پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

نکاتی برای ارتقای شغلی


نکاتی برای ارتقای شغلی

برای هر فردی که در سازمان یا نهادی کار می‌کند ارتقای شغلی بالقوه امری مطلوب است. با این حال پس از کسب سابقه و مهارت‌های مرتبط با یک حرفه، فرد شاغل ارتقای شغلی را حق خود می‌داند …

برای هر فردی که در سازمان یا نهادی کار می‌کند ارتقای شغلی بالقوه امری مطلوب است. با این حال پس از کسب سابقه و مهارت‌های مرتبط با یک حرفه، فرد شاغل ارتقای شغلی را حق خود می‌داند و اگر چنین امری صورت نگیرد یا روندی کند داشته باشد احتمالا به نارضایتی وی و کاهش بازده کاری می‌انجامد.

در هر سازمانی بویژه اگر اداری و دولتی باشد روند مشخصی برای ارتقای شغلی وجود دارد که اغلب از پشتوانه‌های قانونی مفصلی برخوردارند.

ارزشیابی‌های دوره‌ای که در سطوح درونی یا فراسازمانی صورت می‌گیرد معمولا مهم‌ترین روش ارتقای شغلی در نظام اداری جامعه ماست که در مقایسه با نظام اداری برخی کشورهای پیشرفته نظیر: ژاپن، آلمان، انگلستان و ... طی مدارج اداری و شغلی را برای هر شاغلی هم کند جلوه می‌دهد و هم ناکارآمد. در حقیقت در جامعه ما و البته به طور کلی و عمومی در هر جای دنیا ارتقای شغلی حقی است که باید آن را گرفت، اغلب روابط بر ضوابط می‌چربند و تعیین مشروعیت حدود رابطه‌گرایی با پارتی‌بازی هم کار آسانی نیست.

در کشوری نظیر ژاپن ارتقای شغلی روندی کاملا مشخص و البته کارآمد دارد. در بخش‌های دولتی و حتی خصوصی افراد براساس گردش مشاغل یعنی در جابه‌جایی در رده‌های شغلی مرتبط با یک حوزه کاری و کسب مهارت‌های جامع مدارج شغلی را طی می‌کنند و بسیاری از مدیران ارگان‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی درحقیقت کارگران ساده‌ای بوده‌اند که برای مثال ۲ دهه پیش وارد نظام اداری آن شده و تجربه آموخته‌اند.

به همین سادگی! یعنی مدیریتی کلان و خرد در یک سازمان بیش از هر کسی حق کارکنان آن است. در مقابل برای مشاغلی که به تخصص‌های ویژه یا کمیاب نیاز دارند و حرفه‌هایی که به صورت قراردادی یا با روش‌های پیشرفته انجام می‌شوند افرادی از بیرون سازمان به تصدی پست‌ها می‌پردازند.

علاوه بر آن ارتقای شغلی ابزاری قدرتمند برای انگیزش کارکنان و جلب مشارکت آنان در بهبود روش‌های انجام کار در دست مدیران است که به صورت نظام‌مند از آن استفاده می‌شود. اگر شما هم گمان می‌کنید ارتقای شغلی حق شماست راهکارهای زیر می‌تواند چاره‌ساز باشد.

۱) خودارزیابی: پیش از هر کاری خود را ارزیابی کنید. اگر خودتان مطمئن باشید که ارتقای شغلی حق شماست و مهارت‌های کافی برای پست‌های مدیریتی، سرپرستی و ... را دارید اثبات آن راحت‌تر می‌شود.

۲) به دنبال تغییر و ارتقا باشید: داوطلبانه برای افزایش مهارت‌های خود و شرکت در دوره‌های مهارت‌آموزی عمومی یا ویژه، پروژه‌های جدید، فعالیت‌های فراسازمانی و.... اقدام کنید. در اغلب سازمان‌های کشور گذراندن دوره‌های مهارت آموزی اغلب به افزایش رتبه حقوق و مزایا در دوره بازنشستگی نیز منجر می‌شود.

۳) در سازمان مشکل‌گشا باشید نه مشکل‌آفرین.

۴) برای پذیرش کارهای جدید هرچند مخاطره‌آمیز باشد و کمتر کسی آن را قبول کند، آگاهانه داوطلب شوید.

۵) از عملکرد خود گزارش‌های منصفانه و درست به مدیران ارائه دهید.

۶) خواسته خود را اعلام کنید تا تصمیم‌گیران بدانند که شما خواهان ارتقای شغلی هستید.

۷) بر خواسته خود متمرکز شوید و بیش از گذشته تلاش کنید. ارتباطات خود را تقویت کنید و فرصت‌ها را از دست ندهید. گاهی لازم است از طریق مهارت‌آموزی در سایر سازمان‌ها و موسسات یا عضویت در نهادهای حرفه‌ای مرتبط با شغل خود توانایی‌هایتان را به رخ مدیران بالادستی بکشید. افرادی که مهارت‌های جامع‌تری دارند گزینه‌های مناسبی برای ارتقای شغلی و تصدی پست‌های مدیریتی محسوب می‌شوند.

امین رحیمی