یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

موشک میان برد هوا به هوای R ۲۷


موشک میان برد هوا به هوای R ۲۷

موشک هوا به هوای میان برد R ۲۷ یکی از تسلیحات اصلی جنگندهء میگ ۲۹ به شمار می رود این موشک در سازمان ناتو با نام AA ۱۰ ALAMO آلامو شناخته می شود

موشک هوا به هوای میان‏برد R-۲۷ یکی از تسلیحات اصلی جنگندهء میگ-۲۹ به شمار می‎‏رود. این موشک در سازمان ناتو با نام AA-۱۰ ALAMO (آلامو) شناخته می‏شود. موشک R-۲۷R یکی از گونه‏های R-۲۷ است که از نظر مشخصات فنی، بسیار به مشابه آمریکایی خود یعنی AIM-۷M (اسپارو) شباهت داشته و برابری می‏کند، هرچند که در بسیاری موارد (مانند برد بیشتر و سرجنگی قوی‏تر)، از رقیب آمریکایی خود برتر می‏باشد. پس از اتحاد آلمان، میگهای۲۹ (آلمان‏شرقی) و تسلیحات مربوط به آنها در اختیار لوفت‏وافه (نیروی هوایی آلمان‏غربی) قرار گرفت. پس از این بود که تسلیحات میگ۲۹ و مشخصات رادار آن در اختیار ناتو و اسرائیل قرار گرفت.

● طراحی ماجولار

نوع طراحی R-۲۷ به گونه‏ای است که از قطعات و بخش‏های مجزا ساخته شده است که بر این پایه، گونه‏های مختلفی از موشکهای هوا به هوای روسی طراحی و توسعه یافته‏اند. در اتحاد شوروی، موشکهای بسیاری بر پایهء این موشک طراحی و ساخته شدند که از هدفیابی حرارت موتور هواپیماها (Infrared Homing) یا هدفیابی نیمه فعال راداری (Semi-Active Radar Homing) یا هدفیابی تمام راداری (Active Radar Homing) بهره می‏بردند.

مدل ALAMO-C یا R-۲۷AE بردی حدود ۱۳۰ کیلومتر دارد در حالی که گونه‏های دیگر این موشک، بردی بین ۷۰ تا ۱۷۰ کیلومتر دارند. مدل AE و گونه دریاپایهء (Naval Version) آن یعنی EM (نوعی که بر علیه اهدافی که در سطح دریا پرواز می‏کنند) از آشیانه‏یاب فعال راداری بهره می‏گیرند. همچنین مدل R-۲۷P موشکی است ضدرادار و بر علیه رادارهای پرنده مانند آواکس به کار می‏رود و مسیر خود را از طریق امواج رادار آواکس به دقت پیدا می‏کند.

R-۲۷ به طور استاندارد، موشکی میان برد است که نیاز به هدایت اولیه از سوی رادار هواپیمای شلیک کننده دارد. حدس زده می‏شود که موشک آلامو به سال ۱۹۸۵ به خدمت درآمده و بر روی جنگنده‏های نسل چهارم نظیر میگهای۲۹ و سوخوهای۲۷ (که آن زمان جنگنده‏های تراز اول اتحاد شوروی محسوب می‏شدند) نصب شده است.

R-۲۷ می‏تواند در نبردهای نزدیک و سنگین هوایی یا نبردهای دوربرد هوایی که هواپیمای دشمن دیده نمی‏شود (BVR) به کار رود. این موشک می‏تواند اهدافی را که از جهت‏های مختلف هوایی می‏آیند یا اهدافی را که در نزدیکی سطح زمین یا سطح دریا پرواز می‏کنند، در هر شرائط آب و هوایی، ساقط کند. همچنین می‏تواند بر ضد پرنده‏های بدون سرنشین یا موشکهای کروز نیز به کار رود.

R-۲۷R از جستجوگر (هدفیاب) نیمه‏فعال راداری بهره می‏گیرد. R-۲۷R همچنین از یک رادار داخلی، یک فیوز مجاورتی و یک فیوز ضربه‏ای استفاده کرده و سرجنگی موشک، ضدصاعقه طراحی شده است.

