سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آمارها ناامید كننده است


آمارها ناامید كننده است

همان طور كه از هفته ها قبل پیش بینی می شد, نیم فصل اول رقابت های لیگ ۸۵ با قهرمانی مقتدرانه سایپا به پایان رسید حتی پیش بینی ها درخصوص تیم های قعرنشین نیز درست از آب درآمد

● ۱۵ هفته رقابت های لیگ ۸۵ در چند نگاه

همان طور كه از هفته ها قبل پیش بینی می شد، نیم فصل اول رقابت های لیگ ۸۵ با قهرمانی مقتدرانه سایپا به پایان رسید. حتی پیش بینی ها درخصوص تیم های قعرنشین نیز درست از آب درآمد. طی هفته های اخیر بارها لیگ برتر ایران و تیم های حاضر در آن را مورد نقد و بررسی قرار دادیم كه در اغلب موارد بیانگر نارضایتی كارشناسان از عملكرد آنها بود. بزرگترین ایرادی كه به ۱۵ تیم لیگ ۸۵ (به غیر از سایپا) گرفتیم، بی ثباتی آنها در كسب نتایج مطلوب بود اما این بار قصد نداریم با دیدی نقادانه به لیگ برتر نگاه كنیم، بلكه می خواهیم از دریچه آمار و ارقام جدول رده بندی را مورد ارزیابی قرار دهیم:

● بیش از ۲ گل برای هر مسابقه

۱۶ تیم طی ۱۵ هفته به مصاف هم رفتند تا ۱۲۰ مسابقه دیگر به تاریخچه رقابت های لیگ حرفه ای ایران افزوده شود. در جریان این ۱۲۰ بازی ۲۷۴ توپ از خط دروازه ها گذشت كه در نوع خود جالب توجه بود. به این ترتیب در هر مسابقه به طور میانگین ۳/۲ گل به ثمر رسید كه این مهم می تواند بیانگر پرگل بودن رقابت های لیگ ۸۵ باشد.هر چند نیم فصل پرگلی را پشت سر گذاشتیم اما بد نیست بدانید از جمع ۱۶ تیم حاضر در مسابقات، ۷ تیم صاحب تفاضل گل منفی و ۳ تیم هم تفاضل گل صفر دارند. جالب اینكه از جمع ۱۶ تیم حاضر در مسابقات، ۷ تیم صاحب تفاضل گل منفی و ۳ تیم هم تفاضل گل صفر دارند. جالب اینكه از جمع ۶ تیمی كه تفاضل گل مثبت دارند، تفاضل گل ۲ تیم، مثبت یك است. با این حساب فقط ۴ تیم توانستند در این زمینه حرفی برای گفتن داشته باشند.

● تعداد باخت تیم ها بالا است

از جمع ۱۶ تیم لیگ برتر ۷ تیم دارای بردهایی هستند كه تعداد آنها از باخت هایشان بیشتر است. یك تیم، (پیكان) تعداد پیروزی ها و شكست هایش یكسان است. ۸ تیم دیگر اما اغلب بازنده بوده اند. در رده های بالای جدول تیم هایی مثل استقلال اهواز (چهارم) و ابومسلم (ششم) به ترتیب دارای ۶ و ۵ باخت طی ۱۵ بازی هستند كه اصلاً برازنده رتبه آنها در جدول رده بندی نیست.

● لیگ تساوی ها

۸ تیم در نیم فصل دور رفت از نظر كسب نتایج تساوی شرایط ویژه ای داشته اند. تعداد تساوی های این ۸ تیم بیش از بردهای آنها بوده است؛ پرسپولیس، راه آهن و مس كرمان (۷ تساوی)، فجرسپاسی و فولاد (۶ تساوی)، برق شیراز و ملوان (۵ تساوی) و صباباتری (۹ تساوی) این تیم ها هستند. پاس از نظر تعداد برد و تساوی عملكردی یكسان داشت (۴ تساوی مقابل ۴ برد). در این بین كمترین تساوی نصیب استقلال اهواز و پیكان شده است (یك تساوی). با آماری كه از نظرتان گذشت باید گفت در نیم فصل اول، اغلب تیم ها به كرات یا باخته اند یا به تساوی رضایت داده اند.

● بهترین ها و بدترین ها

سایپای صدرنشین در موارد ذیل بهترین تیم بوده است؛ تعداد برد (۱۰پیروزی)، تعداد باخت (یك باخت)، گل زده (۲۸ گل) و تفاضل گل (مثبت ۱۱). فولاد هم در ۴ مورد بدترین تیم بود كه در لابلای مطالب ذیل از نظرتان می گذرد؛ پرسپولیس و صباباتری با دریافت ۱۳ گل طی ۱۵ هفته نشان دادند بهترین خطوط دفاعی در بین تیم های لیگ برتری را دارا هستند.فولاد با تفاضل گل منفی ۱۱ بدترین تیم در این عرصه بود. راه آهن با ۲۴ گل خورده بدترین خط دفاعی را دارد و پیكان با ۲۱ گل خورده، در مكان دوم بدترین خطوط دفاعی ایستاده است.

به ثمر رساندن ۶ گل در ۱۵ بازی آماری است كه فقط از عهده فولاد خوزستان برمی آید. فولاد با ۸ باخت بیشترین شكست ها را داشت. همچنین راه آهن و فولاد طی ۱۵ هفته فقط یك بار پیروز شدند.

● ۳ تیم متفاوت

سایپا، استقلال تهران و استقلال اهواز ۳ تیم متفاوت لیگ برتر در نیم فصل اول بودند؛ تعداد بردهای این ۳ تیم از مجموع تساوی ها و باخت هایشان بیشتر بود. سایپا با ۱۰ پیروزی مقابل ۴ تساوی و یك باخت، استقلال تهران با ۹ برد مقابل ۳ تساوی و ۳ باخت و استقلال اهواز با ۸ پیروزی مقابل یك تساوی و۶ شكست وضعیتی متفاوت با دیگران داشتند.

● ناكامی اغلب تیم ها در كسب نیمی از امتیازات

۱۰ تیم حاضر در لیگ ۸۵ حتی نتوانستند نصف امتیازات (تقریبا ۲۳ امتیاز) را كسب كنند. با صرفنظر از سپاهان كه با ۲۳ امتیاز در مكان پنجم ایستاده است، فقط ۴ تیم توانستند بیش از نیمی از امتیازات را به خود اختصاص دهند.

● هر ۲ بازی یك گل

بهترین مهاجم لیگ ۸۵ از نظر گلزنی در نیم فصل اول توانست تقریباً در هر ۲ بازی یك گل بزند؛ علی دایی با ۸ گل زده در صدر جدول گلزنان قرار گرفت و رجب زاده با ۷ گل در مكان دوم ایستاد. فارغ از دایی كه پا به سن گذاشته و بیشتر انرژی خود را صرف رهبری تاكتیكی سایپا می كند، بقیه مهاجمان حرفی برای گفتن نداشته اند.

● یك ركورد

در نیم فصل اول ۸ تن از سرمربیان شاغل تغییر یافتند؛

▪ در سایپا علی دایی جانشین لورانت آلمانی شد.

▪ در ابومسلم ابتدا مهدی قیاسی جای میثاقیان را گرفت و در ادامه برگی زر جانشین قیاسی شد (۳ مربی برای ۱۵ بازی).

‌▪ در پاس، همایون شاهرخی جای مجید جلالی به كار گرفته شد و جالب اینكه جلالی عادت می كند تند و تند از این تیم و آن تیم كنار گذاشته شود !

▪ در صباباتری محمدحسین ضیایی برای سومین بار سرمربی این تیم شد.این بار سرمربی بركنار شده، فرهاد كاظمی بود.

▪ در ملوان پیشگاه هادیان بعد از۳ بازی جای خود را به محمد احمدزاده داد.

▪ در راه آهن اكبر میثاقیان جانشین عباس رضوی شد تا این تیم سرانجام صاحب یك پیروزی شود.

▪ در فولاد محمد مایلی كهن بعد از هفته ها ناكامی بركنار و عبدالله ویسی جانشین وی شد.