شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چرا فوتسال جام رمضان را احیا نمی کنند


چرا فوتسال جام رمضان را احیا نمی کنند

استقلال, پرسپولیس و تیم های خارجی هم می آمدند اما

ناکامی های بزرگ و تاریخی ورزش ایران در المپیک بیست و نهم مدت هاست به سوژه اصلی جامعه ورزش تبدیل شده و در این بین منتقدان و کارشناسان هر یک به فراخور حال خود به دنبال بررسی علل و عوامل این شکست تاسف بار هستند و البته مقصر یا مقصرانی را نیز معرفی کرده اند.

در این اوضاع و احوال سایر مشکلا ت ورزش با بی توجهی روبه رو می شود و باز هم این دور تسلسل یعنی شعار و وعده تا چهار سال آینده ادامه می یابد. با این حال ورزش ما آن قدر سوژه و معضلا ت جور واجور دارد که هر یک ماه ها و حتی سالها ذهن اهالی ورزش را به خود مشغول کند و از این نظر ورزش کشورمان در دنیا مقام اول را دارد!

در روزهایی که ماه مبارک رمضان در حال گذر است، یک خلا » بزرگ اما فراموش شده احساس می شود و آن عدم برگزاری مسابقات فوتسال جام رمضان است. در شرایطی که در سال های گذشته جام رمضان در تهران (و البته سایر شهرهای ایران) برگزار می شدند و به نوعی این ماه فرصتی مناسب برای سالنی بازان بود، چند سالی است این جام مردمی و پر طرفدار برگزار نمی شود و البته دلا یل آن هم مشخص نیست، اما آن چه مسلم است این که یکی از مسابقات جذاب و مورد توجه مردم و جوانان که نقش قابل توجهی در رشد و توسعه ورزش همگانی و خصوصا رشته فوتسال در بین نوجوانان و جوانان داشت، دیگر در شب های ماه مبارک رمضان جایی ندارد و به این ترتیب به علا قه جوانان و نتایج فرهنگی این رقابت ها کوچک ترین توجهی نمی شود!

● جامی که دیگر برگزار نمی شود!

در سال های گذشته آغاز ماه مبارک رمضان مترادف با داغ شدن تنور رقابت سالنی بازان و به این ترتیب خیل مشتاقان فوتسال در همه جای ایران و خصوصا تهران در کنار خودسازی های روحی و معنوی این ماه به پرورش و آمادگی جسمی خود نیز می پرداختند.

جام رمضان را می توان یکی از مسابقات قدیمی و پرطرفدار کشور در سال های قبل دانست که سالن های فوتسال را مملو از تماشاگران و علا قه مندان می کرد.

تماشاگرانی که با خانواده های خود در سالن حضور می یافتند و به این ترتیب ورزش فرهنگی و خانوادگی فوتسال جایگاه خاصی در بین همه مردم و به ویژه خانواده ها داشت. اما این مسابقات مهم و پرطرفدار چند سالی است برگزار نمی شود و البته دلا یل عدم برگزاری آن نیز از سوی متولیان فوتسال اعلا م نشده است. اما هر چه هست، ورزش همگانی و حتی قهرمانی ما را از داشتن یک تورنمنت مفید و قابل توجه محروم کرده است.

● ستارگان فوتبال هم از این جام بیرون آمده اند!

مسابقات فوتسال جام رمضان از جمله رقابت هایی بود که واقعا در بین مردم جای داشت و به همین دلیل بود که هزاران علا قه مند در ساعات واپسین شب های ماه رمضان راهی سالن های فوتسال در سراسر کشور می شدند تا رقابت فوتسالی ها را ببینند به این ترتیب بود که جام رمضان به تورنمنتی دوست داشتنی در بین مردم تبدیل شده بود و هر سال چند روز قبل از آغاز ماه مبارک رمضان همگان انتظار آغاز این مسابقات را می کشیدند که نتایج این رقابت ها در رشد و توسعه این رشته مردمی و همچنین گسترش ورزش همگانی و نتیجتا کاهش بزهکاری های فردی و اجتماعی مردم جامعه خود را نشان می داد البته منافع برگزاری این مسابقات تنها در حد ورزش همگانی یا تفریح در یک دوره خاص زمانی نبود. بلکه از دل همین مسابقات که با حضور تیم های باشگاهی و حتی محلی برگزار می شد، بازیکنان بزرگ و مستعد به لیگ و همچنین تیم ملی فوتسال معرفی می شدند و به همین دلیل بود که تیم های باشگاهی و خصوصا تیم ملی از داشتن بازیکنان آینده دار هیچ مشکلی نداشتند.

نگاهی به گذشته نه چندان دور جام رمضان نشان می دهد که حتی برخی بازیکنان بزرگ فوتبال که امروزه در تیم های مطرح داخلی و خارجی بازی می کنند و همچنین بازیکنان سابق تیم ملی فوتبال از فوتسال و خصوصا جام رمضان برخواسته اند. علی دایی، علی کریمی، حمید استیلی، علیرضا منصوریان و خیلی بازیکنان مطرح و ملی پوش فوتبال ایران سابقه حضور در جام رمضان و گرم کردن تنور این مسابقات را داشته اند و از این جهت نیز جام رمضان نقش مهم و ارزشمند خود در عرصه فوتبال و فوتسال کشور را ایفا کرد.

● نتایج قابل قبول برای باشگاه ها

واقعیت تلخ و اسف بار فوتسال ایران بیش از همه در عرصه باشگاه ها عیان می شود جایی که هیچ امید و انگیزه ای برای باشگاهها و گرادنندگان آن وجود ندارد این تراژدی غم بار در سال های گذشته در مورد تیمهای بزرگ و پرافتخاری هم چون: شرکت واحد، شهرری، پیمان و حتی استقلال و پرسپولیس تکرار شده و البته در مورد سایر باشگاه ها مثل شن سا ساوه نیز ادامه یافت و قطعا ادامه نیز خواهد داشت.

فوتسال جام رمضان در کنار تمامی کارکردهای همگانی، قهرمانی و فرهنگی خود در تشویق و انگیزه دادن به حضور باشگاه ها در عرصه فوتسال نقش فراوانی ایفا می کرد.

در این جام علا وه بر تیم های لیگی و متمول حتی باشگاه های کوچک و محلی هم حضور می یافتند و به این ترتیب چرخه باشگاهداری و تداوم حضور تیم های سازنده و مردمی در فوتسال ادامه پیدا می کرد در این شرایط که در جام رمضان با آن همه ویژگی مثبت برگزار می شد و بیش از همه نقش باشگاه ها در این رویداد مهم به چشم می خورد، مسائل اقتصادی و مالی باشگاه ها و بازیکنان نیز مورد توجه قرار می گرفت که در این بین مهمترین نقش را پخش تلویزیونی و زنده مسابقات ایفا می کرد به عبارت بهتر، جام رمضان از سوی تلویزیون پخش می شد و در این راه اسپانسرها شرایط قابل توجهی داشتند.

این اوضاع مساعد برای باشگاه ها و تامین نیازهای مالی آنها اهمیت زیادی داشت و در پرتو آن می توانستند از وجود بازیکنان و مربیان بزرگ در تیم های خود استفاده کنند. به این ترتیب هواداران بی شماری راهی سالن ها می شدند و در مجموع برگزاری جام رمضان تمامی کارکردهای مورد نظر یک تورنمنت داخلی را داشت. اما متاسفانه دیگر خبری از این جام پرطرفدار و مردمی نیست وچند سالی است فوتسال و حتی ورزش کشورمان از این خلا» بزرگ رنج می برند.

● کارشکنی ها در راه برگزاری مجدد جام رمضان

امسال می توانست پایان رکود و تعطیلی فوتسال جام رمضان باشد و پس از چند سال باز هم این مسابقات مهم و پرطرفدار برگزار شود. اما باز هم این اتفاق نیفتاد و این سوال همچنان باقی ماند که چرا با برگزاری این جام مخالفت می شود؟ مگر نمی خواهند نوجوانان و جوانان به سوی ورزش بروند و البته در سطح قهرمانی نیز فعالیت کنند؟ آیا برگزاری فوتسال جام رمضان بهترین فرصت برای شناسایی استعدادهای فوتسال کشورمان و معرفی آنها به تیم ملی نیست؟ آیا این مسابقات نمی توانست ورزش همگانی و پروسه مقابله با ناهنجاری های فرهنگی و اجتماعی را به نتیجه برساند؟ اینها سوالاتی است که متولیان فوتسال باید به آن پاسخ دهند و البته مسوولان ورزش و به ویژه فدراسیون فوتبال نیز این پرسش را بی جواب نگذارند که چرا امسال برای برگزاری و به عبارت بهتر، احیای مجدد جام رمضان سنگ اندازی شد؟ آن هم در شرایطی که بسیاری از باشگاه ها علاقه مند به حضور در این رقابت ها بودند و حتی برخی باشگاه ها مثل شن سا ساوه نیز در این راه پیش قدم شدند. اما واقعا مشکل از کجاست و چه کسانی نمی خواهند این جام مردمی و سازنده برگزار شود؟

«سید محمد مرتضوی نژاد» مدیرعامل باشگاه شن سا در این باره می گوید: «بعد از اینکه ما را با حکمی ظالمانه از حضور در لیگ برتر فوتسال محروم کردند و برای اینکه فوتسال مستعد و پرافتخار ایران را به دنیا معرفی کنیم، در صدد برآمدیم هم در تورنمنت های جهانی و آسیایی شرکت کنیم و هم میزبان مسابقات بین المللی باشیم.

در همین راستا پیشنهاد میزبانی فوتسال جام رمضان را به سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال داریم که البته با استقبال مسوولان سازمان مواجه شد. اما فدراسیون فوتبال و به خصوص دبیر آن (نبی) شرایطی را برای ما اعلام کردند که در حقیقت به مانع تراشی شبیه بود و واقعیت نداشت. از جمله شرایط آنها برگزاری مطلوب مسابقات، تامین اسپانسرها و مسائل مالی و چند مورد دیگر بود که باشگاه شن سا همه این شرایط را در جریان برگزاری مسابقات جام باشگاه های آسیا در اسفند ۸۵ در ساوه رعایت واجرا کرده بود.

به همین دلیل و با توجه به اطمینانی که نسبت به برنامه هایمان در برگزاری مطلوب جام رمضان داشتیم، مذاکراتی را با تیم های پرطرفدار استقلال و پرسپولیس انجام دادیم که با استقبال مسوولان این دو باشگاه نیز روبه رو شدیم.

همچنین برای استقبال بیشتر جوانان و مردم و همچنین اثبات توانمندی های فوتسال ایران و خصوصا باشگاه شن سا در راه میزبانی مسابقات بین المللی و حتی جهانی با تیم هایی از تمامی قاره های دنیا مذاکره کردیم که با استقلال قابل توجه این تیم ها نیز روبه رو شدیم. اما متاسفانه نمی دانیم چرا با برگزاری مجدد جام رمضان مخالفت شد. آن هم در حالی که رقابت های امسال با توجه به حضور تیم های خارجی حالت بین المللی پیدا می کرد. با این حال ما هیچ گاه دست از تلاش بر نمی داریم و برای اینکه پتانسیل و اقتدار فوتسال ایران را به جهانیان اثبات کنیم، به برنامه های بین المللی و جهانی خود ادامه می دهیم تا روزی که فوتسال به جایگاه مطلوب خود برسد.

● الگوبرداری از سایر کشورها

فوتسال جام رمضان با تمامی کارکردها و نتایج مختلفی که برای رشته فوتسال و حتی ورزش کشورمان دارد، امسال نیز برگزار نشد تا این خلا» بزرگ همچنان احساس شود. اما نکته ای که باید به آن توجه شود، این است که برگزاری چنین مسابقاتی که با استقبال باشگاه ها و مردم روبه رو می شود، در تمامی کشورهای دنیا مورد توجه قرار می گیرد و انگار تنها ایران و مسوولان ورزش آن هستند که به چنین تورنمنت هایی بی توجهی نشان می دهند. مثلا در کشور برزیل که مهد فوتسال جهان است، اگرچه جام رمضان برگزار نمی شود، اما مسابقات مختلف داخلی و بین المللی با انواع و اقسام نام ها و همچنین مناسبت ها برگزار می شود و به این دلیل است که فوتسال این کشور چنین جایگاه رفیعی در دنیا دارد. اما در ایران به جای آن که مشارکت مردم و باشگاه ها در امر ورزش افزایش یابد و انگیزه ها را مضاعف کنند، اندک داشته های موجود را نیز از بین می برند و البته نتایج آن را در مسابقات آسیایی، جهانی و المپیک در رشته های مختلف می بینند. چه خوب است مسوولان ورزش و به ویژه متولیان فدراسیون فوتبال بدانند در کشوری مثل آمریکا که فوتبال جایگاه چندانی ندارد، چند سالی است فوتبال محلات راه اندازی شد که نتایج آن را در عرصه ملی فوتبال این کشور می بینیم. اما در ایران که مبدع فوتبال محلات در دنیاست، دیگر خبری از فوتبال محلات یا به قول معروف زمین خاکی نیست و امروز اثرات آن را هم در بخش همگانی و هم در عرصه قهرمانی فوتبال می بینیم.

به هر حال فوتسال جام رمضان امسال نیز برگزار نشد و البته معلوم هم نیست کی این مسابقات مجددا برگزار و احیا شود. اما آنچه مسلم است اینکه توجه و احترام به نیازها و انگیزه های نوجوانان و جوانان چندان اهمیت ندارد و این داستان همچنان ادامه دارد...!

نویسنده : جواد منتخبی



همچنین مشاهده کنید