یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
ایدز در ایران
سندرم نقص ایمنی اکتسابی یا ایدز یک مشکل بهداشت جهانی است. ایدز در اثر ویروس انسانی نقص ایمنی(H.I.V) که به گلبولهای سفید حمله می کند ، به وجود می آید. حدود ۲۰ میلیون نفر در جهان گرفتار این عفونت هستند . تلاش بسیار گسترده تحقیقاتی منجر به درمان بهتر، طول عمر بیشتر و کیفیت بهتر بیماران شده است. با این حال هنوز درمان قطعی یا واکسن وجود ندارد. تنها راه دفاع در مقابل ایدز پیشگیری است.
● علایم و نشانه ها
ـ تب
ـ کاهش وزن
ـ عرق شبانه
ـ ضایعات یت بثورات پوستی
ـ عفونت قارچی دهان
ـ تنگی نفس، سرفه یا درد قفسه سینه
ـ اسهال، درد شکم یا استفراغ
ـ تاری دید
- سردرد
- افسردگی
- گیجی و تیرگی شعور
- زونا
- بدخیمی ها
● علت
عفونت با ویروس H.I.V موجب بروز ایدز می شود. ۷۰% موارد انتقال ایدز از طریق تماس جنسی رخ می دهد. معتادان تزریقی از طریق سرنگ مشترک مبتلا به ایدز میشوند. تزریق خون و فراورده های خونی موجب بسیاری از عفونتها در سال های گذشته شده است.
ایدز بلای جامعه معاصر است . در حال حاضر ایدز تنه بیماری است كه در همه كشورهای جهان، چه غنی و چه فقیر ، بعنوان یك مشكل حیاتی مطرح است.
بیماری ایدز در همه كشورهای جهان، در گروههای سنی متفاوت، نژادهای مختلف و در هر دو جنس مشاهده می شود. ایدز تنها یك مشكل بهداشتی نیست، بلكه یك مشكل اجتماعی فرهنگی است.
بیماران مبتلا به ایدز بی نهایت آسیب پذیرند. بعلت پیش داوری و ترس از سرایت بیماری، این بیماران در مورد انتخاب مسكن، شغل، مراقبتهای بهداشتی و حمایت عمومی مورد تبعیض قرار می گیرند. رفتارهای نامناسب و تحقیرآمیز، موجب انزوای بیمار گشته، فرصت آموزشی را از وی می گیرد. وحشت مرگ، وحشت طرد و تنهایی، وحشت انگ اجتماعی، اخراج كارگران مبتلا و بدنامی از طرف دوستان، آشنایان و خانواده، سبب می شود آنهایی كه گمان می كنند ممكن است آلوده باشند، وضعیت خودشان را تا جایی كه مقدور تست مخفی نگهدارند كه این خود موجب گسترش آلودگی می شود.
به همین دلیل این بیماران باید از خدمات حمایتی از قبیل حمایت قانونی و مالی، مشاوره ای و خدمات بهداشتی درمانی برخوردار گردند.
در بعضی جوامع مانند كشور ایران كه آلودگی در سطح خیلی پائین است، هنوز مشكلات اقتصادی و اجتماعی، خود را نشان نداده است ولی در آینده شاید چنین نباشد. باید بدانیم این مشكلات در كنار ماست و ما را تهدید می كند، زیرا كشور ما در منطقه آسیا واقع است كه پرجمعیت ترین و فقیرترین منطقه جهان است و بر اساس بهداشت جهانی با دارا بودن پایین ترین معیارهای اقتصادی و انسانی، امكان همه گیری آلودگی و بیماری ایدز در قرن بیست و یكم بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت در آن زیاد است. باید توجه داشت كه تنها سد مطمئن در مقابل گسترش آلودگی، رعایت سخت و قانونمند روابط جنسی و پای بندی به اصول مقدس زناشویی و ارزشهای اخلاقی در جامعه است.
هر سال در روز اول دسامبر، که روز جهانی بِیماری ایدز است، در سراسر دنیا فعالیت و تلاش تازه ای آغاز می شود تا با آگاه کردن مردم از راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری مرگبار، جلوی شیوع سریع آن گرفته شود.
تازه ترین آمارهای سازمان ملل متحد نشان می دهد که در طول سال جاری میلادی تعداد افراد آلوده به "اچ آی وی" یا ویروس بیماری ایدز به حدود پنج میلیون نفر خواهد رسید. این ویروس سیستم ایمنی بدن را به تدریج فلج می کند و فرد آلوده را از پای در می آورد.
آژانس مسوول مبارزه با بیماری ایدز وابسته به سازمان ملل متحد پیش بینی می کند که بیش از سه میلیون نفر طی سال جاری میلادی در اثر بیماری ایدز جان خود را از دست خواهند داد، که با این تعداد شمار قربانیان ایدز در ۲۰ سال گذشته به ۲۴ میلیون نفر می رسد.
این آژانس هشدار می دهد که بیماری ایدز در اروپای شرقی و در سراسر آسیا به سرعت در حال رشد است، ولی در جنوب آفریقا که بیش از دو سوم از مجموع ۴۲ میلیون فرد آلوده به ویروس اچ آی وی در سراسر جهان را در خود جای داده است، همچنان بدترین منطقه جهان از لحاظ ابتلا به بیماری ایدز است. حدود سی میلیون نفر در این منطقه مبتلا به ایدز هستند.
