شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

تونگا کشوری که کدو تنبل صادر می کند


تونگا کشوری که کدو تنبل صادر می کند

کشور پادشاهی تونگا در آب های اقیانوس آرام واقع شده و مجموعه ای از ۱۷۰ جزیره است

زمان عضویت در سازمان ملل: ۱۴ سپتامبر ۱۹۹۹

نوع حکومت: مشروطه سلطنتی

پایتخت (و بزرگ‌ترین شهر): نوکوآلوفا

زبان رسمی: تونگایی ‌/‌ انگلیسی

مساحت:‌ ۷۴۸کیلومتر مربع

جمعیت: ۱۱۲۰۰۰

تراکم جمعیت: ‌km۲‌/۱۵۳

واحد پول: پاانگا

کشور پادشاهی تونگا در آب‌های اقیانوس آرام واقع شده و مجموعه‌ای از ۱۷۰ جزیره است. این کشور که در نزدیکی ساموآ، نیوزیلند و هاوایی قرار گرفته، تنها کشور پادشاهی در منطقه اقیانوس به شمار می‌آید. این کشور در گذشته جزو کشورهای تحت حمایت انگلیس بود و در سال ۱۹۷۰ استقلال خود را به دست آورد. آب و هوای آن استوایی است و خاک بسیاری از جزایر آن را جنگل‌های بارانی پوشانده است. کوه‌های آتشفشانی نیز در آن فراوان یافت می‌شوند.

● سیاست

سیاست و اداره امور مملکت در تونگا کاملا در قبضه پادشاه است. البته پادشاه چندان هم بیکار نیست و تعیین نخست‌وزیر از جمله وظایف او است. نخست وزیر هم کابینه‌ای دارد با ۱۴ عضو که باز هم انتخاب ده نفر از آنها بر عهده شخص پادشاه است. البته تصور نشود این کار چندان زحمتی برای پادشاه دارد چرا که این ده نفر از اعضای مادام‌العمر کابینه هستند و پادشاه تنها یک‌بار زحمت انتخاب آنها را می‌کشد.

برای کمترشدن مسئولیت‌های پادشاه، چهار عضو باقیمانده از میان اعضای مجلس ملی انتخاب می‌شوند که دوره وزارت آنها سه ساله است. ممکن است این سوال پیش آید که مردم چه نقشی در سیاست این کشور دارند. برای آن‌که مردم این کشور درگیر پدیده‌ای همچون سیاست نشوند و به اصطلاح آنها را «سیاست‌زده» نگویند، قرار شده تعیین ۹ عضو از مجلس ملی ۳۲ عضوی بر عهده آنها باشد.

● اقتصاد

نیمی از اقتصاد تونگا براساس پرداخت‌هایی است که شهروندان تونگایی ساکن در خارج از کشور می‌پردازند. خانواده سلطنتی و نخبگان بر بیشتر بخش‌های اقتصادی و پولی این کشور تسلط دارند. البته این تسلط‌داشتن باعث ایجاد رتبه‌ای منفی برای آنها شده است به گونه‌ای که طبق گزارش مجله فوربس، کشور تونگا ششمین کشور در زمینه فساد مالی و اداری است. با این اوصاف هیچ جای تعجبی وجود ندارد که بشنویم رشد اقتصادی در تونگا در سال ۲۰۰۷ کاهشی ۵‌/‌۳ درصدی داشته است.

تعداد نیروی کار این کشور ۳۳ هزار و ۹۱۰ نفر است که ۶۵ درصد آنها در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند. مهم‌ترین فرآورده کشاورزی و صادراتی این‏ کشور، کدو تنبل و وانیل‏ است که اولی فقط به ژاپن‏ فروخته می‏شود و دومی توسط فرانسه، ژاپن و ایالات متحده‏ خریداری می‏شود. ریشه گیاهان‏ سنتی و صیفی‏جات نیز به‏ کشورهایی نظیر نیوزیلند، استرالیا و ساموآ صادر می‌شود. صنایع در حال‏ رشد این کشور عبارتند از: منسوجات،‏ موادغذایی، فرآورده‌های دریایی‏ (شیلات)، محصولات چوبی و پوست.

صنعت گردشگری نیز با جذب ۱۵ میلیون‏ دلار ارز خارجی در سال، نقش خود را در همین حد در اقتصاد کشور ایفا می‏کند. آن طور که تخمین زده شده سالانه ۹۰ هزار گردشگر خارجی از این کشور دیدار می‌کنند. نرخ بیکاری در این کشور ۱۳ درصد است و ۲۴ درصد از جمعیت آن زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

● مردم

جمعیت این کشور سلطنتی حدود ۱۱۹ هزار نفر با میانگین سنی ۲۲ سال است. امید به زندگی برای زنان ۷۳ و برای مردان ۶۸ سال است. بیش از ۷۰ درصد جمعیت این کشور در جزیره اصلی آن به نام تونگاتاپو زندگی می‌کنند. مسیحیت دین اصلی این کشور به حساب می‌آید. زبان‌های رسمی در این کشور تونگایی و انگلیسی است. همان‌طور که برخی ورزش‌ها و فرهنگ‌ها با مردم یک کشور عجین شده، ورزش راگبی به ورزش ملی و اصلی مردم تونگا تبدیل شده و به قول معروف نوجوانان و جوانان این کشور در هر زمین خاکی در حال راگبی بازی‌کردن هستند. تونگا در سطح ملی افتخاراتی نیز داشته و از سال ۱۹۸۷ تاکنون پنج بار در جام‌جهانی راگبی شرکت کرده است. زنان تونگایی نیز چندان با ورزش بیگانه نیستند و دوندگان زن این کشور ورزشکارانی سرشناس هستند.