برای استفاده از بقیه رنگ ها بهتر است اثرات آنها بر روح و ذهن را شناخت و با کاربردشان در طراحی مدرن آشنا شد

● سیاه

رنگ سیاه می تواند حالتی پیچیده و در عین حال باشکوه به طراحی داخلی بدهد. در کنار رنگ های روشن تر یا خنثی، هر چیزی که به رنگ سیاه باشد جلب توجه می کند. برای همین رنگ سیاه برای جلب توجه به طراحی های ظریف یک اتاق مثل راه پله مارپیچ، وسایل منزل یا جزییات زینتی خیلی مناسب است.

اگر هم یک کاناپه سیاه رنگ بزرگ توجه تان را جلب کرده و اتاق نشیمن شما کوچک است، اثرات این رنگ چند برابر خواهد شد. سیاه می تواند به فضا حالت خفه کننده یا خیلی ساده بدهد. در حالی که رنگ سیاه اغلب برای نشان دادن قدرت و پرستیژ اجتماعی به کار می رود، خیلی هم نمی شود روی لذتبخش بودن این رنگ در طراحی داخلی حساب کرد. مشکی رنگ مرگ، عزا و بیوه گی است که در موقعیت های جدی و رسمی به کار می رود.

رنگ سیاه، نور را هم می خورد. بقیه رنگ های دیگر حداقل تا حدی نور را بازتاب می دهد اما سیاه فقط جذبش می کند. در خیلی از جوامع، رنگ سیاه به نیروهای شیطانی هم نسبت داده شده و شیطان همه جا با رنگ سیاه نشان داده می شود.

برای همین است که در فیلم ها، شخصیت های منفی بیشتر مشکی می پوشند. اثرات روانشناسی آن را هم نباید دست کم گرفت. برای همین باید در طراحی داخلی با احتیاط از این رنگ استفاده شود. مثلا برای تاکید روی برخی جزییات مناسب است، مثل قاب عکس ها، میزهای کوچک کنار دیوار، لوازم جانبی یا طرح های کوچک روی کوسن ها.

اگر در مقیاس کم از رنگ سیاه استفاده کنید، روی پیچیدگی شیک خانه شما تاکید می شود. از اثرات سنگین آن می شود با به کار بردن رنگ های قوی و نزدیک به خود مشکی در کنار آن کاست. رنگ هایی مثل آبی سیر یا سرمه ای، بنفش تیره، سبز تیره، قهوه ای سیر یا زغالی.

● زرد

«زرد به هیچ دردی نمی خورد!» شاید خیلی از طراحان داخلی چنین عقیده ای داشته باشند اما رنگ زرد نیرویی دارد که باید آن را شناخت. مردم واکنش تندی به آن نشان می دهند؛ یا عاشقش هستند یا از آن متنفرند. در هر صورت نمی توان کتمان کرد که زرد می تواند موجی از نور خورشید را با خودش به هر اتاقی ببرد.

زرد را رنگ خوش بینی و زندگی می دانند که ذهن و جسم و احساسات را تحریک می کند. برخی معتقدند به تمرکز هم کمک می کند. تاثیرات این رنگ هم با توجه به سایه ها یا تندی آن فرق می کند. زرد کمرنگ روی دیوارها یا سقف، گویی نور خورشید را به فضا اضافه می کند در حالی که رنگ زرد تند بعد از مدتی به شما حس عجیب و غریبی می دهد.

به این دلیل که نظرات در مورد این رنگ متفاوت است، به حسی که خودتان در مورد تندی یا کمرنگی آن در فضای خانه تان دارید، اعتماد کنید. اگر وسایل خانه، گل ها یا عکس ها رنگ زرد تند داشته باشند، فضاهای کوچک یا کم نور را روشن تر جلوه می دهند.

● سفید

فکر می کنید تاثیرات روانشناسی رنگ سفید در همه جای دنیا یکسان است؟ نه، اینطور نیست. در فرهنگ های مختلف این رنگ معانی و اثرات روانشناختی متفاوتی دارد. مثلا در ایران یا خیلی از جوامع غربی، سفید رنگ تمیزی و تر و تازگی است. در عروسی ها سفید حرف اول را می زند. ابرهای سفید در آسمان بهاری به همراه شکوفه هایی سفید رنگ از نمونه های دوست داشتنی این رنگ هستند.

اما در چین و ژاپن، سفید به طور سنتی رنگ مرگ و عزا است و اثر روانی کاملا متفاوتی دارد، به طوری که مردمش ترجیح می دهند در منزلشان کمترین میزان از این رنگ به کار رفته باشد. در شمال هند مردم تمایل دارند دیوارهای منزلشان را سفید کنند، ولی رنگ لباس عروسی به طور سنتی طلایی یا قرمز است.

البته در سراسر دنیا سفید، رنگ فرشته ها هم هست. در طراحی های داخلی، رنگ سفید به فضا حالتی تازه، تمیز، یکدست و خالص می دهد. رنگ سفید در کفپوش ها، دیوارها یا وسایل منزل باعث می شود که فضا بزرگتر از چیزی که هست به نظر بیاید و به طراحی داخلی یک تازگی خاص ببخشد.

