پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

چاقی معضل جوامع امروزی


چاقی معضل جوامع امروزی

۶۰ تا ۸۰ درصد مردم جهان دچار کم تحرکی یا بی تحرکی هستند.در کشور ما نیز این موضوع شیوع بسیاری دارد و نکته تاسف آور این که بی تحرکی و کم تحرکی در بین کودکان و نوجوانان هم بسیار شایع …

۶۰ تا ۸۰ درصد مردم جهان دچار کم تحرکی یا بی تحرکی هستند.در کشور ما نیز این موضوع شیوع بسیاری دارد و نکته تاسف آور این که بی تحرکی و کم تحرکی در بین کودکان و نوجوانان هم بسیار شایع است.این موضوع موجب به وجود آمدن چاقی در کودکان و نیز به وجود آمدن نسلی که چاقی در آن ها شیوع زیادی دارد می شود. در حالی که اگر نوجوانان واقعا به تناسب اندام خود اهمیت می دهند باید به جای رژیم های سخت غذایی به ورزش و تحرک بدنی بپردازند و کمتر پای تلویزیون وقت صرف کنند.تحقیقات نشان داده کودکان و نوجوانانی که زیاد تلویزیون نگاه می کنند تنقلات بی فایده هم بیشتر مصرف می کنند.بی تحرکی انسان ها به گسترش فناوری و ماشینی شدن زندگی برمی گردد و باعث شده بشر امروز عادت های جدیدی کسب کند. به خاطر بعد مسافت دیگر کسی نمی تواند فاصله خانه تا محل کارش را پیاده طی کند.ضمن این که عادت استفاده از خودرو باعث شده هیچ کس تمایل نداشته باشد حتی مسیرهای کوتاه را هم پیاده طی کند.

از سوی دیگر گسترش ادارات باعث شده بسیاری از مشاغل کاملا بی تحرک باشند و این معضل به حدی جدی است که کارشناسان به کارمندان توصیه می کنند وسایل کارشان و حتی تلفن را کمی دورتر قرار دهند تا دست کم مجبور شوند کمی بدنشان را کش دهند تا آن وسیله را بردارند یا از آن استفاده کنند! کودکان هم دیگر مانند گذشته مسیر خانه تا مدرسه را پیاده طی نمی کنند، بیشتر آن ها با سرویس مدرسه رفت و آمد می کنند یا والدین آن ها را می رسانند. با وجود تلویزیون، سی دی های فیلم و کارتون و گسترش استفاده از رایانه و بازی های رایانه ای کودکان به تدریج بازی های پرتحرک را کنار می گذارند، به طوری که اعتیاد به اینترنت یکی از مشکلات نوجوانان می باشد که آن هارا کم تحرک کرده است همچنین خانه های کوچک و آپارتمانی هم به این مشکل دامن می زند. در این شرایط تنها راه حل هایی باقی می ماند این است که هر کس برای زمانی از روز برنامه ریزی کند و این زمان را به ورزش و حرکت اختصاص دهد، راه حل دیگر این است که مدارس ورزش را جدی بگیرند و والدین این نکته را بپذیرند که ورزش هم مانند درس خواندن اهمیت دارد و به همان اندازه که به درس خواندن بچه ها حساسند و آن را جدی می گیرند، ورزش را هم جدی بگیرند، در کشور ما ورزش کودکان بیشتر مختص تابستان هاست در حالی که در بسیاری از کشورها بچه ها هر روز یا هر دو روز به محض تعطیل شدن از مدرسه به باشگاه های مختلف فرستاده می شوند و به طور جدی ورزش می کنند.

سازمان بهداشت جهانی زندگی بدون تحرک را یکی از ۱۰ عامل مرگ و میر و ناتوانی در جهان ذکر کرده است. ما هم با وجود امکانات ورزشی اندک و بی تحرکی کودکان و نوجوانانمان حتی در کودکستان ها و ساعت های ورزش مدارس باید انتظار داشته باشیم که در آینده ای نزدیک چاقی بیش از پیش گریبانگیر جامعه مان شود.همچنین کارشناسان توصیه می کنند لازم است مردم و به ویژه کودکان و نوجوانان درباره این که چه چیزهایی باید بخورند و چگونه با پراشتهایی و نیازهای تغذیه ای خود رو به رو شوند، آموزش ببینند.

تقی زاده