جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

درباره حضور كریمی در بایرن آلمان جادوگر نمی خواهد


علی كریمی ستاره فوتبال ایران به بایرن مونیخ میرود و به زودی رویای آنهایی كه هر روز در ستایش او سخن می گفتند و می نوشتند و منتظر هنرنمایی او البته با لقب جادوگر در فوتبال اروپا بودند, به حقیقت می پیوندد

دیروز صبح بیش و كم تمام روزنامه های ورزشی صفحه اول خویش را به عكس علی كریمی و خبر انتقال او اختصاص داده بودند و نه تنها به عكس و تیتر یك اكتفا نكرده بودند بلكه با ذوق زدگی از درخشش او هم صحبت كرده بودند. اما اكنون باید دید كه بایرن مونیخ انتخاب مناسبی برای كریمی هست یا نه:

۱- تومیسلاو ژیداك روزنامه نگار كروات كه دوست نزدیك میروسلاو بلاژویچ است، هنگام بازی های مقدماتی جام جهانی ،۲۰۰۲ بازی های ایران را به دقت دنبال می كرد. پس از بازی ایران و ایرلند و آن شب نكبتی آزادی كه در آن تماشاگران به چیرو برای اولین بار اعتراض كردند، ژیداك دلیل اصلی نرسیدن ایران به جام جهانی را علی كریمی دانست. این را خود بلاژویچ در جمعی خصوصی می گفت كه دوست صمیمی اش از كرواسی تماس گرفته و گفته: «كریمی تیم تو را بدبخت كرد.» كریمی آن روزها با خداداد مقایسه می شد و اینكه او نتوانسته بود در دو بازی مقابل ایرلند از شانس های گلزنی خویش بهره بگیرد، دلیل محكمی برای انتقاد از او بود. اما دلیل ژیداك برای انتقاد از كریمی گل نزدن او نبود كه روزنامه نگار كروات به سازماندهی تیم ایران اشاره می كرد و اینكه نوع بازی كریمی ساختار بازی ایران را خراب می كرده است.

۲- به بازی های آسیایی بوسان یك ماه مانده بود. تیم امید ایران كه اجازه استفاده از سه بازیكن بالای ۲۳ سال را داشت، در شرایط خوبی نبود و برانكو ایوانكوویچ كه جانشین بلاژویچ شده بود، روزهای سختی را سپری می كرد. نمی دانیم علی كریمی چه كرد، اما به یك باره خبر اخراج او از اردوی ایران شنیده شد. روزنامه نگاران عاشق ستاره آن روز كه خبر اخراج او را شنیدند، كاملاً از تیم المپیك ناامید شدند، چه فكر می كردند تنها او است كه می تواند تیم برانكو را به موفقیت برساند. بازی های آسیایی بوسان اما متفاوت از همه گمانه زنی ها بود. تیم امید ایران بدون علی كریمی بازی های حیرت انگیزی را به تصویر كشید و قهرمان هم شد. اما آنچه مهمتر از قهرمانی ایران بود، سازماندهی تیمی و ساختار بازی ایران بود كه پس از سال ها تیم ایران را به یك تیم هماهنگ _ كه توانایی فردی را در جهت اهداف بازی گروهی به كار می گرفت _ بدل كرده بود. پیش بینی ژیداك به حقیقت پیوسته بود، كریمی نبود و ایران تیم شده بود.

۳- جام ملت های آسیا دومین تورنمنتی بود كه برانكو در آن تیم ملی را هدایت می كرد. این بار اما علی كریمی هم بود و اتفاقاً از نگاه بسیاری بهترین بازیكن تیم ملی هم شناخته شد. اما آنچه تعجب همگان را برانگیخت، گفته های پروفسور ژوزف ونگلوش، رئیس كمیته فنی یوفا بود كه بهترین بازیكنان این جام را ناكامورا و ژنگ ژی معرفی كرد و نامی از علی كریمی نبرد. در حقیقت نگاه او هم به كریمی مشابه نگاه ژیداك بود. از نگاه او حضور كریمی، ساختار و شكل بازی ایران را به هرج و مرج میكشید.

۴ _ كریمی اما بازیكنی كم نظیر است. كسی كه توانایی هایش در بازی با توپ درجه یك است. نه فقط عالی دریبل می زند، سریع است و با هر دو پا خوب شوت می زند بلكه در بازی فیزیكی، تكل زدن و توپ ربایی هم تبحر دارد. بیش و كم تمام منتقدان او هم منكر توانایی هایش نیستند، بلكه آنها منتقد رفتار حركتی این بازیكن در قالب تیمی هستند. آنجا كه كریمی، تیم را متاثر از حضور خویش می سازد و بیش و كم با دریبل های كم و زیادش ساختار بازی تیم را به هم می ریزد. در حقیقت او ذهنیت بازی گروهی را ندارد. ذهنیتی كه تا امروز در باشگاه هایی كه بازی كرده، شكل درستی نگرفته است. هنگامی كه در پرسپولیس بازی می كرد، علی پروین از او می خواست كه مثل رونالدو رفتار كند و همه را دریبل بزند و گل بزند و اكنون نیز در الاهلی بازیكنی است كه باید با دریبل هایش ابتدا عرب ها را به وجد بیاورد و سپس تیمش را یك تنه از زمین برنده خارج كند. هدفی كه كریمی تا امروز به آن دست یافته است، گرچه شاید حضور در امارات، به ضرر خودش و فوتبال ایران هم تمام شده باشد.

۵ _ اینك اما خبر رسیده كه بایرن مونیخ با توجه به بازی كریمی مقابل آلمان خواستار حضور او شده است. دیداری كه در آن كریمی بیست دقیقه خط دفاعی آلمان را تحت تاثیر قرار داد و كم كم محو شد، چه بازی خوانی مربیان آلمان ساختار دفاعی این تیم را جوری شكل داد كه كریمی فضاهای حركتی اش را از دست داد و بدین ترتیب تیم ملی ایران هم به بن بست خورد. بر پایه آنچه كه از كریمی دیده ایم و ویژگی های فوتبال آلمان، از حالا می توان پیش بینی كرد كه برای ستاره فوتبال ایران چه اتفاقی می افتد. كریمی كه اینك نتیجه گرفته باید برای پیشرفت به اروپا برود، بهتر بود در انتخاب لیگی كه می خواست در آن بازی كند، با دقت بیشتری عمل میكرد و لیگی را انتخاب میكرد كه قابلیت پرورش بازیكنانی چون او را داشته باشد. لیگی مثل لیگ فرانسه كه هرساله بازیكنان بسیاری را پرورش می دهد، برای كریمی، محلی بود كه می توانست در آن ذهنیت بازی گروهی را بیابد. او بالاخره باید بفهمد كه فقط در یك سوم دفاعی حریفان حق دریبل زدن را دارد و نباید هر جای زمین كه به توپ می رسد، چند ثانیه ای را برای از پیش رو برداشتن بازیكنان حریف تلف كند.

•••

مجله دانش و ورزش، پس از جام ملت های اروپا ۱۹۸۸ آماری را از عملكرد بازیكنان تیم ملی آلمان منتشر كرده بود. نكته جالب این آمار تعداد دفعاتی بود كه هافبك های فانتزیست آلمان در هر بازی اقدام به دریبل زدن كرده بودند و جالب اینكه این تعداد برای بازیكنانی مثل لوتار ماتئوس و پیرلیت بارسكی از ۳بار فراتر نرفته بود. ذهنیت فوتبال آلمان چنین است. آیا علی كریمی با آن ذهنیت، در فوتبالی با چنین ویژگی هایی رشد می كند؟