پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

آشنایی با یوگا, یک تکنولوژی عظیم و سری


آشنایی با یوگا, یک تکنولوژی عظیم و سری

یوگا مجموعه ای از تمرینات جسمانی, تنفسی, ذهنی, بهداشت روانی ـ اجتماعی و رشد روحی است در تمرینات یوگا فرد می آموزد که چگونه بر آگاهی خود در حیطه حیات بیفزاید یوگا شیوه ای است برای

یوگا مجموعه‌ ای از تمرینات جسمانی، تنفسی، ذهنی، بهداشت روانی ـ اجتماعی و رشد روحی است. در تمرینات یوگا فرد می‌آموزد که چگونه بر آگاهی خود در حیطه حیات بیفزاید. یوگا شیوه‌ای است برای شناخت زوایای پنهان وجود وحصول معرفت به ذات خویش. "یوگا" یا "جوگ" از زبان سانسکریت و مصدر "یوج" گرفته شده و به‌ معنای هماهنگی و اتحاد ابعاد وجودی ( تن ،‌ روان و روح) است. یوگا در معنای عمیق یک حرکت کمال‌گرایانه برای پیوستن به بحر بی کران هستی و غوطه خوردن در امواج فیض الهی است.

● یوگا قدمتی کهن دارد...

قدمت یوگا به هزاران سال می رسد. برخی از نویسندگان قدمت آن را به پنج هزار سال پیش نسبت داده‌اند. برخی تعالیم یوگا را به خیلی قبل از این تاریخ نسبت می‌دهند تا آنجا که در اساطیر و افسانه ها آن را به مظاهر احدیت نسبت می‌دهند. درسهای یوگا دو قرن قبل از میلاد مسیح توسط حکیم و استاد بزرگ هندی پاتانجلی در کتابی به نام یوگا سوترا به رشته تحریر در آمده است. سودمندی تمرینات یوگا را طی قرنها انسانهای مختلف تجربه و تقدیر کرده اند. تمرینات گوناگون این شیوه بهزیستی می تواند با اطمینان برای سنین مختلف به کار برده شده و سودمند واقع شود.

● یوگا برای تمام سنین ...

در واقع هر کس با هر سنی (از کودکان خرد سال تا کهن سالان) می توانند یوگا کنند و از فواید بی شمار آن بهرمند شوند. حتی افراد با بیماریهای مختلف می توانند یوگا کنند. البته این افراد می باید تحت نظر یک مربی کار‌آزموده تمرینات مناسب خود را انجام دهند. سودمندی یوگا برای بهبود و درمان بسیاری از بیماریهای به اثبات رسیده است. غیر از مسئله درمانی ، موضوع سلامتی و رشد ابعاد روانی ، روحی و کیفیت و معنا بخشیدن به فرآیند زندگی حائز اهمیت است.

● یوگا به هیچ مذهب، مکتب و مرام خاصی تعلق ندارد...

هر کسی با هر ایدئولوژی می تواند درسها و تمرینهای یوگا را برای فواید آن بکار بندد . مردم از فرهنگهای مختلف و با تحصیلات متفاوت می‌توانند تمرینات یوگا را انجام دهند.

● یوگا و بهداشت جسمانی – روانی...

یوگا در تعالیم خود با درنظر گرفتن ابعاد مختلف انسان، آرامش، سرزندگی، نشاط، انرژی، قدرت، سالم سازی و نیز تعادل و توازن را به وجود می آورد و بدین ترتیب بهداشت جسمانی–روانی قوی را به ارمغان می‌آورد. مقاوت جسمانی–روانی و تقویت دستگاه ایمنی بدن عوامل فوق العاده حائز اهمیتی هستند که حساسیت، ضربه پذیری و زود رنجی فرد را در قبال بیماریهای مختلف، ناهمواریهای زندگی و استرس های روانی–اجتماعی کم کرده و موجب می گردند که انسان چون درختی تنومند و استوار در مقابل بسیاری از طوفانهای زندگی ایستادگی کند.

● قدرت آرامش بخشی و ضد استرسی یوگا ...

روزانه هزاران نفر در جهان یوگا می‌کنند. علت گرایش اکثریت قریب به اتفاق آنها به انجام دادن تمرینات یوگا قدرت آرامش بخشی و ضد استرسی آن است . در واقع بسیاری از انسانها برای رهائی از استرسهای گوناگون زندگی به یوگا پناه آورده‌اند.

نابودی طبیعت ،آلودگی محیط زیست، ترافیک، ازدحام ، آلودگیهای صوتی ،مشکلات عدیده شهر نشینی، مشکلات مربوط به محیط و فضای زیستی و استرسهای گوناگون روانی–اجتماعی رو به افزایش گذاشته و زمینه ساز بسیاری از بیماریهای جسمانی و روانی گردیده.

طبق آمار و اطلاعات سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون بیمار افسرده در جهان راهی درمانگاههای (Clinic) روانپزشکی و بهداشت روانی می شوند.

قریب به ۴۰ الی ۴۵ میلیون بیمار حاد روانی(مجنون)در جهان وجود دارد. تقریباً برابر همین تعداد بیماران عصبی، صرعی، می بارگی (alcoholism)، معتاد به مواد مخدر و نیز عقب ماندگی ذهنی وجود دارند.

انسان امروزی در معرض رخدادهای تنش زای کوچک و بزرگی قرار گرفته است. استرسهای عدیده محیطی، روانی ـ اجتماعی که هر آن ممکن است او را در دام بیماری سختی افکند و یا باعث شود دار فانی را وداع گوید. چیزی که می تواند تضمین نسبی در قبال این استرسها باشد در واقع داشتن سلامتی (جسمانی و روانی)، مقاومت و نیرومندی هر چه بیشتر و روابط مثبت و قوی فردی و اجتماعی است.

یوگا به عنوان یک روش بهزیستی با ابعاد مختلف، حافظ سلامتی انسان است. این روش با توجه به ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی و روحی انسان تدوین و تدارک دیده شده است که از ویژگیهای منحصر به فرد یوگاست.