سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

ویرانگر ۲


ویرانگر ۲

شایعه رفتن رونالدو و کرش قوت می گیرد

حدود ۲۲ سال می گذرد، سر الکس فرگوسن تابستان های خوب داشته است، تابستان های بد و متوسط هم همین طور. تقریباً ۵۰ روز هم از قهرمانی این تیم در لیگ قهرمانان اروپا می گذرد اما با این وجود هنوز نمی توان تعطیلات فعلی را به درستی ارزیابی کرد.

اول، صحبت های زیاد و گاه خسته کننده ای از انتقال کریستیانو رونالدو شنیده می شود و این بحثی است که اغلب هواداران منچستر معتقدند به همان اندازه که تلخ است شیرین هم هست. و حالا قهرمان اروپا در آستانه از دست دادن کمک مربی خود کارلوس کرش هستند، جالب اینکه فرگوسن امیدوار بود کرش بتواند رونالدو را برای جواب منفی دادن به درخواست های مکرر رئال مادرید و وفادارماندن به مالکان کنونی اش متقاعد کند.

بله درست است، عنوان رسمی کرش در حقیقت کمک مربی است اما کمتر کسی با اندکی تعمق و تامل در کار او در منچستر تصور می کند که یک شماره دوی معمولی به شمار می رود. کرش یک «بله قربان گو»ی صرف نیست که هر چه می شنود بدون قید و شرط اجرا کند و مانند فیل نیل که در زمان مربیگری گراهام تیلور در تیم ملی انگلیس دستیاری او را بر عهده داشت، عمل کند.

تازه واردها پیشرفت قابل توجه خود و اینکه برای حضور در بازیهای اروپایی آماده شوند را مدیون کرش هستند اما مسؤولیت های او بیش از این هاست. او نه تنها خود را به عنوان یک مربی و تاکتیسین خوب مطرح کرده بلکه به همین اندازه در کشف استعدادهای ناب تبحر نشان داده است. کرش یک زبان شناس ماهر است که به ۵ زبان به راحتی صحبت می کند و از آن دست آدم های شبکه ای است که با بزرگترین نام های جهان فوتبال کار کرده و دفتر تلفنی دارد که این را ثابت می کند. در آخرین مورد و درباره رونالدوی مهارناشدنی کرش علاوه بر یک مربی نقش پدر را نیز ایفا کرده است.

به همین دلیل است که اخبار انتقال احتمالی کرش به تیم ملی کشورش و جانشینی لوییز فلیپه اسکولاری تا این حد برای فرگوسن گران است، اگرچه خیلی از ظاهر فرگوسن پیدا نیست اما او در سن ۶۶ سالگی به نظر می رسد تمایل زیادی برای سپردن برخی کارها به کمک خود دارد تا خودش بتواند در اتاقش برنامه ریزی کند و به فعالیت های اجتماعی و خیریه خود رسیدگی کند که حالا به بخشی از زندگی اش تبدیل شده است.

نقش کمک مربی در اولدترافورد در حال حاضر تفاوت زیادی نسبت به روزهای اول کار فرگوسن دارد، زمانی که او و آرچی ناکس مانند ۲ پلیس گشت در کلیف، زمین تمرین سابق یونایتد، مجبور به چرخ زدن بودند. برایان کید و استیو مک لارن نیز در زمینه های خود موفقیت های زیادی کسب کردند و تکنیک های ابداعی را به تیم آوردند اما در زمان این دو ظرفیت مربیگری محدود بود و حال آنکه از زمان حضور کرش در اولدترافورد در سال ۲۰۰۲ نقش های بیشتری به وی محول شده است.

رایان گیگز در زندگی نامه خود اذعان می کند:«فرگی خیلی زود به او اعتماد کرد و مسؤولیت های زیادی را به او واگذار کرد. او ما را تمرین می داد و برای مسابقات آماده می ساخت، تیم را سازماندهی می کرد و درباره کارهایی که باید انجام می دادیم تصمیم گیری می کرد. برخی می گفتند او تأثیر و نفوذ بیشتری دارد اما من موافق نیستم هر چند که کرش از همان اول من را تحت تأثیر قرار داد. »

فرگوسن بر عملکرد کلی کرش نظارت می کند و در روزهای بازی حرف اول را می زند اما با این وجود او به ندرت و شاید اصلا جلسات تمرین را سازماندهی نکند و بیشتر در کناره ها باقی می ماند و خوشحال تر است اگر این کار را به کرش و دیگر مربیان بسپارد. کرش همان طور که گیگز خاطرنشان می کند اختیار تام دارد تا ترکیب تیم را تغییر دهد و به این ترتیب به تدریج سیستم قدیمی ۲-۴-۴ فرگوسن جای خود را به چینش ۱-۳-۲-۴ که مورد نظر کرش است، داد. در همین مسیر، رونالدو تا حد خطرناک ترین مهاجم لیگ برتر پیش رفته و فرگوسن اذعان می کند این پیشرفت تا اندازه زیادی مدیون راهنمایی های کرش است.

نانی از اسپورتینگ آمده و اندرسون از پورتو و در هر دو مورد کرش نه تنها بازیکنان را توصیه کرده بلکه در طول مذاکرات دیوید جیل مدیر اجرایی باشگاه را همراهی کرده است. جیل که خود مهره ای قابل توجه و تأثیرگذار است، موفقیت یونایتد را به الکس و کارلوس مربوط می داند.

شاید بزرگترین تمجید از کرش این باشد که فرگوسن پس از خروج او از منچستریونایتد در سال ۲۰۰۳ و دوران ناموفق و کوتاهی که در رئال مادرید داشت، برای بازگرداندن او به تیم ابراز علاقه کرد. در آن فصل فرگوسن در ابتدا تلاش کرد بدون جایگزینی برای کرش فعالیت کند و پس از آن والتر اسمیت را به خدمت گرفت اما در نهایت یونایتدها در لیگ به جایگاهی بهتر از سوم دست نیافتند.

گفته می شود این بار فرگوسن علاقه دارد قبل از آغاز فصل یک دستیار به خدمت بگیرد، فرگوسن به دلیل احترامی که برای کرش قائل است هنوز رسما در این باره صحبتی نکرده اما بارها تأکید کرده پس از اینکه بالاخره از هدایت منچستریونایتد کنار رود این مربی ۵۵ ساله بهترین گزینه برای شیاطین سرخ به شمار می رود. یکی از نزدیکان فرگوسن تصمیم کرش برای ترک باشگاه را ویران کننده خوانده و بدتر اینکه رونالدو نیز همین راه را در پیش گرفته و این شاید برای منچستر گران تمام شود.

● سرگذشت دستیاران سابق مربی اسکاتلندی پس از ترک اولدترافورد

▪ آرچی ناکس ۱۹۹۱-۱۹۸۶

دستیار سابق فرگوسن در آبردین به والتر اسمیت پیوست و در رنجرز و اورتون او را همراهی کرد، سمت های کمک مربیگری زیادی را از جمله در تیم ملی اسکاتلند تجربه کرده و حالا در بلکبرن است.

▪ برایان کید ۱۹۹۸-۱۹۹۱

فرگوسن با ابراز علنی تردید در توانایی هایش به شدت موجب رنجش او شد و او برای مربیگری بلکبرن، به این تیم رفت اما کمتر از یک سال بعد اخراج شد و از آن زمان چند سمت مربیگری داشته است.

▪ استیو مک لارن ۲۰۰۱-۱۹۹۸

مربی میدلزبورو شد، سپس کمک اسون گوران اریکسون شد و پس از آن مربیگری تیم ملی انگلیس را پذیرفت، در روزهای سخت فرگوسن به او کمک می کرد و حالا مربی توئنته است.

▪ جیم رایان ۲۰۰۲-۲۰۰۱

فرگوسن قصد داشت در پایان فصل کناره گیری کند و او را به صورت کوتاه مدت مربی داخلی تیم ساخت. او هنوز در اولدترافورد مربیگری می کند.

▪ والتر اسمیت ۲۰۰۴

پس از اخراج از اورتون، پس از رفتن کرش اسمیت به دوست قدیمی اش فرگوسن در فاصله چند ماه کمک کرد. مدتی مربی اسکاتلند بود و در سال ۲۰۰۷ دوباره هدایت رنجرز را عهده دار شد.

▪ کارلوس کرش ۲۰۰۳-۲۰۰۲ و ۲۰۰۸-۲۰۰۴

مربی سابق پرتغال منچستریونایتد را ترک کرد تا دورانی تلخ به عنوان مربی رئال مادرید پشت سر بگذارد اما پس از یک سال با آغوش باز سر الکس فرگوسن روبه رو شد.

منبع: Guardian

سیدعلی بلندنظر



همچنین مشاهده کنید