البته لازم نیست خیلی هم دور و برتان را به این رنگ درآورید. پنجره ها و درهایی که سفید، کرم یا عاجی رنگ هستند، وسعت دید را بیشتر می کنند. اگر نمی خواهید اطرافتان رنگ های زیادی باشد، بهتر است از یکدست سفید کردن فضا هم پرهیز کنید چرا که از اثرات رنگ سفید در کنار رنگ های خنثی می شود بیشتر لذت برد.

● صورتی

صورتی ته رنگی از قرمز است که با اضافه کردن سفید یا خاکستری، آن را روشن تر یا تیره تر می کنند. اثرات روانشناسانه رنگ صورتی با رنگ قرمز تفاوت های اساسی دارد اما درست مثل قرمز، انواع رنگ صورتی هم اثرات روانشناسی خاص خودشان را دارند؛ رنگ هایی مثل صورتی آدامسی، صورتی هلویی، صورتی تند کاراییبی و غیره.

در بیشتر جوامع، صورتی یک رنگ زنانه محسوب می شود که در تولید هر چیز مرتبط با دختران جوان به کار می رود. اما قرن هاست که در طراحی داخلی اروپایی، رنگ صورتی برای مردان و زنان یکسان استفاده می شود. شاید تنها کشور اروپایی که کمترین میزان استفاده از رنگ صورتی را در طراحی داخلی اش دارد، فرانسه باشد.

رنگ صورتی اثری آرامش بخش دارد و به فضا حس راحتی می دهد. در برخی مدارس و بیمارستان ها، دیوارهای داخلی با یک طیف گرم از رنگ صورتی پوشیده شده تا از ویژگی آرامش بخش و درمانگر آن استفاده شود. یک بررسی ثابت کرده که وجود رنگ صورتی ملایم در پشمک یا آب نبات ها باعث می شود که این خوراکی ها شیرین تر و تازه تر به نظر برسند.

● خاکستری

بسیاری از مردم فکر می کنند خاکستری یک رنگ امن است اما اصلا اینطور نیست. با خاکستری بسته به نوع استفاده از سایر رنگ ها، طراحی داخلی می تواند خیلی شیک یا افتضاح از آب درآید.

در مورد اول استفاده از خاکستری به فضا حالتی رسمی و باشکوه میدهد که ماهرانه طراحی شده اما در عین حال سنتی هم نیست. بهتر است از آن در کنار رنگ های خنثی یا خانواده رنگ های سفید مثل گچی و عاجی استفاده کنید.

خاکستری نه تنها می تواند پس زمینه خوبی برای رنگ های تندتر باشد، که به درد دستکاری کردن رنگ های دیگر نیز می خورد. اضافه کردن کمی خاکستری می تواند سایه های روشن یا تیره تر به رنگ ها بدهد. از سوی دیگر می توان رنگ های دیگر را به آن اضافه کرد.

همین جاست که این رنگ می تواند طراحی های داخلی را افتضاح جلوه بدهد. مثلا اگر به آن سایه ای از رنگ زرد اضافه شود، افسرده کننده می شود به خصوص اگر بیش از یک دیوار در فضای داخلی به این رنگ باشد اما رنگ طبیعی خاکستری که رنگی به جز مخلوطی از سفید و سیاه نیست، در بیشتر ترکیب های رنگی که قرار می گیرد به آنها تمیزی و شادابی می دهد.

برای پیدا کردن بهترین سایه از رنگ خاکستری و بهترین ترکیب در کنار سایر رنگ ها بهتر است دست به آزمایش بزنید. باید آن را روی دیوارهای اتاق امتحان کنید تا ببینید با تابش نور مناسب چه ترکیبی را می سازد. خطر رنگ خاکستری این است که اگر فضای زیادی در منزل یا محل کار را بگیرد، رنگ های دیگر به چشم نمی آیند و خاکستری تمام روح آن رنگ ها را می گیرد و به فضا حالت گرفته ای نشان می دهد. برای همین کمی سفید یا رنگ های تند به آن اضافه کنید تا از خاکستری، رنگی شیک بسازید.

● بنفش

بنفش رنگ پادشاهان است و جایش در میان طیف رنگ ها میان قرمز و آبی قرار می گیرد. هم طیف های گرم و مایل به قرمز دارد و هم طیف های کمرنگ تر و مایل به آبی مثل نیلی و ارغوانی. اثرات رنگ بنفش هم به نوع طیف آن (گرم یا سرد) بستگی دارد. بنفش مایل به آبی آرامش بخش است و حسی معماگونه را القا می کند. بنفش مایل به قرمز توجه بیشتری را به خودش جلب می کند و تمامی فضای این اتاق را تحت تاثیر خودش قرار می دهد، به طوری که ممکن است به اتاق حالتی زننده یا بی کلاس بدهد. برخی اثرات روانشناختی این رنگ ریشه ای تاریخی دارند. در غرب بنفش از دیرباز رنگ وفاداری و قدرت بوده، رنگی که هر کس لباسی از آن به تن داشته، جزیی از طبقه برتر اجتماع محسوب می شده.

