چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

افتخار بزرگ, مزایای ویژه


افتخار بزرگ, مزایای ویژه

گفت وگو با مهندس محمد نیکوخصال, مدیر عامل گروه صنعتی نیکو ابهر

شرکت ابهر رئیس فعالیت خود را در زمین تولید الیاف بهداشتی پلی پروپیلن، پلی‌استرالیاف دو جزئی و منسوخ نبافته در استان زنجان آغاز نموده است.

ابهر رئیس که از واحدهایتابعه گروه صنعتی نیکوابهر می‌باشد. علاوه بر تولید الیاف مصنوعی، منسوجات نبافته اسپان لیس و ترموباندینگ به تولید پلیمرهای سینیکونی، انواع نخ‌های ظریف پنبه‌ای شانه شده، انواع نخ‌های متراکم و ابریشم نیم تاب، لایکرا و بازیافت انواع پلیمرها نیز می‌پردازد.

این شرکت در سال جاری توانسته عنوان صادر کننده نمونه را به کارنامه سایر موفقیت‌های خود اضافه نماید. به همین دلیل گفت‌وگوئی با مدیر عامل این شرکت انجام دادیم اگرچه مصاحبه‌های نمابری! هرگز لطف مصاحبه‌های شفاهی و دررو را ندارد!

ـ در مورد مشخصات محصولات تولیدی این شرکت توضیحاتی ارائه نمائید.

ـ الیاف پلی پروپیلن و پلی‌استر در ظرافت‌های ۷/۱ و ۲/۲ و ۳/۳ و ۷/۶ دسی‌تکس

ـ الیاف دو جزئی Bicomponent از پلیمرهای پلی پروپیلن، پلی‌استر، پلی‌اتیلن در ظرافت‌های ۷/۱ و ۲/۲ و ۳/۳ و ۷/۶ دسی‌تکس

ـ منسوجات نبافته ترموباندینگ در عرض‌ها و گرماژهای مختلف از الیاف پلی‌استر و پلی پروپیلن.

از موارد مصرف محصولات فوق می‌توان به صنایع بهداشتی، آرایشی تولید پوشاک بچه، و حرارتی فیلترهای مختلف، پرکننده‌ها و جذب کننده‌های روغن اشاره نمود.

این شرکت دارای آزمایشگاه مجهز به مدرنترین وسایل آزمایشگاهی بوده و کلیه آزمون‌های مربوط به انواع گرانول‌های پلیمری، الیاف و منسوجات بی‌بافت را در کوتاه‌ترین زمان و با بالا بردن سطح دقت انجام می‌دهد.

▪ به عقیده شما چه ویژگی‌هائی باعث انتخاب ابهر رئیس به‌عنوان صادر کننده نمونه سال ۸۵ شد؟

ـ از اصول برجسته این گروه که آن را در وضعیت صنعت نساجی امروز کشور و جهان همچنان موفق وسربلند نگاه داشته است می‌توان به این موارد اشاره نمود: مدیریت توانمند با تخصص مرتبط با این صنعت، استفاده از پرسنل تحصیلکرده جوان و فعال درکنار بهره‌گیری از افراد با تجربه و متخصص فعالیت برمبنای برنامه‌ریزی‌ەای بلند مدت، حرکت همگام با صنعت روز دنیای و استفاده از تکنولوژی مدرن در امر تولید، ارتباط مستمر مدیریت و پرسنل متخصص گروه با پیشگامان و خبرگان خارجی این صنعت، نوآوری در محصول و کیفیت بالای تولیدات مطابق با استانداردهای جهانی، اخذ پروانه بهداشتی - استانداردهای داخلی و گواهینامه‌های بین‌المللی تضمین کیفیت ISO ۹۰۰۱، حضور پررنگ در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی و انجام به موقع تعهدات خریداران خارجی می‌باشد.

▪ صادرات ابهر رئیس به کدام کشورها انجام می‌شود و مشکلات صادراتی شرکت چیست؟

ـ صادرات این شرکت بیشتر به کشورهای اروپائی مانند آلمان، ایتالیا، فرانسه و کشورهای ترکیه، آذربایجان، ارمنستان و... می‌باشد. از مشکلات صادراتی می‌توان به

۱) عدم پرداخت به موقع جوائز صادراتی اشاره نمود به‌طوری که این جوائز گاهی با ۵/۱ تا ۲ سال تأخیر به دست صادر کننده می‌رسد و عملاً تأثیرات خود را از دست می‌دهد.

