یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
امام عسكریعلیه السلام نماد فضیلت ها
پیشگفتار
حضرت امام حسن عسكری علیهالسلام یازدهمین پیشوای شیعه است، رهبری كه در تمام عمر كوتاه خویش (۲۸ سال) مدتی را در پادگانی در سامرا، به همراه پدرش امام هادی علیهالسلام، تحت مراقبت بسیار شدید دستگاه استبدادی خلفای بنی عباس قرار داشت، و بعد از شهادت پدر بزرگوارش، این حالت استمرار یافت و نیز بارها به زندان جباران زمان، گرفتار شد.
دوران امامت آن رهبر بزرگ الهی بیش از شش سال به درازا نكشید. آن بزرگوار، همانند پدرانش به همه فضائل و خوبیها آراسته و از همه بدیها پیراسته بود. او آن چنان در قله شكوهمند كمال و فضیلت قرار داشت كه نه تنها دوستان و پیروانش او را ستودهاند بلكه دشمنانِ كینه ورز و سرسخت، به مدح و ستایش او پرداختهاند. برای نشان دادن این حقیقت، به چند نمونه اشاره میشود.نزد آن امام معصوم بودم. حضرت در حال نوشتن نامه بود كه وقت اداء نماز فرا رسید، آن بزرگوار نامه را به سویی نهاد و برای خواندن نماز حركت كرد. از نماز كه فارغ شد، دوباره تشریف آورد و قلم را برداشت و شروع كرد به نوشتن نامه.
●تجلی فضائل
احمدبن عبیدالله بن خاقان - كه پدرش از مُهرههای مهم دستگاه خلافتِ ستم پیشه بنی عباس و از وزیران آن به شمار میرفت و خود نیز از مخالفان و معاندانِ سرسخت امامان علیهمالسلام بود و كه در برههای، از طرف حكومت، مسئولیت گرفتن مالیات را در قم، به عهده داشت ـ میگوید:
من در سامرا ندیدم و نشناختم مردی را در میان علویان، همانند حسن بنعلی. وی از جهت وقار، عفاف، بزرگواری و بخشندگی، در میان علویان، فرماندهان ارشد نظامی، وزراء و همه مردم، «نمونه و الگو» بود. و با هر كس سخن می گفتی، او را میستود و به نیكی یاد میكرد.*
روزی ابو محمد بر پدرم عبیدالله بن خاقان وارد شد، من او را نگریستم؛ آثار بزرگی و عزت و جلالت از سیمای او پیدا بود. پدرم، مقدم او را گرامی داشت و او را بسیار تكریم كرد. من از این روش پدرم، ناراحت و عصبانی شدم، از او سبب این بزرگداشت را پرسیدم، و خواستم كه آن شخصیت را به من معرفی كند، پدرم گفت:
«او پیشوای شیعیان و بزرگ خاندان بنیهاشم است. او كسی است كه شایستگی پیشوایی امت را دارد، چون خصلتهای برجستهای دارد؛ همچون؛ فضیلت، پاكی، وقار و متانت، صیانت نفس، زهد و بیرغبتی به دنیا، عبادت، اخلاق نیكو، صلاح و تقوا.»
آنگاه احمد بن عبیدالله میافزاید:
ابومحمد ابن الرضا، در نهایت بزرگی و والائی بود.»(۱)
●اخلاق و تحول آفرینی
حكومت ستمگر بنی عباس، امام عسكری علیهالسلام را نزد شخصی به نام: علی بن نارمش ـ كه یكی از عناصر جنایتكار و از دشمنان سرسخت آل ابوطالب بود ـ زندانی كرد. سران بنی عباس به او گفتند: ابومحمد ابنالرضا را تا توان داری، آزار و اذیت ده و او را به قتل برسان.
از زندان نمودن حضرت، چند روزی نگذشت، تا این كه دیدند علیبن نارمش با آن همه دشمنی و عداوت، در برابر امام سر به زیر افكنده و آن چنان جذبه و عظمت و خُلق و خوی حضرت عسكری در او تأثیر نهاده كه به حضرت نگاه نمیكند.
وقتی امام عسكری علیهالسلام از این زندان خلاص شد، علی بن نارمش آن چنان دچار تحول روحی و معنوی گردید كه دیدگاهش درباره حضرت، تغییر یافت و در گروه شایستگان زمان قرار گرفت.(۲)
ابوهاشم میگوید: روزی در محضر امام عسكری علیهالسلام بودم، آن حضرت فرمود:
«یكی از درهای بهشت، «بابُ المعروف» است. از آن در كسی داخل بهشت نمیشود مگر این كه در دنیا كارهای نیك انجام داده و به مردم كمك و خدمت نماید.»
