شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نقدینگی دو سال اخیر معادل کل نقدینگی ۴۵ سال گذشته


نقدینگی دو سال اخیر معادل کل نقدینگی ۴۵ سال گذشته

رئیس کل بانک مرکزی گفت کل نقدینگی ایجاد شده طی دو سال گذشته معادل ۴۵ سال منتهی به سال ۱۳۸۴ بوده است

طهماسب مظاهری در نشست ویژه خبری شبکه دو گفت؛ کل نقدینگی ایجاد شده از سال ۱۳۳۹ (زمان تاسیس بانک مرکزی) تا مردادماه سال ۸۴ بالغ بر۷۰هزار میلیارد تومان بود. اما از مرداد ۱۳۸۴ تا مرداد۱۳۸۶ این رقم به بیش از ۱۴۲ هزار میلیارد تومان رسیده است.

رشد نقدینگی که در سال جاری به ۴۰ درصد رسیده همواره از سوی کارشناسان اقتصادی مهمترین عامل رشد نرخ تورم اظهار شده اما این ادعا همواره از سوی مسوولان دولتی رد می شد. رئیس دولت نهم، محمود احمدی نژاد، در گفت وگوی ویژه نامه سال ۱۳۸۶ روزنامه ایران در پاسخ به این سوال که «انتقادی که از ابتدای سال به دولت نهم در مباحث اقتصادی مطرح شد، بحث افزایش نقدینگی بود. شما از رشد نقدینگی ۴۰ درصد نمی ترسید»، گفته بود؛ «بعضی ها تابع اقتصاد را با یک متغیر مقایسه می کنند و این اشتباه است. اگر نقدینگی بالا و در کارهای واسطه یی برود، این خوب نیست. این بدان معنی نیست که ما واسطه گری و خدمات را نمی خواهیم ولی رشد نامناسب آن به اقتصاد آسیب می زند و تورم ایجاد می کند. در خصوص رشد نقدینگی باید بگویم همین الان اگر بخواهیم به رشد اقتصادی قانون برنامه برسیم بیش از وضعیت فعلی، نقدینگی می خواهیم. همین الان هم بانک ها نقدینگی کافی ندارند.

این را نیز بگویم این گونه نیست که نقدینگی نسبت مستقیم یک به یک با تورم داشته باشد، اما مشکلی که وجود دارد توزیع و هدایت نقدینگی است. اگر نقدینگی در جایی استفاده شود که بلافاصله تبدیل به تولید شود، این مثبت و ضدتورم است. مشکل جایی است که نقدینگی دست عده یی خاص باشد. کسی ۱۰۰ میلیون نقدینگی نیاز دارد و ۳۰۰ میلیون در اختیار او است و ۲۰۰ میلیون را در بازار می چرخاند و جای نامناسبی می برد، این یعنی تورم. نقدینگی مثل جریان خون است که به همه اجزا به اندازه نیاز باید برسد و خون سالم هم برسد. سیستم بانکی کمی اشکال دارد که این خون در همه اجزای بدن تنظیم نمی شود، البته رشد نقدینگی در سال های اخیر همواره بالا بوده است.»

رئیس کل بانک مرکزی نیز در گفت وگوی ویژه یکشنبه شب تاکید کرد بانک ها نباید به رقیبی برای مشتریان خود تبدیل شوند.

طهماسب مظاهری با تاکید بر اینکه سیستم بانکی کشور به جای اینکه به عنوان یک عامل در بازار سرمایه نقش ایفا کند، باید نسبت به جمع آوری منابع مردم اقدام کند، گفت؛ بانک ها باید به وکالت از مردم در بخش های مختلف سرمایه گذاری کرده و به نقش اصلی خود که واسطه گری است، بپردازند.

رئیس کل بانک مرکزی مهمترین تحول مورد انتظار از سیستم بانکی را جمع آوری وجوه، پس اندازهای کوچک مردم و تجهیز آنها عنوان و تصریح کرد؛ بانک ها باید این وجوه را در اختیار نیازمندان قراردهند تا بدین طریق این وجوه در بخش های مختلف سرمایه گذاری شود تا منجر به ایجاد ارزش افزوده شود.

وی با تاکید بر اینکه بانک ها باید موسساتی تجاری و سودده به ویژه برای افرادی که خواهان سرمایه گذاری هستند، باشند، افزود؛ بانک ها در برابر سپرده گذاران وظایفی را بر عهده دارند که از جمله آنها این است که منابع جمع آوری شده را در جایی سرمایه گذاری کنند که در نهایت باعث سودآوری شود.

به گفته مظاهری بانک های کشور براساس قوانین قبلی و قانون بانکداری بدون ربا، نسبت به جمع آوری سپرده های قرض الحسنه و ارائه آنها به افراد نیازمند عمل می کنند و در واقع عملیات خیریه یی انجام می دهند و همچنین در قالب عقود اسلامی، منابع مردم را جمع آوری کرده و از طریق آن سرمایه گذاری می کنند و در این میان ذی نفع می شوند.وی با تاکید بر اینکه بانک ها نباید رقیب مشتریان خود باشند، افزود؛ برخی افراد متقاضی تاسیس بانک و موسسات مالی و اعتباری، وجوه مردم را برای خود و سازمان متبوع خود جمع آوری می کنند که این اقدام را نمی توان بانکداری تلقی کرد و البته بانک مرکزی اجازه چنین کاری را به آنها نمی دهد. رئیس کل بانک مرکزی یکی از ویژگی های بانک ها را خلق پول اعلام و تصریح کرد؛ این عمل در جریان جمع آوری وجوه و تخصیص آنها در بخش سرمایه گذاری صورت می گیرد و خلق پولی که توسط بانک ها صورت می گیرد باید به سوی ارزش افزوده و تولید هدایت شود.

وی با تاکید بر اینکه خلق پولی که به وسیله بانک ها صورت می گیرد اگر بدون دقت یا بیش از اندازه باشد، منجر به ایجاد تورم خواهد شد، افزود؛ دو حالت می توان برای عملکرد بانک ها ترسیم کرد، یعنی شراکت بانک ها با مشتری در دریافت تسهیلات یا عدم شراکت بانک با مشتریان.

مظاهری با اشاره به قانون تسهیل اعطای تسهیلات بانکی گفت؛ این قانون که در مجلس به تصویب رسیده و به زودی نهایی می شود، این موضوع را دربر می گیرد که عواید طرحی که مشتری به بانک ارائه می کند به وثیقه گرفته شود، در این حالت بانک شریک مشتری نمی شود و بر سرمایه گذاری این اعتبارات نظارت دارد.

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بانک ها باید از منابع خود سپرده جذب کنند و نسبت به وصول اعتبارت معوق اقدام کنند، شاخص تورم در آبان ماه را ۸/۱۶ درصد و شاخص نقطه به نقطه را ۱/۱۹ درصد ذکر کرد.



همچنین مشاهده کنید