۲) عدم وجود سنخیت میان نرخ تورم داخلی با میزان جوایز صادراتی در نظر گرفته شده از دیگر مشکلات است.دقت فرمائید این مبلغی که تحت عنوان جایزه صادراتی به صادر کننده پرداخت می‌گردد در واقع جبران بخشی از خسارت وارده بهصادر کننده از بابت تثبیت نرخ ارز می‌باشد و نه جایزه.

به هر حال به نظرم میزان جایزه صادراتی می‌باید حداقل به میزان ما به التفاوت نرخ ارز تعیین شده با میزان تورم سالیانه محاسبه و پرداخت گردد.

۳) پرداخت تسهیلات صادراتی به صادرکنندگان به مبنای نرخ بهره جهانی (Libor)

۴) ایجاد تسهیلات ویژه به صادرکنندگان در قالب پرداخت بخشی از هزینه‌های حمل و نقل، حضور در نمایشگاه‌های خارجی، بازاریابی و... می‌توان مفید باشد.

۵) واقعی کردن و بروز نمودن نرخ‌های پایه اقلام صادراتی

۶) کاهش نرخ تعرفه مواد اولیه وارداتی به منظور کاهش قیمت تمام شده کالاهای ساخته شده صادراتی

۷) برقراری روابط ویژه و حسن همجواری با کشورهای همسایه و همچنین اتحادیه‌های منطقه‌ای و جهانی به منظور کاهش و یا حذف موانع تعرفه‌ای صدور کالاهای ایرانی

استحضار دارید که صادرکنندگان ایراین در شرایط مساوی از نظر کیفیت و قیمت به دلیل موانع تعرفه‌ای اعمال شده از سوی بریخ کشورها قادر به رقابت با صادرکنندگان سایر کشورها نمی‌باشند. انعقاد قراردادهای دو جانبه در خصوص حذف این موانع می‌تواند کمک بزرگی به صادرکنندگان ایرانی باشد و در نهایت دخالتدادن تشکل‌های صنفی و صادرایت در تدوین قوانین و مقررات صادراتی و حضور یک نماینده از این تشکل‌ها در شورای‌عالی صادراتی و یا سایر مراجع تصمیم گیرنده دیگر

▪ آیا بابت این انتخاب تسهیلات یا مزایای خاصی به ابهر ریس تعلق گرفته است؟

ـ در خصوص تسهیلات اختصاص یافته به صادرکنندگان بدون شک انتخاب یک شرکت به‌عنوان صادر کننده نمون در سطح کشور، یک افتخار بزرگ بوده و دارای مزیت‌ها ویژه‌ای می‌باشد. بخشی از این مزیت‌ها مربوط به بخش اقتصادی و تجاری می‌شود. از قبیل تسهیلاتی که برای این شرکت‌ها از نظر گشایش اعتبار، تسهیلات بانکی، ترخیص کالا، اولویت قائل شده در اعطای جوایز صادراتی، تسهیلا بازرسی کالا و... قائل می‌گردند که در جای خود بسیار مفید و قابل اعتنا می‌باشد.

اما بخشی دیگر آن از نظر اعتباری و حیثیتی می‌باشد که به‌نظر من اهمیت آن از بخش اول آن اگر بیشتر نباشد کمتر نیز نخواهد بود.

▪ برنامه‌های آتی شرکت در جهت توسعه بازارهای خارجی چیست؟

ـ همان‌طور که می‌دانید که شرکت ابهر رئیس یکی از زیر مجموعه‌های گروه صنعتی نیکو می‌باشد و هم اینک در مجموعه نیکو چندین طرح و پروژه جدید Hi-Tech در مرحله راه‌اندازی آزمایشی می‌باشد و یا در حال نصب ماشین آلات است که می‌توان از افتتاح فاز یک پروژه اسپان لیس یاد نمود که دارای ظرفیت روزانه ۲۵ تن می‌باشد و هم اینک فاز دوم این پروژه نیز در دست نصب می‌باشد که پس از تکمیل آن جمع تولید این پروژه به روزانه ۷۵ تن بالغ خواهد شد.

ضمناً این پروژه در خاورمیانه منحصر به فرد و در جهان از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی‌نماید و یا می‌توان به پروژه تولید الیاف Bicomponrnt و یا الیاف Hollow اشاره نمود که در حال گذراندن تولیدات آزمایشی خود می‌ابشد که این تکنولوژی نیز بسیار پیشرفته و در ایران جدید می‌باشد، تولید نخ‌های بسیار ظریف Compact در سیستم ریسندگی رینگ را می‌توان نام برد مجموع تمامی این کارخانجات در گروه صنعتی نیکو امکان تولید روزانه حداحقل یکصد و بیست تن انواع محصول از قبیل انواع نخ‌های رینگ واپن اند و الیاف مصنوعی، منسوج نبافته، گرانول بازیافت شده و... را شامل می‌گردد که اولا خود به‌صورت یک شهرک در صنعت نساجی با محصولات متنوع تبدیل گردید است و ثانیا این حجم از تولیدات قابل جذب در بازارهای داخلی نمی‌باشد چه از نظر حجم تولیدات و چه از نظر تنوع محصول، لذا این گروه چاره‌ای ندارد جز این که با توسعه بازارهای هدف صادراتی خود نسبت به فروش حداقل ۷۵ درصد از کل تولیدات خود در سطح جهانی بازاریابی اقدام نماید و هم اینک نیز اقدامات مقیدی در این راستا به عمل آمده و با تأسیس دفاتر در کشورهای آلمان و امارات متحده عربی در جهت تحقق این هدف گام برمی‌داریم و امیداواریم در سال‌های آینده به هدف صادراتی سالیانه تا ۵۰ میلیون دلار برسیم.

▪ در شرایطی که از بحران و رکود صنعت نساجی به کرات یاد می‌شود، ابهر رئیس با اتخاذ چه تصمیماتی موفق عمل می‌نماید؟

ـ بنده چندان با وجود بحران و رکود در صنعت نساجی موافق نیستم. نظرم می‌توان شرکت‌های نساجی را در دو بخش تعریف نمود بخش اول آن دسته از کارخانجات نساجی که توانسته‌اند خود را با تکنولوژی و قوانین تجاری روز هماهنگ سازند و به موقع ساختارهای مالی و نیوری انسانی خود را بازسازی نموده و خود را با دنیای روز تطبیق نمایند به نظر من این دسته از کارخانجات که تعدادشان کم هم نیست نه تنها با بحران و رکورد به روبه‌رو نیستند بلکه به خوبی شرکت خود را اداره می‌کنند و به تولید و صادرات هم می‌پردازند و به خوبی نیز می‌توانند خود را توسعه دهند.

بخش دوم آن دسته از کارخانجاتی هستند که به‌موقع نتوانسته‌اند خود را با شرایط روز تطبیق دهند که البته تعدادشان کمتر از بخش اول است و طبیعتاً مشکل‌دار هم هستند و این کاملاً طبیعی است و در تمام دنیا هم نمونه‌هائی از این بنگاه‌ها را می‌توان سراغ گرفت و مشکلات این بخش را نباید به کل صنعت نساجی تعمیم داد.

ابهر ریس و سایر کارخانجات گروه صنعتی نیکو از آن بخش کارخانجاتی هستند که توانسته‌اند در سایه مدیریت علمی و نوین در فرصت مناسب خود را بازسازی کرده و از قافله صنعت جهانی عقب نماندند.

البته هنوز هم قوانین دست و پاگیر و در مواردی ضد تولیدی وجود دارد که مانع از این حرکت رو به جلو با سرعت مناسب می‌گردد ولی اراده‌ای قوی در بین مسئولین محترم صنعت کشور در جهت از بین برداشتن این مشکلات وجود دارد که امیدوار کننده بوده و افق‌های روشن‌تری را برای این صنعت ترسیم می‌نماید.

در خاتمه از مسئولین محترم مجله نساجی امروز که مسائل و مشکلات صنعت نساجی را با علاقه و دلواپسی خاص پیگیری می‌نمایند تشکر می‌کنم و به این عزیزان به‌خاطر انتشار مجموعه‌ای که با هم بار علمی و تحقیقی دارد و هم مسائل مربوط به صنعت را به خوبی مطرح و تجزیه و تحلیل می‌نماید، تبریک می‌گویم.