بار دیگر امام حسن عسكری علیهالسلام را نزد صالح بن وصیف زندانی كردند، او نیز شخصی پلید و بی رحم بود. گروهی از جنایت پیشگان بنی عباس نزد صالح بن وصیف رفتند و درباره امام به گفت و گو پرداختند. زندانبان به آنان گفت: آخر من چه كار كنم؟ دو نفر از بدترین افراد را بر او گماشتم، بعد از گذشت چند روز، با شگفتی دیدم آن دو، به نماز، عبادت و روزه روی آوردهاند، به آنان گفتم: چه چیز اتفاق افتاده است؟ گفتند:
«ما چه گوییم در مورد مردی كه روزها روزه و شبها تا سحر نماز میخواند، كمتر سخن میگوید و به كارهای غیر ضروری نمیپردازد! ما هنگامی كه به او مینگریستیم، بدنمان به لرزه میافتاد و توان استقامت در خود نمیدیدیم.»(۳)
●سخاوت و بخشندگی
امام حسن عسكری علیهالسلام مانند اجداد بزرگوارش در بخشندگی و كمك به مردم، یگانه روزگار بود. شخصی به نام محمد بنعلی همراه پدرش ـ كه از خاندان علویان بودند؛ ولی از گروه واقفیه به شمار میرفتند ـ در زندگی دچار بحران شدند و در مضیقه مالی سختی قرار گرفتند.
وی میگوید: پدرم گفت: برویم نزد این مرد ـ امام حسن عسكری ـ چون خصلت «بخشندگی» او را زیاد شنیده بودیم. در راه كه میرفتیم، پدرم گفت: ای كاش آن حضرت برای برآورده شدن سه نیاز من، كمكم كند! من هم با خود گفتم: ای كاش به سه نیاز من توجه و عنایت كند!
نزد آن حضرت رفتیم، از حال ما پرسید، پاسخ دادیم. هنگامی كه با امام خداحافظی كرده و از خانه خارج شدیم، خادم حضرت آمد و به اندازهای كه نیاز داشتیم و آرزو كرده بودیم، كیسههایی از اشرفی به ما داد.
آنان با آن كه از امام عسكری علیهالسلام كرامت دیدند؛ ولی دست از مرام خود برنداشتند.(۴)
●پاسداشتِ نماز
امام عسكری علیهالسلام به نماز اول وقت بسیار اهتمام میداد و نماز را بزرگ میداشت. ابوهاشم جعفری كه یكی از یاران خاص و ویژه آن بزرگوار بود، میگوید:نزد آن امام معصوم بودم. حضرت در حال نوشتن نامه بود كه وقت اداء نماز فرا رسید، آن بزرگوار نامه را به سویی نهاد و برای خواندن نماز حركت كرد. از نماز كه فارغ شد، دوباره تشریف آورد و قلم را برداشت و شروع كرد به نوشتن نامه.(۵)
●ترغیب به خدمت رسانی
ابوهاشم میگوید: روزی در محضر امام عسكری علیهالسلام بودم، آن حضرت فرمود:«یكی از درهای بهشت، «بابُ المعروف» است. از آن در كسی داخل بهشت نمیشود مگر این كه در دنیا كارهای نیك انجام داده و به مردم كمك و خدمت نماید.»
تا این را از حضرت شنیدم، خدا را سپاس گفتم و بسی خشنود گردیدم؛ زیرا یكی از برنامههای زندگی من، خدمت رسانی به مردم و رفع نیاز پابرهنگان و محرومان بود. تا این مطلب در دلم گذشت، حضرت به من نگاه كرد و فرمود:
«بله، كسانی كه در این جهان به مردم كمك میكنند، در جهان دیگر نیز سر بلند و جایگاه آنان برجسته است. ای ابوهاشم! خدا تو را از این گروه قرار دهد، خدای تو را رحمت كند.»(۶)
پینوشتها:
ما رأیتُ ولا عرفتُ بسرّمن رأی، رجلاً من العلویهٔ مثل الحسن بن علی فی هدیه و سكونه و عفافه و نبله و كرمه عند اهل بیته و بنی هاشم... .
۱- اصول كافی، ج۱، ص ۵۰۳/ مناقب آل ابیطالب علیه السلام، ج ۴، ص ۴۲۳/ سیرهٔ الائمه، ج ۲، ص ۵۰۲.
۲- اصول كافی، ج ۲، ص ۵۰۸.
۳- همان، ص ۵۱۲.
۴- همان، ص ۵۰۶.
۵ و ۶- انوارالبهیّه، شیخ عباس قمی، ص ۱۵۴.
منبع:
مجله كوثر، شماره ۶۰ .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست