جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

فیل در حسرت پرواز اژدها


فیل در حسرت پرواز اژدها

نرخ بیکاری در هند ۹ درصد و در چین ۴ درصد است آمارهای دو اقتصاد پرشتاب جهان نشان می دهد که اژدهای چین از نظر رشد اقتصادی آینده چند گام جلوتر از فیل هند است به نوشته بیشواجیت اوکرام, ناظر مالی گروه C & F در ایرلند فیل هند برای پرواز نیازمند بال است و این در حالی است که هند نمی تواند بیش از این منتظر تکامل فیل پرنده باشد

نرخ بیکاری در هند ۹ درصد و در چین ۴ درصد است. آمارهای دو اقتصاد پرشتاب جهان نشان می‌دهد که اژدهای چین از نظر رشد اقتصادی آینده چند گام جلوتر از فیل هند است. به نوشته بیشواجیت اوکرام، ناظر مالی گروه C & F در ایرلند؛ فیل هند برای پرواز نیازمند بال است و این در حالی است که هند نمی‌تواند بیش از این منتظر تکامل فیل پرنده باشد.

بر اساس تحلیل‌های اقتصادی منتشر شده در ویراست سی و یکم مجله اکونومیست، تا سال ۲۰۱۸ چین به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان از ایالات متحده آمریکا پیشی خواهد گرفت.

هند از هر دو کشور مذکور فاصله دارد؛ جالب‌تر اینکه هند بسیار دورتر از چین گام برمی‌دارد. بر پایه شاخص‌های اقتصادی، پیشرفت اقتصادی چین تا سال ۲۰۲۰ هم‌چنان ادامه خواهد داشت.

مصرف سالانه استیل در چین در سال ۲۰۱۰ در حدود ۸۶ درصد بیش از میزان استیل مصرفی هند در آن سال بود. استیل، اساسی‌ترین ماده اولیه مورد نیاز هر گونه توسعه به ویژه صنایع تولیدی و زیرساختی است.

میزان مصرف انرژی نیز در چین ۵۹۸ درصد بیش از هند است. انرژی برای فعالیت‌های اقتصادی مانند خون برای بدن است. میزان انرژی مصرف شده نشانگر میزان تلاش اقتصادی در جهت افزایش تولید ناخالص داخلی است. نتایج مطالعات و پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد که رشد تولید ناخالص داخلی چین ۲/۹ درصد است و بنا بر برآوردهای نخست وزیر هند، دکتر مانموهان سینگ، این مقدار برای هند برابر با ۷ درصد است.

اینک درخت اقتصاد چین به بار نشسته است: شمار میلیاردرهای چین در سال ۲۰۱۰ در مقایسه با هند ۲۰۰ به ۶۹ بود. با وجود نزدیکی میزان جمعیت این دو کشور، چین در حدود ۱۹۲ میلیارد دلار را صرف بهداشت همگانی می‌کند؛ در حالی که هند تنها ۶۵ میلیارد دلار به این امر اختصاص می‌دهد. امید به زندگی در چین ۷۵ سال و در هند حدود ۶۵ سال است. هزینه‌های نظام درمان و بهداشت نیز در چین تقریبا ۵ برابر هند است.

فاصله میان هند و چین از نظر اغلب شاخص‌های اجتماعی مربوط به استانداردهای زندگی مانند میزان امید به زندگی، نرخ مرگ و میر نوزادان، میانگین تحصیلات و گستره مناطق تحت پوشش مراقبت‌های بهداشتی- درمانی در حال افزایش است. ۹۷ درصد کودکان چینی تحت تزریق واکسن‌های سه گانه قرار گرفته اند؛ در حالی که کودکانی که در هند این واکسن را تزریق کرده‌اند، به سختی به ۶۶ درصد می‌رسند.

نخست‌وزیر هند از این حقیقت که با وجود رشد اقتصادی شتابان کشورش در جهان، شمار بسیاری از کودکانش دچار سوء هاضمه‌اند، ابراز شرمساری نموده است.

در زمینه تحقیق و توسعه نیز هند هنوز با دشواری‌هایی روبه‌رو است. ثبت ۳/۱۲ درصد از اختراعات جهان در سال ۲۰۱۱ به نام چین و همچنین افزایش چشمگیر اختراعات این کشور نشان می‌دهد که چینی‌ها از جمله پیشگامان اختراعات در جهان هستند. به تازگی نیز جهانیان از خبر فرستادن فضانوردان چینی به کره ماه و همچنین فرستادن ایستگاه فضایی پیشرفته پس از آمریکا، شگفت زده شدند.