از سوی دیگر ایدز در میان زنان نیز رو به گسترش است. در شهر واشنگتن یک سوم از بیماران مبتلا به ایدز را زنان تشکیل می دهد.
● ایدز در ایران
در ایران نیز اخیرا آمارهای نگران کننده ای از افزایش مبتلایان به ایدز به گوش می رسد، به طوری که گفته شده که در سالهای اخیر تعداد مبتلایان به ویروس اچ آی وی، چندین برابر شده است.
اولین مورد بیماری ایدز در ایران در سال ۱۳۶۶ در یك كودك ۶ساله هموفیل كه از فاكتورهای انعقادی وارداتی آلوده به ویروس ایدز استفاده كرده بود ، مشاهده شد.
برابر آخرین بررسیهای انجام شده، تا تاریخ اول مهر ماه ۱۳۷۸ تعداد۱۸۰۴ مورد آلودگی به ویروس ایدز شناسایی شده است كه ۲۳۷ مورد آن به مرحله ایدز رسیده و از این عده ۲۰۳ نفر فوت شده اند.البته بر اساس بر آورد سازمان جهانی بهداشت موارد آلودگی حدود ۸۰۰۰ نفر پیش بینی می شود.
▪ موارد یاد شده در بالای از راههای زیر آلوده شده اند:
ـ ۶۹ درصد در اثر استفاده از سرنگ و سوزن اشتراكی (معتادین تزریقی)
ـ ۱۳ درصد از راه تماس جنسی.
ـ ۱۱ درصد از راه خون و فراورده های خونی .
ـ ۱ درصد از مادر آلوده به كودك و مواردی هم نامشخص بوده است.
این آمارها نشان می دهد که ایران با یک اپیدمی جدی ایدز روبروست.
مقامات ایران تاکید می کنند که عامل اصلی گسترش ایدز در بین مردان در ایران تزریق با سرنگ مشترک در میان معتادان است، ولی اکنون گفته می شود که انتقال ویروس اچ آی وی از طریق آمیزش جنسی نیز مساله نگران کننده ای است
دكتر سیاری، معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ایران، در سال گذشته میلادی این تعداد را ۱۵۰۰۰ نفر ذکر کرد. این در حالی است که در گذشته مقامات رسمی معمولا از رقم بین دو تا سه هزار در مورد تعداد مبتلایان به ویروس ایدز سخن می گفتند.
البته مقامات تاکید می کنند که عامل اصلی گسترش ایدز در بین مردان در ایران تزریق با سرنگ مشترک در میان معتادان است، ولی اکنون گفته می شود که انتقال ویروس اچ آی وی از طریق آمیزش جنسی نیز مساله نگران کننده ای است.
هومان نارنجی ها، کارشناس پیشگیری از اعتیاد در سازمان بهزیستی ایران نیز به بی بی سی گفت که بحث های کارشناسی در کشور نشان می دهد که معتادان به علت استفاده از سرنگ مشترک مبتلا به ایدز می شوند و سازمان بهزیستی برنامه هایی در دست دارد که اساس آنها بر "کاهش زیان" است و تلاش می کند بیشتر مواد مخدر به صورت خوراکی مصرف شود تا از طریق سرنگ مشترک.
بعضی از مقامات مسوول "ازدواج موقت" را راه حلی برای کتنرل بیماری های مقاربتی در کشور دانسته اند.
بتازگی فعالیت های تبلیغاتی بسیاری نظیر چاپ پوستر و غیره برای آگاهی دادن به مردم در زمینه ایدز انجام می شود. همچنین مشاوره های ازدواج که در آنها دانش افراد درباره ایدز نیز سنجیده می شود، تاثیر بسیاری در اطلاع رسانی در این زمینه داشته است، ولی کارشناسان می گویند که هنوز رادیو و تلویزیون ایران که دولتی است، فعالیت چندانی در این زمینه از خود نشان نداده است.
دکتر مینو محرز، استاد دانشگاه و متخصص بیماری ایدز، گفت که بر اساس آمارها ۸۰ درصد مبتلایان به ایدز از طریق آمیزش جنسی آلوده شده اند و این موارد رو به افزایش است.
وی گفت که در ایران اخیرا برنامه ریزی هایی برای صحبت کردن در مورد این بیماری و آموزش چگونگی پیشگیری از آن در دست است، ولی هنوز به صورت جدی به جوانان و والدین آموزش داده نشده است.
کارشناسان معتقدند مقامات ایرانی مدت ها از آن جا که مشکل ایدز را به عنوان یک معضل محسوس نمی دیدند، آن را جدی نمی گرفتند و به همین دلیل این روند در ایران رو به افزایش گذاشته است.
ین کارشناسان پیشنهاد می کنند که در آموزش پروش باید آموزش جنسی و نحوه پیشگیری از ایدز را در موضوعات درسی اصلی قرار گیرد، زیرا بر اساس اعلام آژانس مبارزه با ایدز سازمان ملل متحد آگاهی دادن به مردم تاثیر محسوسی بر کاهش ایدز داشته است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست