پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

خطرهای دیجیتالی


خطرهای دیجیتالی

شاید تصورش هم برای شما مشکل باشد که ابزارهایی که در ظاهر به چشم شما بی خطر هستند, در زمانی بتوانند به قدری سلامتی شما را تهدید کنند که شما دیگر قادر نباشید از این ابزارها استفاده کنید

شاید تصورش هم برای شما مشکل باشد که ابزارهایی که در ظاهر به چشم شما بی‌خطر هستند، در زمانی بتوانند به قدری سلامتی شما را تهدید کنند که شما دیگر قادر نباشید از این ابزارها استفاده کنید. بعد از ماوس، صفحه کلید رایانه می‌تواند مضرترین ابزار جانبی باشد که سلامت شما را تهدید می‌کند. اگر جزو آن دسته از کاربران هستید که در طول روز مدت زمان زیادی را برای کار با رایانه صرف می‌کنید باید بدانید که دستان شما از ناحیه شانه‌ها گرفته تا مچ دست در صورت استفاده نادرست از ماوس یا کیبورد، بسیار آسان‌تر از آن‌چه که فکرش را بکنید از کار خواهند افتاد. در زمان استفاده از صفحه کلید رایانه دستان شما باید به شکلی روی آن قرار گیرد که زاویه میان ساعد و بازوی شما ۹۰ درجه باشد. صفحه کلید شما باید به طور مستقیم مقابل جایگاهی قرار داشته باشد که شما قرار گرفته‌اید و از قرار دادن آن به شکلی زاویه دار خودداری کنید. در میان استفاده خود از کیبورد هر چند وقت یک بار دستان خود را از روی آن برداشته و روی ران‌های‌تان قرار دهید. شیب صفحه کلیدتان را به شکلی تنظیم کنید که مچ دست شما به شکلی مستقیم و صاف روی آن قرار بگیرد و به هیچ وجه در زمان تایپ کردن صفحه کلید شما به عقب خم نشود. توجه داشته باشید که در زمان تایپ، دکمه‌های صفحه کلید را به شکلی بسیار آرام بفشارید و در این حالت عضلات مربوط به شانه‌ها، بازوها و انگشتان‌تان را بسیار شل نگه دارید تا خودشان به راحتی روی صفحه کلید به حرکت درآیند. فشردن بیش از حد یک کلید ممکن است که باعث شود به رگ‌های دست شما فشار وارد شود و به شکلی باعث ایجاد تورم در آن‌ها شود. دقت داشته باشید که صفحه کلید شما در جایگاهی قرار بگیرد که نیازی نباشد دست‌های شما برای قرار گرفتن روی آن بیش از حد کشیده و دراز شوند. بهتر است که ماوس شما در نزدیک‌ترین مکان نسبت به کیبورد شما قرار گیرد که نیازی به حرکت بیش از حد دست‌ها برای کار با این دو ابزار نباشد.

● چشم‌هایم را دوست دارم

کاربرانی که مدت زمان زیادی را صرف کار با رایانه می‌کنند، بیشترین آسیب‌ها را متوجه چشم‌های خود می‌کنند. صفحه نمایش رایانه‌ها به دلیل این که اشعه‌های مضری را از خود ساطع می‌کنند، لطمات جبران ناپذیری را به چشم کاربران وارد می‌کنند. فاصله بسیار کمی که بین کاربر و صفحه نمایش وجود دارد، این ضرر را چند برابر متوجه شخص می‌کند.

در هنگام استفاده از این ابزارها، معمولا نکاتی را باید به دقت رعایت کرد تا بتوان میزان صدمه‌ای را که به سیستم بینایی وارد می‌شود به طریقی کاهش داد.

حتما باید دقت شود که فاصله استاندارد چشم تا صفحه نمایش به درستی تنظیم شود تا چشم بعد از مدتی دچار خستگی نشود. بر اساس استانداردهای جهانی بهترین فاصله بین چشم و صفحه نمایش بین ۵۰ تا ۷۵ سانتی‌متر می‌باشد.

انعکاس هرگونه نور، اعم از نور طبیعی خورشید و انواع لامپ‌ها روی صفحه نمایش رایانه، می‌تواند برای دید کاربر ایجاد مشکل کند. به گونه‌ای‌که برای دیدن صحیح تصاویر فشار مضاعفی به چشم وارد می‌کند. وجود گرد و غبار روی صفحه نمایش رایانه، موجب می‌شود کاربران فشار زیادی برای دیدن تصویر مورد نظر به چشم خود وارد کنند، از این رو باید قبل از استفاده از رایانه، به دقت صفحه نمایش آن را تمیز کرد. به این نکته باید توجه داشته باشید که این گرد و غبارها در زمانی که مانیتور روشن باشد دیده نمی‌شوند و به همین خاطر ممکن است که شما فکر کنید مانیتورتان تمیز است.

عد از استفاده طولانی مدت از رایانه، چشم‌ها نیاز به استراحت کافی دارند. پس باید برای مدت کوتاهی چشم‌ها را ببندیم، تا سیستم بینایی برای استفاده‌های آتی انرژی کافی داشته باشد. پلک زدن پی‌درپی، در هنگام استفاده از صفحه نمایش موجب خیس شدن چشم می‌شود، که این کار به رفع خستگی چشمان کاربر کمک می‌کند. لازم به ذکر است که بر اساس تحقیقات به دست آمده از سوی گروهی از متخصصان، باید بعد از هر ۱۰ دقیقه کار با رایانه، به نقطه‌ای دیگر نگاه کرد تا اثر اشعه تابیده شده به چشم برای مدتی کاهش پیدا کند.

● پرینتر خطرناک‌تر از سیگار

گروهی از دانشمندان آزمایشگاهی در انگلستان، پس از انجام تحقیقات گسترده‌ای در خصوص مضرات تجهیزات رایانه‌ای به نتایج جالبی دست پیدا کرده‌اند. آن‌ها معتقدند که آسیبی که از طریق پرینتر به کاربران وارد می‌شود، به مراتب بیشتر از صدمه‌ای است که سیگار به ریه افراد سیگاری وارد می‌کند. تحقیقات این گروه نشان دهنده این مطلب است که حدود ۳ درصد از پرینتر‌های موجود در بازار، اشعه‌ای از خود ساطع می‌کنند که برای بدن مضر است و استفاده طولانی مدت از آن، می‌تواند خطرات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

● گاهی این‌جا گاهی آن‌جا

درد عضلات و مفصل‌ها در هنگام استفاده طولانی مدت از رایانه، یکی از شایع‌ترین عوارض استفاده از این فناوری می‌باشد. ثابت بودن عضلات گردن و مهره‌های ستون فقرات در هنگام کار با رایانه، موجب وارد آمدن فشار روی ماهیچه‌های فرد و تاندون‌های او می‌شود و دردهای زیادی را به دنبال خواهد داشت. به گفته پزشکان متخصص ارتوپدی، کمر دردهای ناشی از نشستن مداوم روی صندلی، به منظور استفاده از رایانه، مدت زمان بیشتری را نیاز دارند تا کاملا مداوا شوند. به گفته این پزشکان، باید پس از ۳۰ دقیقه نشستن روی صندلی، یک سری حرکات نرمشی مخصوص گردن و زانوها انجام شود تا بدن برای فعالیت‌های بعدی آماده شود.

نویسنده: گلسا ماهیان