بنفش قوی و آرامش بخش است و به اتاق شما حالت لوکس و پر زرق و برق می دهد. این روزها هم دیگر لازم نیست حتما از طبقه بالای اجتماع باشید تا بتوانید لباس یا دکوراسیونی به این رنگ داشته باشید، چرا که با ایجاد چنین فضایی در منزلتان، خود را به آن طبقه متعلق خواهید دانست.

● آبی

اثرات رنگ آبی، جهانی است. تقریبا همه آدم ها از تماشای آسمان آبی یا منظره یک دریاچه یا دریا لذت می برند. همه مثال های مربوط به این رنگ، آرامش بخش هستند و ذهن انسان را باز می کنند. در طراحی داخلی از رنگ آبی برای خلق یک جو متفکرانه و آرام استفاده می شود. در چنین محیطی نمی شود به سرعت دچار غلیان احساسات یا عصبان یشد. رنگ آبی همیشه فشار خون و ضربان قلب را پایین آورده، درست برعکس قرمز تند.

همچنین از رنگ آبی در طراحی داخلی برای وسیع جلوه دادن فضای یک اتاق استفاده می شود. البته اگر به رنگ آبی روشن درآید. این اثر را با دیوارهای به رنگ آبی تیره هرگز تجربه نخواهید کرد!

برای خنک جلوه دادن اتاق هایی که آفتاب گیری زیادی دارند هم رنگ آبی ملایم به کار می آید. در حقیقت رنگ آبی دما را پایین نمی آورد، بلکه باعث می شود که احساس خنکی کنید. نکته مهم در طراحی داخلی این است که در خانه های شمالی هرگز نباید دیوارها، کفپوش یا وسایل منزل آبی رنگ باشند چون که حس زندگی در قطب را به شما خواهد داد.

برخی حتی معتقدند که رنگ آبی تاثیر مثبتی در کاهش اشتها و وزن دارد. برای همین آشپزخانه یا اتاق نشیمن را هم می توانید به این رنگ درآورید یا حتی اگر عزمتان را برای کاهش وزن خیلی جزم کرده اید، در بشقاب های آبی رنگ غذا بخورید! آبی هم مثل بنفش از خانواده رنگ های سلطنتی است.

اگر می خواهید یکی از طیف های رنگ آبی، فضایی روحانی و متفکرانه را در منزل شما ایجاد کند، نیلی بهترین گزینه است. در فلسفه کلاسیک هندی، رنگ نیلی با چشم سوم یعنی درک شهودی در ارتباط است.

● قرمز

قرمز رنگ خون است و برای اعلام هشدار و خطر هم به کار می رود. محیط قرمز رنگ، میزان اشتیاق و حرارت شما را افزایش می دهد. برای همین است که می گویند جلوی چشم آدم عصبانی را خون گرفته. حتی در روانشناسی گفته شده که اتاقی با دیوارهای قرمز رنگ می تواند شما را در خودش فرو ببرد.

مثل رنگ نارنجی، قرمز هم در صنعت بسته بندی مواد غذایی و رستوران داری اهمیت زیادی دارد و برانگیزنده اشتهاست. به همین دلیل طراحان داخلی حرفه ای اغلب پیشنهاد می کنند که برای اتاق غذاخوری از آن استفاده شود (اگر رژیم دارید رنگ آبی توصیه می شود). اثرات روانشناسی این رنگ به تندی آن بستگی دارد.

در حالی که قرمز تند می تواند ضربان قلب و فشار خون انسان را بالا ببرددر عوض اگر از سایه های گرمتر یا تیره تری مثل قرمز اخرایی یا قرمز آجری استفاده شود، به شما حس راحتی را القا می کند؛ اینها همان طیف هایی از قرمز هستند که به شما گرمی، راحتی و انرژی می بخشند و هیجان بیش از اندازه ندارند.

در فنگ شویی رنگ ها به دو دسته تقسیم می شوند: رنگ های «یین» که برای آرامش روح هستند و رنگ های «ینگ» که برای انگیزه و هیجان بخشی هستند. به خاطر اینکه اتاق خواب جایی برای استراحت و کسب آرامش است، رنگ های یین برای دکوراسیون آن مناسب ترند.

اگر میزان رنگ های ینگ اتاق خواب زیاد باشد، با وارد کردن استرس و بالا بردن هیجان مانع از آرامش فکری می شوند. با این حال بهتر است رنگ های به کار رفته در اتاق ها کاملا از گروه یین یا ینگ نباشند تا تعادل میان آرامش و انرژی برقرار شود.

- رنگ های ینگ: قرمز، بنفش، زرد، سفید، طلایی، نارنجی

- رنگ های یین: صورتی، سبز، آبی، خاکستری، سیاه



همچنین مشاهده کنید