جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
۹ سوالی که درباره دگزامتازون می پرسند
![۹ سوالی که درباره دگزامتازون می پرسند](/web/imgs/16/158/f10q31.jpeg)
درد جزء جدانشدنی بسیاری از درمانهای دندانپزشکی است. معمولا دندانپزشکان برای تسکین درد بیماران، مسکنهای خوراکی تجویز میکنند اما اگر درد با خوردن قرص مسکن التیام نیافت، تجویز بعدی آمپول دگزامتازون است...
وقتی دندانپزشکان تزریق این آمپول را به بیمار توصیه میکنند، برخی از آنها دچار تردید میشوند؛ چراکه دگزامتازون دارویی از خانواده کورتیکواستروئیدها (کورتون) است که در کنار آثار مثبتش ممکن است عوارضی هم برای برخی بیماران داشته باشد. آنچه میخوانید، مجموعهای از سوالهایی است که ممکن است درباره مصرف دگزامتازون پس از درمانهای دندانپزشکی در ذهن داشته باشید.
۱. آیا بعد از عصبکشی باید حتما دگزامتازون تزریق کنم؟
نه، دگزامتازون در موارد خاص و نادر بعد از درمان ریشه (عصبکشی) تجویز میشود و برای کنترل درد بعد از درمان ریشه، داروهای اصلی تجویزی، ضددردهای بدون نسخه مثل ایبوپروفن و استامینوفن و ترکیبهای کدئیندار هستند.
۲. آیا دگزامتازون میتواند بدون مراجعه به دندانپزشک، دندان مرا درمان کند؟
نه، دگزامتازون برای درمان دندان کاری انجام نمیدهد و فقط علایم را تا مدت محدودی پنهان میکند و حتی در طولانیمدت باعث مشکلات بیشتری مانند ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن و گسترش بیماریهای عفونی هم میشود.
۳. دندانپزشکم برای من دگزامتازون تجویز کرده است. آیا ممکن است پوکی استخوان بگیرم؟
نگرانی از عوارض کورتونها مانند پوکی استخوان، گسترش عفونتها و... در دوزهای معمول که دندانپزشکان در شرایط خاص تجویز میکنند، حداقل است و تقریبا میشود گفت نگرانیای در این مورد وجود ندارد.
۴. آیا با وجود کورتونی که دندانپزشک برایم تجویز کرده باید حتما آنتیبیوتیک بخورم؟
نه، در افراد سالم نیازی به مصرف آنتیبیوتیک به همراه کورتون در درمانهای دندانپزشکی وجود ندارد.
۵. من ورزشکار حرفهای هستم و قرار است تست دوپینگ بدهم. دندانپزشکم برایم دگزامتازون تجویز کرده است. ممکن است تست دوپینگم مثبت شود؟
بله. دگزامتازون میتواند قند خون را افزایش دهد و مصرف آن دوپینگ محسوب میشود.
۶. آیا در دوران بارداری مصرف دگزامتازون ممنوع است؟
نه. مصرف هر نوع دارو در دوران بارداری باید با مشورت پزشک معالج باشد. دگزامتازون جزو داروهای گروه C در بارداری است و مصرف آن در شرایط عادی توصیه نمیشود ولی در شرایط خاص با تشخیص پزشک معالج، مصرف آن ممنوع نیست.
۷. آیا دگزامتازون میتواند مرا چاق کند؟
عوارض طولانیمدت مصرف کورتونها افزیش وزن و علایم شبیه نشانگان کوشینگ است. ولی چاقی ناشی کورتونها متناسب نیست و تجمع بافتها در نواحی خاصی روی میدهد و چاقی بدریختی به شمار میرود. همچنین پوکی استخوان هم همراه با این حالت دیده میشود. ولی در دوزهای اندک دندانپزشکی، نباید نگران چنین عوارضی بود.
۸. دندانپزشک برای درمان درد شدید بعد از عصبکشی دگزامتازون را پای ریشه دندانم تزریق کرد. آیا کار درستی کرده است؟
بله، در شرایط خاص، تجویز موضعی کورتونها در مجاورت ریشه دندان، بعد از بیحسی در کتابهای مرجع ذکر شده است بنابراین کار اشتباهی نیست.
۹. آیا در مواقع دنداندرد میتوانم از داروخانه دگزامتازون تهیه و مصرف کنم؟
نه، دگزامتازون عوارض متعددی دارد و درمان درد دندان نیست. اگرچه علایم را میتواند بهمدت محدود کمتر کند ولی در نهایت علت درد شما باقی میماند که تنها راه درمان آن، مراجعه به دندانپزشک است. مصرف خودسرانه دگزامتازون سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند و عوارض جانبی متعددی دارد و چون درمان قطعی دندان انجام نمیشود و به تعویق میافتد، اوضاع شما و دندانتان وخیمتر خواهد شد. ضمن اینکه فروش آمپول دگزامتازون بدون نسخه ممنوع است.
دکتر علی مرسلی
متخصص درمان ریشه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست