دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مکتب ها و نظریه های تغذیه
چه خوب بود اگر میتوانستیم با قطعیت تمام و به دور از هرگونه لغزش و خطا، میزان و نوع تاثیرات مثبت حاصل از عمل به توصیههای عمومی دانش روز تغذیه و نتایج پیروی از دستورات موجود در جدیدترین هرم غذایی را برای همگان یکسان فرض کنیم. کما اینکه به عینه این قضیه توسط بسیاری از کارشناسان و دستاندرکاران حوزه سلامت در جوامع امروزی از جمله ایران، امری بدیهی دانسته میشود و اکثر دانشآموختگان سطوح مختلف پزشکی و پیراپزشکی، با توجه به آموختههای آکادمیک خود گمان میبرند که با ارایه توصیههای کپیشده از آخرین منابع علمی دنیا درباره چگونگی تامین مقدار مورد نیاز روزانه انسان به فلان ویتامین یا ماده معدنی، میتوانند از طریق پیشنهاد صرف وعدههای مشخصی از میوه و سبزی یا لبنیات برای هر کسی که از سلامتی نسبی برخوردار است، مطمئن شوند که نیازهای مذکور تامین خواهند شد و فبهاالمراد. لیکن اینطور نیست.
متاسفانه در تمامی متون مرجع، از جایی که سختی کار برای متعلم و مخاطب توصیههای ما نمود پیدا میکند، یعنی هنگامی که فرد اقدام به اجرای این دستورات میکند، مرحله مهم و اساسی پایش موفقیت مجری به دست فراموشی سپرده میشود و مشکلات احتمالی عمل به این دستورات کلی و همهشمول که بستگی تام و تمام به شرایط فردی و موقعیت خاص هر شخص دارد، تقریبا نادیده گرفته میشوند.
نخست اجازه دهید چند جملهای را عینا از صفحات ۶۴، ۶۶ و ۱۱۵ کتاب «ادبالطبیب» اثر «اسحقابن علیالرهاوی» که یک قرن قبل از نگارش قانون «ابنسینا» به رشته تحریر درآمده و امسال ترجمه منقحی از آن به همت انتشارات طب سنتی ایران به چاپ رسیده، در اینجا نقل کنیم: «بیگمان کسی که نه از مزاج بدن خویش وقوفی پیدا کرده است و نه از طبیعت انواع خوراکیها و نوشیدنیها شناختی دارد و نه از مقدار و حد طبع هر غذا بر بدن خویش آگاه است، نمیتواند تندرستی خود را با خوراک و نوشیدنی حفظ کند یا ارزیابی و سنجش درستی از چیزهای سازگار با خود یا دیگران داشته باشد... البته مبادا که آنچه از مزاجها میبینی تو را به غلط اندازد. مثلا مزاجهای گرم با چیزهای سرد و مزاج سرد با چیزهای گرم به صلاح میآیند... و هر یک از اشخاص مزاجهای مختلفی دارند و تندرستی هر کدام از آنها مختص به مزاج خودشان خواهد بود و علامات و نشانههایی دارد که ویژه خود اوست... عادات نیز در حفظ صحت تندرستان و در درمان بیماران نیرویی شگرف دارند چرا که ممکن است گروهی عادت داشته باشند چیزهایی را در زمانها یا حالات خاصی به کار ببرند که این امر به خوی آنها تبدیل شده و با آن تندرست هستند و اگر عادت آنها دستخوش تغییر شد، بدنهایشان بیمار میشود...» ملاحظه فرمودید؟
در حداقل جملات و عبارات، مفهوم رعایت تغذیه اختصاصی برای هر فرد را با توجه به خصوصیات انحصاری که دارد، الزامی دانسته و نقش عادات تغذیهای را هم که هر فرد به مرور زمان با آن اخت پیدا کرده یا به تجربه از آن منفعت دیده در این قضیه دخیل میداند. حال برای یافتن ردی از این موضوع حیاتی کمی در متون علمی نوین جستوجو میکنیم. معادل واژه مزاج در متون انگلیسی، کلمه «Temperament» است که در کتب مرجع پزشکی امروزی با معنای یادشده اثری از آن یافت نمیشود. اما ممکن است در پیشینه تاریخی مبحث شناسایی تیپهای شخصیتی و روانی یا در شاخه انسانشناسی عملی از دیدگاه روانشناسی، در سالهای اولیه دستهبندی تیپهای شخصیتی در علوم روانشناسی به این اصطلاح برخورد کنیم. مثلا عبارت «Phlegmatic temperament» عینا معادل «بلغمیمزاج» بوده و به طور خلاصه برای اشخاصی به کار میرود که از نظر شخصیتی و خلقیات رفتاری با مشخصات افرادی که از دید طب بقراطی دارای طبع سرد و تر هستند، همخوانی دارد. اما شاید بتوان نزدیکترین اصطلاح در ترمینولوژی پزشکی امروز را که تا حدی بیانگر مقصود ما از نظر کاربرد لفظ «مزاج» در علم تغذیه است، کلمه «Idiosyncrasy» دانست. در توضیح ذیل این مدخل در فرهنگ پزشکی دورلند آمده: حالت، رفتار یا عکسالعملی جسمانی به صورت اختصاصی و ویژه از سوی یک فرد خاص در برابر عامل خارجی است که میتواند دارو، غذا یا هر چیز دیگری باشد. در کتاب «تغذیه انسان» تالیف «آر.اف.موترام» از انتشارات جهاد دانشگاهی به ترجمه دکتر «مهشید لطفی» در صفحه ۲۴۵ از این لغت برای نسبی بودن توصیههای تغذیهای در هنگام تجویز آنها به افراد گوناگون استفاده شده است. به این معنی که ممکن است توصیه یک ماده غذایی خاص برای فردی با مشخصات جسمانی خاص مطلوب باشد، در حالیکه برای فردی دیگر با مشخصات جسمانی متفاوت، نامناسب باشد.
در ابتدای بحث هم این جملات آمده که عینا نقل میکنیم «مسالهای که ممکن است کارشناس دانش تغذیه را نگران کند، این است که کاربرد دانستههای این علم در تنظیم رژیمهای غذایی مانند فیزیک یا شیمی دقیق نیست و باید این مساله را درک کرد که در عمل، هیچ قانون صددرصدی وجود ندارد که به کار بردن آن کاملا برای همه مشکلگشا باشد.» اما در ادامه بحث هیچگونه راهکاری جهت برخورد کارشناس بلاتکلیف تغذیه برای برخورد با این معضل ارایه نداده است!
حمید خواجهپور
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران رهبر انقلاب رافائل گروسی مجلس شورای اسلامی حج انتخابات دولت شورای نگهبان حجاب دولت سیزدهم حسین امیرعبداللهیان رسانه
تهران هواشناسی شهرداری تهران فضای مجازی وزارت بهداشت قتل آموزش و پرورش سلامت شهرداری سازمان هواشناسی باران پلیس
ایران خودرو قیمت دلار قیمت طلا بانک مرکزی خودرو قیمت خودرو بازار خودرو دلار حقوق بازنشستگان مسکن قیمت تورم
تئاتر محمدعلی علومی سریال تلویزیون نمایشگاه کتاب مهناز افشار دفاع مقدس سینمای ایران صدا و سیما مسعود اسکویی سینما کتاب
مغز دانشگاه آزاد اسلامی دانش بنیان
رژیم صهیونیستی اسرائیل غزه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه روسیه اوکراین طالبان طوفان الاقصی نتانیاهو
فوتبال استقلال لیگ برتر لیگ برتر ایران نساجی بازی رئال مادرید بارسلونا جواد نکونام پرسپولیس سپاهان باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی اینترنت فناوری اپل مایکروسافت سامسونگ آیفون باتری گوگل ناسا ویندوز ماهواره
رژیم غذایی مواد غذایی پزشک چای زیبایی ویتامین بیمه کاهش وزن آلرژی افسردگی