▪ سیستم هدایت موشک تا رسیدن به هدف، در دو مرحله انجام می‏شود:

۱) هدایت و اصلاح مسیر در ابتدای مسیر پروازی موشک

۲) هدایت نهایی (هدفیابی دقیق یا Homing)

البته هدایت موشک زمانی امکان‏پذیر می‏شود که هدف مورد نظر در برد رادار جنگنده قرار گرفته و رادار بتواند بر روی آن قفل شود. موشک به نحوی هدایت می‏شود که بهترین مسیر را جهت رسیدن به هدف و انجام مرحله آشیانه‏یابی دقیق و سپس انفجار فیوز مجاورتی، انجام دهد.

این موشک همچنین قادر است هدف خود را از فریبنده‏هایی نظیر دود و حرارت فرعی (Decoys) ایجاد شده جهت انحرافش تشخیص داده و همچنین هنگامی که از برد رادار جنگندهء شلیک‏کننده نیز خارج می‏شود به حرکت در مسیر صحیح خود ادامه دهد. همچنین می‏تواند به اهدافی که در ارتفاع خیلی کم و خارج از زاویهء دید پرواز می‏کنند اصابت کند.

این موشک یک کانارد (بالچه کوچک جلویی موشک) با طراحی آیرودینامیک، به همراه بالچه‏هایی آیرودینامیکی صلیب شکل در مرکز بدنهء خود دارد. سطوح کنترلی پروانه‏ای شکل به موشک این قدرت را می‏دهند که جهت حرکتش سمت چپ یا راست منحرف شود یا به سمت بالا و پائین به خوبی مانور نماید ضمن اینکه به پایداری موشک در حین این چرخشها کمک می‏نمایند. هر کدام از ۴ سطح کنترلی نصب شده روی موشک، به یک پمپ هیدورلیکی مجهز هستند که این پمپ از روغن موجود در مخزن موشک برای تامین فشار هیدرولیکی مورد نیاز حرکت بالچه‏های کنترلی، نیروی مورد نیاز را فراهم می‏آورد. سطوح کنترلی درست بالای این سیستم هیدرولیک نصب شده‏اند و هنگامی که هدفیابی نهایی در دستور کار موشک شلیک شده قرار می‏گیرد، این سطوح توسط پمپ هیدرولیکی تغییر مسیر صحیح را به طوری که تعادل موشک برهم نخورد انجام می‏دهند.

● ایراد سیستم نیمه‏فعال راداری

در هدف‏یاب‏های نیمه‏فعال راداری نظیر سیستم هدایتگر موشک اسپارو، رادار هواپیمای شلیک کنندهء موشک، باید تا زمان اصابت موشک شلیک شده به سمت هدف، روی هدف، قفل بماند و به همین دلیل، در طول این مدت، جنگنده دچار فلج تاکتیکی می‏شود و نمی‏تواند با اهداف دیگر هوایی درگیر شود. این مشکلی بود که برای جنگنده‏های F-۴ در جنگ ویتنام هنگام شلیک موشک اسپارو پیش آمد و تعدادی از این هواپیماها به جهت قفل ماندن رادارشان بر روی هدف، خود طعمهء میگهای ویتنامی شدند.

● خصوصیات

▪ عملکرد: موشک هوا به هوا

▪ سازنده: ویمپل (Vympel)

▪ کشور سازنده: روسیه

▪ پیشرانه: راکت تک مرحله ای با سوخت جامد

▪ طول:۳.۷ متر

▪ قطر: ۲۳۰ میلی متر

▪ برد: ۱۸۴ کیلومتر

▪ سیستم هدایت: هدایت نیمه فعال راداری/حرارت یاب

▪ سرعت: ۴ ماخ

▪ کلاهک: ۳۹ کیلوگرمی

▪ پلتفورم : Su-۲۷ / Su-۳۰ / Su-۳۲ / Su-۳۴ / Su-۳۵ / Su-۳۷/Yak-۱۴۱/MIG-۲۹

امیرحسام ملائی یگانه

http://moshaki-nezami.blogfa.com

منبع: وبلاگ ارتش ش ا ه ن ش ا ه ی ایران

نویسنده:دوست محترم بنده آقا رضا