در یک دهه گذشته، چین با شتاب از همه کشورهای دیگر پیشی گرفته است. به همین دلیل شرکت‌ها بیشتر از هر کشور دیگری خواهان سرمایه‌گذاری در این کشورند. با توجه به رتبه‌بندی جهانی میزان رقابت کشورها، چین در جایگاه سی و یکم و هند در جایگاه پنجاهم هستند.

تنها نقطه قوت هند، مصرف داخلی این کشور است که تفاوت چندانی با میزان مشابه خود در چین ندارد. درآمد حاصل از خرده‌فروشی در کشور چین در سال ۲۰۰۹ در حدود ۳۶۰ میلیارد دلار، یعنی ۲۵ درصد بیش از درآمد خرده فروشی هند در همان سال بود.

میزان خرده فروشی نشانگر میزان قدرت بازار داخلی است. این مطلب را به گونه دیگر نیز می‌توان تفسیر کرد: از آنجا که بازار داخلی چین هنوز در دست بهره برداری است، بازار خرده فروشی آن از پتانسیل بالایی برخوردار است.

نرخ تورم و بیکاری از دیگر عواملی هستند که بر اقتصاد هند تاثیر منفی می‌گذارند. میزان نرخ تورم و بیکاری در هند بسیار بیشتر از این میزان در کشور چین است. میانگین نرخ تورم در هند در سال ۲۰۱۱ در حدود ۹ درصد بود در حالی که نرخ تورم در چین در همان سال ۶ درصد بود. نرخ بیکاری در هند ۹ درصد و در چین ۴ درصد است که البته این مقدار طبق استاندارد جهانی بسیار ناچیز است.

میزان خالص سرمایه‌گذاری خارجی هند در سال ۲۰۱۱ در مقایسه با سرمایه ورودی ۲۹ میلیارد دلاری این کشور در سال ۲۰۱۰، تقریبا ۳۸۰ میلیون دلار بود. این در حالی است که میزان خالص سرمایه‌گذاری خارجی چین همچنان در حدود ۲ تریلیارد دلار یا حتی بیش از این مقدار است. مهم‌تر از همه، اینکه چین با داشتن ۳ تریلیون دلار اندوخته ارزی، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده است در حالی که میزان اندوخته ارزی هند تا پایان سال ۲۰۱۱ به ۳۱۴ میلیارد دلار رسید.یکی از اقتصاددانان به نام، پروفسور آمارتیا سن، رشد همه‌جانبه را برای اقتصادهای در حال رشدی که در صدد انتخاب محل رشد خود می‌باشند؛ دارای اهمیت می‌داند. هند نه در زمینه رشد اقتصادی، بلکه از نظر گسترش ارزش‌های اجتماعی، افزایش کیفیت و بهبود استانداردهای زندگی، آزادی‌های سیاسی و ارزش‌های دموکراتیک باید با چین وارد یک رقابت سنگین گردد.

در طول دو دهه اخیر همه شاخص‌های اجتماعی در هند حتی شاخص‌های پیشرفت اجتماعی این کشور در مقایسه با بنگلادش، سریلانکا، نپال و حتی بوتان با افت مواجه بوده است. بنگلادش در همه شاخص‌های پیشرفت اجتماعی توانسته است از هند پیشی بگیرد.

به گفته پروفسور سن، اغلب مردم هند از محرومیت و سوءتغذیه رنج برده و تحت پوشش آموزش و پرورش و مراقبت‌های پزشکی قرار ندارند. باید به یاد داشت که به سبب رویارویی با سیاست‌های ناکارآمد و فساد اداری، حتی سرمایه‌گذاران هندی نیز بیشتر خواهان سرمایه‌گذاری در خارج از سرزمین هند هستند.

هند به ویژه با کمک سیاستمداران و قانون گذاران باید در جهت پیشرفت خود بکوشد. هند با مرگ دست و پنجه نرم نمی کند، بلکه تنها فاقد قدرت کافی برای به دست گرفتن اقتصاد جهانی است. طبق ضربان‌سنج اقتصاد، آهنگ ضربان اقتصاد هند بسیار آهسته تر از چین است.حال دیگر زمان آن فرا رسیده تا به جای انتظار کشیدن برای تکامل فیل پرنده، بال‌هایی را به بدن فیل بچسبانیم تا زودتر به پرواز درآید.

*دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات هند، دانشگاه تهران

بیشواجیت اوکرام

مترجم: سمیرا محمدی*

منبع: Kanglaonline