پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

تفریح


تحقیقات اخیر ثابت کرده است که تفریح یا بازی برای بشر ضرورت حیاتی دارد. کارل گروس آلمانی پیرامون اثر تفریح در زندگی بشر تحقیقات دقیقی کرد و ضمن مطالعهٔ تفریحی جانوران به این …

تحقیقات اخیر ثابت کرده است که تفریح یا بازی برای بشر ضرورت حیاتی دارد. کارل گروس آلمانی پیرامون اثر تفریح در زندگی بشر تحقیقات دقیقی کرد و ضمن مطالعهٔ تفریحی جانوران به این نتیجه رسید که علاقهٔ انسان به تفریح مبنی بر همان پایه و عللی است که اساس زندگی تفریحی جانوران در همه جوامع انسانی و در کلیه درجات فرهنگی وجود داشته است.

فعالیت‌های تفریحی مانند فعالیت‌ەای اقتصادی، خانوادگی، دولتی، فرهنگی و مذهبی به‌صورت تأسیس درنیامده، اما در عوض این فعالیت‌ها توأم با جنبه‌های مختلف اجتماعی تأسیسات دیگر گشته. اگرچه فعالیت‌های اجتماعی به‌طور کلی در همه جوامع مشاهده می‌گردد با این‌همه وقتی اهمیت خاصی می‌یابد و جامعه‌ای مورد توجه کامل قرار می‌گیرد که جامعه به درجه تکامل لازم رسیده و مبارزه برای حیات جنبهٔ مداوم نداشته باشد و افراد در مواقع معین بتوانند به تفریح و سرگرمی بپردازند. در هرجا که نیازمندهای اساسی بشر کاملاً تأمین گردد، تفریح و سرگرمی مقام مهمی در زندگی پیدا می‌کند. گزارش‌های مربوط به فرهنگ‌های اولیه حاکی است که اهمیت و میزان زمانی که وقف تفریح می‌گردد و همچنین درجهٔ پیشرفت و تکامل سرگرمی‌ها بستگی کامل به رفاه ماده‌ جامعه دارد.

برخی، زندگی تفریحی در جوامع اولیهٔ باستانی را عملاً از رسوم مذهبی جداناپذیر پنداشته و حتی ریشه مذهب در تفریح وجود داشته. ارنست گروس آلمانی در کتاب خود به‌نام آغاز هنر و جیلبرت موری انگلیسی نیز در کتاب خود به‌نام پیدایش حماسه در یونان ارتباط میان تفریح و مذهب را بیان و تأیید کرده‌اند که تفریح مخصوصاً به‌صورت رقص و آواز و نمایش از نیاز ابتدائی فرد و جامعه سرچشمه می‌گیرد و در حقیقت یکنوع رفتار اجتماعی است که در ایجاد اتحاد و اتفاق میان اعضای یک دسته و همانند ساختن فرد با جامعه که هر دو برای فرد و جامعه اهمیت حیاتی دارند نقش بزرگی بازی می‌کند.

برخی می‌پنداشته‌اند که تفریح و بازی برای آزادسازی نیروی اضافی است. دیگری گفته که تفریح یک نیاز اساسی بشر برای استراحت از کار و جبران خستگی است.

برخی بازی و تفریح را یک امر غریزی می‌پندارند و می‌گویند که بازی یک مبنای غریزی دارد ویلیام مک‌دوگال خاطر نشان می‌کند میل به بازی تا اندازه‌ای ناشی از غریزهٔ رزم طلبی است. زیرا بازی غالباً جنبهٔ مبارزه طلبی دارد.

عده‌ای تفریح و بازی را برای رفع خستگی و آسودن آدمی جسمی و روحی ضروری پنداشته‌اند.

توماس در نظریه‌اش درباره وجود چهار میل اساسی در انسان، میل رهائی از یکنواختی و به‌دست آوردن تجربیات تازه را یکی از این چهار میل دانسته.

انواع تفریح

به عقیده سمنر وکلر هدف برخی از فعالیت‌های تفریحی استراحت جسمانی است و حال آنکه مراد برخی دیگر رهائی بخشیدن مازاد قوای بدنی و رهائی از یک نواختی و کسالت روزمره زندگی و خوشنودی و لذت حواس و ارضای ذهن است. هدف برخی از فعالیت‌های تفریحی به‌دست آوردن نوعی امتیاز و حیثیت است.