یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
چربیهای دردسرساز
در یک نگاه همه افراد به دریافت چربی در برنامه غذایی خود نیاز دارند. اما برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی توصیه متخصصان علوم غذایی مصرف غذاها یا روغنهایی میباشد که بیشتر حاوی اسیدهای چرب و غیراشباع در محدوده توصیه شده باشند.
مصرف غذاهایی که حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس هستند، میتواند باعث افزایش کلسترول و تریگلیسیرید خون و به دنبال آن خطرات ناشی از آن گردد. به طور کلی کلسترول خون از دو منبع به دست میآید. یک منبع موقعی که محصولات حیوانی حاوی کلسترول مصرف میکنید. منبع دیگر آن که بدن از چربیهای اشباع شده غذا، کلسترول میسازد.
کلسترول به خودی خود بد نیست؛ چرا که مصالح سازهای برخی هورمونهای جنسی مهم بدن میباشد و به جذب برخی ویتامینها کمک میکند. لذا، به دلیل نقش مهم کلسترول در بدن، اگر شما از مصرف کلسترول به کلی هم صرفنظر کنید و چربی اشباع شده هم اصلا نخورید بدن تمام کلسترول مورد نیاز خود را در کبد میسازد. در حقیقت سهچهارم کلسترول بدن توسط کبد ساخته میشود که این مقدار هنگام فشارهای روانی و احساسی، بیشتر تولید میشود.
بنابراین علت اصلی بروز بیشتر بیماریهای قلبی عروقی دریافت اضافی کلسترول و چربی اشباعشدهای است که از طریق غذاهای مضر وارد خون میشود.
مواد غذایی مضر
محصولات حیوانی نظیر: گوشت، فرآوردههای پرچرب شیر (کره، خامه، پنیر)، فرآوردههای جانبی دام (جگر، مغز) و تخممرغ همگی حاوی کلسترول و چربیهای اشباع میباشند که به دلیل مواد مغذی نظیر: پروتئین، آهن، روی، کلسیم و ویتامینهای گروه B بهتر است آنها را از رژیم غذایی حذف نکنیم بلکه از آنها در دفعات کمتر یا از انواع کمچرب یا بدون چرب آنها استفاده نماییم.
در کنار محصولات حیوانی، روغنهای گیاهی نیز از این مقوله مستثنا نمیباشند. در میان روغنهایی که میتوانند منجر به افزایش کلسترول خون گردند میتوان به روغن نارگیل، روغن پالم، روغن نخل و کره کاکائو که بسیار در محصولات صنعتی نظیر:
ـ بیسکویت، پیراشکی، انواع شکلاتهای کاکائویی، دسرها و بستنیها از آنها استفاده میشود اشاره کرد. این روغنها اگرچه گیاهی هستند ولی حاوی چربیهای اشباع شده زیادی هستند که باید در رژیم غذایی جهت کاهش سطح کلسترول خون کمتر از آنها استفاده نمود. البته در میان روغنهای گیاهی، روغنهایی نظیر: ذرت، سویا، آفتابگردان، گلرنگ، زیتون، کنجد و کانولا از نظر چربی غیراشباع غنی بوده و فاقد کلسترول میباشند. از این روغنها میتوان در حد اعتدال در رژیم غذایی جهت تثبیت سطح کلسترول استفاده کرد. البته باید در نظر داشت در صورت هیدروژنه کردن روغنهای گیاهی، روغنهای جامد با اسید چرب اشباع بالا به دست میآید که اگرچه در مقایسه با روغنهای مایع به مدت بیشتری قابل نگهداری هستند و حرارت را در هنگام سرخ شدن مواد غذایی بهتر تحمل میکنند ولی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع شده و نیز اسیدهای ترانس که در جریان جامد شدن تولید میشوند برای سلامت زیانآور بوده و منجر به افزایش کلسترول و تریگلیسرید خون میشوند.
توجه
اگرچه روغنهای مایع از افزایش سطح کلسترول و فشار خون جلوگیری میکنند ولی باید در نظر داشت که همه آنها مقداری چربی اشباع در ترکیباتشان یافت میشود. لذا هر چقدر روغن بیشتر مصرف کنید چربی اشباع شده بیشتری خوردهاید.
فاخره بهبهانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست